Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcıları Gürsel Tekin, Sezgin Tanrıkulu ve bir grup partili, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i makamında ziyaret etti.

 

SORUNUN ÇÖZÜM ADRESİ TBMM'DİR

Kılıçdaroğlu, "Bir ülkede bir sorun yaşanıyorsa ve bu sorun gittikçe derinleşiyorsa sorunları başkasının üstüne atmak gibi bir kolaycılıktan kaçınılması gerektiğini," dile getirdi ve ana muhalefet partisi olarak sorumluluklarının bulunduğunu vurguladı.

 

"Bayrağımız, cumhuriyetimiz, bağımsızlığımız, Misak-ı Milli bizim ortak paydamız. Ama eğer kardeş kanı akıyorsa, bu sorunu çözmek zorundayız," diyen Kılıçdaroğlu, "Sorunun çözüm adresi TBMM'dir," dedi.

 

İNSAN BEDENİNİ ÖLÜME YATIRIYORSA, OTURUP DÜŞÜNMEK LAZIM

Kılıçdaroğlu, cezaevlerinde Abdullah Öcalan'ın özgürlük koşullarının iyileştirilmesi ve Kürtçe üzerindeki baskıların kalkması için başlatılan süresiz-dönüşümsüz açlık grevleri ile ilgili olarak şunları söyledi:

 

"İnsan, bedenini eğer ölüme yatırıyorsa, bunun üzerinde oturup düşünmemiz lazım. Arkadaşlarıma söyledim. Hapishanelere bakıyorlar, geziyorlar. Eğer bir insan kendisini ölüme yatırıyorsa hepimizin kulak kabartması lazım. İnsan hayatından daha değerli bir şey yoktur. Arzu ederim, eğer bu çağrım kabul edilirse son derece memnun olurum. Bu ölüm oruçlarını bıraksınlar. Onların sesleri belki yeterince kamuoyunda dillendirilmedi. Ama insan hayatı çok değerlidir. Onlar şu veya bu şekilde düşüncelerini aktarırlar," dedi.

 

'BARIŞ DEMEK, TALEPLERİ DİNLEMEKTİR'

Barışın çok rahat dillendirildiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Oysa barışın bir anlamı var. Barış aynı zamanda karşıdaki kişiyi dinlemek, eleştiriye kulak kabartmak, bir başkasının talebi varsa o talebi dinlemektir. Kendi düşüncesini ifade etmektir," dedi.

Halkın seçtiği belediye başkanları ve milletvekillerinin hapse atılmasını doğru bulmadıklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, siyaseten gelenleri cezalandıracak organın halk olduğunu dile getirdi.

 

BAYDEMİR: BU SÜRECİN VEBALİ HEPİMİZEDİR

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise 58 cezaevinde açlık grevleri olduğuna dikkati çekerek, sorunların diyalog, müzakere, ortak paydalarda buluşma yoluyla çözüme kavuşması gerektiğini ifade etti.

 

"Bu sürecin vebali hepimizdedir" diyen Baydemir, Kılıçdaroğlu'nun Diyarbakır ziyaretini tarihi olarak gördüğünü, temaslarının ülkenin tümü açısından yeni bir sayfanın açılmasına vesile olmasını umduğunu dile getirdi. Siyasette kan davasının olmaması gerektiğini, artık ülkede Türk, Kürt, muhalefet, ana muhalefet, iktidar, BDP'lisi, AKP'lisi, CHP'lisi ve MHP'lisiyle yeni bir sayfa açılmasını umduğunu dile getiren Baydemir, artık anne ve babalara evlatlarının toprağa düşmeyeceği müjdesinin verilmesi gerektiğini kaydetti.

 

Baydemir, Kılıçdaroğlu'na, "Kürtçe bildiğinizi biliyoruz. Müsaadenizle bunu genel merkezinize armağan etmek istiyorum" diyerek, Kürtçe sözlük hediye etti.