Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Sur’daki siviller için vicdani ve insani bir şekilde hareket edilmesi gerektiğini ifade ederek, ”Sivil insanlarımız için sokağa çıkma yasağı ve abluka 24 saatliğine kaldırılsın” dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, DTK Eş Başkanı Hatip Dicle, DBP Eş Başkanı Kamuran Yüksek, KJA Koordinasyon Üyesi Sara Aktaş, Sur ilçesinde 86 gündür süren sokağa çıkma yasağı ve çatışmalar nedeniyle ilçede kalan sivillerle ilgili basın toplantısı düzenledi.

DTK binasında yapılan basın toplantısında konuşan DTK Eş Başkanı Hatip Dicle, sokağa çıkma yasaklarıyla başlayan çatışmalarla devam eden sürece değinerek, hukuksuz, ahlaksız ve kuralsız bir savaş yaşandığını kaydetti.

Diyarbakır halkının binlerce yıldır zalimlere karşı susmayan vicdanının öldürülmek istendiğini söyleyen Dicle, “Cizre benzeri bir vahşet yaşanırsa hepimizin insanlığının öleceğini görmek zorundayız.” İfadelerini kullandı.

DBP Eş Başkanı Kamuran Yüksek ise, sivil insanlara “Ya kalıp öleceksiniz ya da gelip teslim olacaksınız gelseniz de cezaevine gireceksiniz.” demenin sivillerin kurtarılmasına dönük olmadığını dile getirdi.

‘İNSANİ VE VİCDANİ GÖREV'

Yüksek’in ardından konuşan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ise sadece siyasi değil, insani ve vicdani sorumlulukla karşı karşıya olduklarını ifade etti. 

Sur’da yakınları bulunan ailelerin nasıl bir acı ve ızdırap içinde olduklarını bildiklerini belirten Kışanak, “Daha bu sabah Sur’da Hasırlı Mahallesi’ndeki bir kadın, fazla bir şey istemiyor. Sadece ‘çocuklarım çıksın, onlar daha çok küçük’ diye bir mesaj attı. Çünkü bulunduğu evin çok yakınına top mermisi isabet etmiş ve evde yangın çıkmış. Her an her dakika ölümle karşı karşıyalar.” şeklinde konuştu.

‘ÖLÜMLER ARTTIKÇA KONUŞMAK ZORLAŞIYOR’

 “24 saat abluka ve sokağa çıkma yasağı kalksın” diyen Kışanak, şunları söyledi: “Sorunlarımızı konuşarak, müzakere ederek çözebiliriz. Ama ölümler artıkça konuşmanın ne kadar zorlaştığını hepimiz görüyoruz. Ölümler dursun ve Sur’da bir tek insan bile yaşamını yitirmemeli. Hemen şimdi bir an önce vicdani bir şekilde hareket edilmeli, hiç değilse 24 saat bu abluka ve sokağa çıkma yasağı kalkmalıdır. Böyle olursa Sur’daki yakınlarını insanlar kucaklayabilecek, o çocukları ve kadınları yaşamın olduğu bir ortama alma imkanı olacaktır.” Kışanak’ın ardından KJA Koordinasyon Üyesi Sara Aktaş ve HDP İl Eş Başkanı Ömer Önen de birer konuşma yaptı.