Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi’nde düzenlenen Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından açıklama yaptı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Korona virüsünün (Covid-19) yayılmaya devam ettiğini, dün itibarıyla Polonya ve Ukrayna gibi ülkelerde de tespit edildiğini belirten Fahrettin Koca, “Türkiye Cumhuriyeti olarak çok erken dönemde henüz hastalığın ismi bile konulmamışken devreye aldığımız etkili önlemlerle bugüne kadar hastalığı ülkemizden uzak tutmayı başardık” diye konuştu.

‘AVRUPA TEDBİRLERİ AĞIRDAN ALDI, VİRÜS SINIRIMIZA DAYANDI’

Avrupa ülkelerini önlemler konusunda yavaş hareket etmekle eleştiren Koca, “Avrupa tedbirleri maalesef ağırdan aldı ve ağırdan almaya devam ediyor. Bu tavrın dünya insanına bedeli var. Avrupa birkaç yüz sığınmacıyı risk gördü ama koronavirüsü risk görmedi. Bu dönemde ayrıca komşu ülkelerde de ağırdan tedbirlerin alınmasıyla her geçen gün koronavirüsle ilgili endişeler artmış oldu ve sınırımıza dayandı” dedi.

Bugün itibarıyla Türkiye’nin pek çok sınır komşusu da dahil 84 ülkede vaka görüldüğünü dile getiren Koca, “Toplam vaka sayısı 95 bin 572’ye ulaştı, dünya genelinde 3 bin 285 kişi hayatını kaybetti, hastalığa yakalanıp iyileşenlerin sayısı ise 53 bin 411 oldu. Bu süreçte her geçen gün Çin’de görülen vaka sayısının hızı azalırken, Çin dışı vaka sayısı giderek arttı. Artan bölgeler İran, Güney Kore, İtalya. İtalya ile Avrupa bölgesinde artabileceği endişesini taşıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘SALGIN KAPIMIZDA’

“Dış kaynaklı olduğunda da sizin ülkenin içine bu virüsün girişini önlemeniz gerekiyor. Bu anlamda her türlü tedbiri ve bu kararları erken dönemde almanız gerekiyor” diyen Koca, bu çerçevede 8 bakanlık ile Bilim Kurulu’nun önerilerinin karara çevrildiğini ve hızla uygulandığını belirtti.

Fahrettin Koca, şunları söyledi:

“Çin’de kaynak bulan bu virüs Türkiye’ye bulaşmadı. Ama komşu ülkelerimizde başta İran olmak üzere, Avrupa ülkelerinde başta İtalya olmak üzere ve her geçen gün diğer ülkelerde yayılan bir salgını görüyoruz. Salgın kapımızda. Hatta ben ‘içimizde’ dediğimde bunu medyadan farklı algılayanlar olmuştu. Şu anlamda içimizde; Avrupa ile bizim şu an 5 ülke ile sınır ve hava yolu kısıtlamamız oldu ama diğer ülkelerle olmadı. Görüyoruz ki 84 ülkede görülmeye başladı ve her geçen gün bu ülkelerin sayısı artıyor. Yani yurt dışına giden ve yurt dışından dönen herkes potansiyel virüs taşıyıcısı olarak karşımızda.”

‘YURT DIŞINA GİDENLER KENDİLERİNİ 14 GÜN İZOLE ETSİN’

Zorunlu olmadıkça yurt dışına seyahat edilmemesini öneren Koca, “Bulaşıcılığı önlemek için vatandaşımızın sadece belirttiğimiz 5 ülke değil, bunun dışında da yurt dışına mümkün mertebe çıkmaması. Rica ediyorum, yurt dışına gidenler de ülkeye dönüşlerinde mutlaka 14 gün evde kendilerini izole etsinler. Eğer dışarı çıkmak istiyorlarsa, maskelerini taksınlar. Eğer herhangi bir gribal enfeksiyon bulgusu başlarsa, o durumda yine maskelerini takıp en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etsinler. Biz vatandaşlarımızla ancak bu mücadeleyi daha başarılı bir şekilde verebiliriz” dedi.

60 yaş üzerindeki kişilerin risk grubunda olduğunu ifade eden Koca, şöyle devam etti:

“Yurt dışına giden kişilerin dönüşlerinde 14 gün kendilerini evde izole etmelerini, zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamalarını, riskli vatandaşlarımızın 60-65 yaş üstündekilerin, altta riskli bir hastalık durumu olmasa bile mümkün mertebe dışarı çıkmamalarını, kalabalık ortamlara girmemelerini istiyoruz. Çünkü, yaşlılar için daha risk oluşturduğunu biliyoruz. Gençlerde ölüm oranın yüzde 0,2 yani binde 2 olduğunu ama yaşlılarda 60 yaş sonrası 85 ve üstüne doğru bu oranın yüzde 15, hatta yüzde 40’lara doğru yükseldiğini biliyoruz.”

‘UMREYE GİDENLERİ TAŞIYAN UÇAKLARDA SAĞLIK PERSONELİ VAR’

Umreden dönen herkesin sağlık taramasından geçirildiğini aktaran Fahrettin Koca, “Şu ana kadar herhangi pozitif vaka bulunmadı. Özellikle uçak boş gittiği için sağlık personelimizi gönderip, dönüşte sağlık personelimizle yolculuklarını yapıyorlar” diye konuştu.

23 ülkeyle bilgi paylaşımı yapıldığını anlatan Koca, “Kimi zaman malzeme yardımı da ayrıca söz konusu. İran ile ilgili de biz her zaman devredeyiz. Bakan yardımcımız, bakan yardımcısıyla sürekli devrede. Bugün büyükelçi de geldi. Onlara da hangi tedbirlerimizi aldığımızı ve alınması gereken tedbirleri aktardık. Pazartesi günü için de ayrıca Skype üzerinden bir iletişim olacak” ifadelerini kullandı.

KOCA’DAN ÖZKOÇ’A: VİRÜS MECLİS’E GİRMİŞ

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç’un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik açıklamalarını eleştiren Koca, “Virüsü ülkemize bugüne kadar sokmamayı başardık. Meclis’teki doğrusu akıl almaz davranışı görünce de çok şaşırdığımı ifade etmek istiyorum. ‘Koronovirüs Meclis’e girmiş’ dedim. Milletimiz bu kişiyi ve gerekenleri karantinaya gerekirse almasını bilir” dedi.