CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 24 Haziran seçimleri öncesi NTV canlı yayınında soruları yanıtladı.

Kılıçdaroğlu, “Allahın izniyle Cumhurbaşkanlığını alacağız, parlamentoda da çoğunluğu sağlayacağız. Millet İttifakı bizim demokrasi tarihimizde atılmış en önemli ittifaklardan birisidir. Türkiye’nin geleceği esas alınarak, demokrasi esas alınarak ve bu millet için çalışmak ve bir araya gelmek için güç birliği yapıldı. Bunun sonucu hep birlikte alacağız. Bu ülkeye gerçek anlamda bir demokrasiyi getireceğiz” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

Ahmed Arpat: Sayın Muharrem İnce’nin performansını nasıl buluyorsunuz? Adaylığını açıkladığınız gün sayın İnce’yi kürsüye çağırırken kurduğunuz cümle kimi kesimlerin tepkisini çekti.

Kemal Kılıçdaroğlu: İktidar kesiminin tepkisini çekti. Biz uzun süredir arkadaşız, kendisini davet ettim oraya. Başında da sayın sözcüğü var. Muharrem beyle tanışıklığımız ben siyasete girmeden önce olmuştu. Adaylığı konusunda da bilgisiyle birikimiyle, yeteneğiyle toplumun gözünde iyi bir ivme yakaladı. Toplumun her kesimini kucaklıyor. Hiç kimseyi ayırmıyor. Bana göre Cumhurbaşkanı adaylığı görevin başarıyla yerine getiriyor.

Seda Öğretir: İlk turda sonuçlanacağını düşünüyor musunuz Cumhurbaşkanlığı seçiminin? İkinci tura kalırsa Cumhuriyet Halk Partisi olarak stratejiniz nedir?

Kemal Kılıçdaroğlu: Allahın izniyle Cumhurbaşkanlığını alacağız, parlamentoda da çoğunluğu sağlayacağız. Millet İttifakı bizim demokrasi tarihimizde atılmış en önemli ittifaklardan birisidir. Türkiye’nin geleceği esas alınarak, demokrasi esas alınarak ve bu millet için çalışmak ve bir araya gelmek için güç birliği yapıldı. Bunun sonucu hep birlikte alacağız. Bu ülkeye gerçek anlamda bir demokrasiyi getireceğiz. Bildirgemizin açıklandığı gün söylemiştim, biz ayrıca bütün etkenlerden arınmış herkesin bağımsız iradesiyle bir araya geldiği bir sivil anayasa yapacağız. Böylece bu ülkeye demokrasi, özgürlükle nasıl gelirmiş, sosyal devlet nasıl olurmuş, insanın yoksulluğu nasıl sömürülemezmiş, insana nasıl değer verilirmiş, işi, aşı nasıl vereceğiz, geleceğin Türkiye’sini inşa edeceğiz inşallah.

25 Haziran’da Türkiye bunların tamamını daha geniş ve yetkili olarak anlatacağız bütün Türkiye’ye ve dünyaya. Cumhurbaşkanlığında birinci turda Muharrem beyin alacağını düşünüyorum. Ben ikinci tur için diye düşünüyordum ama sahada gördüğü ilgi, vatandaşla arasında kurduğu diyalog, sevecenliği giderek artıyor, toplumun gözünde güven veren imaj çiziyor dolayısıyla ikinci tura kalsa dahi alacaktır.

HDP’nin durumuda meclis aritmetiğini etkileyecektir. Siz HDP’nin bir baraj sorunu yaşadığını düşünüyor musunuz?

Kamuoyuna yansıyan anketler barajı aşabileceği görülüyor. HDP’nin barajı aşması ve parlamentoda olması lazım. Yüzde 1 oy alsa dahi bir partinin en azından genel başkanının parlamentoda olmasını isteriz biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak. Siyasetin ana yeri TBMM’dir. Bütün siyasal partilerinde bir şekilde temsil edildiği bir arena olması lazım.

Dolayısıyla diğer partilerinde olmasını istiyoruz ve bunun mücadelesini de yapacağız. Muharrem Bey’in Cumhurbaşkanı ve bizimde parlamentoda çoğunlukta olduğumuz bir süreçte kısa süre içinde dünyada hiç bir demokratik ülkenin Türkiye’de demokrasi yoktur diyemeyeceği ve imreneceği, demokrasi konusunda kısa sürede çok görkemli adımlar attılar diyebileceği bir Türkiye inşa edeceğiz. Çünkü bizim gibi düşünmeyen insana da saygı göstereceğiz. Medyayı daha özgür kılacağız. Medya birilerinin veya belli çevrelerin veya belli grupların kontrolünde olmayacak. Onlar halkı özgürce bilgilendirecekler.

Seçim için kurulan bu ittifak seçim sonrasında da devam edebilecek mi, meclis çalışmalarında yan yana duracak mı?

İttifak öncesi üç siyasal parti lideri de biz ilkelerden hareketle bir ittifakı öngörüyoruz demişlerdi. Bir araya gelecekseniz ilkeler belirlenecek. Amaçları ortaklaştırarak yola devam ediyorsanız bu yol kısa bir yol değildir, bu yol demokrasi yoludur. Yeni sivil bir anayasa dedim bu anayasayı üç siyasi parti lideri oturup yapmayacak kuşkusuz. Güzel bir birliktelikle bu anayasa geçekleşecek. Büyük bir olasılıkla umuyorum o da gerçekleşir Adalet ve Kalkınma Partisi de katkı verecektir. Çünkü kendi tabanı da demokrasi istiyor.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satır başları;

Meral Akşener 2. tura kalırsa destekleyeceğiz.

Parlamento'nun yetkileri kısıtlandı. Cumhurbaşkanı kararnamelerle uzun süre götürecek. Muharrem Bey Cumhurbaşkanı olduktan sonra daha güçlü bir Parlamenter sistem kurulacaktır.

Yüzde bir oyu bile olsa her parti Meclis'te olmalı. Uzun bir yoldayız, hedefler için çalışacağız.

İttifak partileriyle birçok konuda birleşiyoruz. Cumhurbaşkanı tarafsız ve kucaklayıcı olmalı.

İsviçre'de otobanlar yapılacak referanduma gidildi, halk karar verdi. Bizde birçok konuda danışırız, orak karar veririz.

Muharrem Bey daha yüksek bir oy alsa bir şey olmaz. Muharrem Bey, sadece CHP'lilerin oyunu almayacak. Her kesimden oy alacak, her kesime hitap ediyor. Genç mi genç, hitabeti iyi mi, iyi. Daha ne istiyoruz. Bu Cumhurbaşkanımız demokrasi konusunda attığı adımlarla dünyada ses getirecektir.

Muharrem Bey seçilince ilk işi OHAL'i kaldıracak.

LİSTE AÇIKLAMASI

Muharrem Bey bakanlar kurulu listesini yapacak. Elbette cumhurbaşkanı o. Her milletvekiline şükran borçluyum. Bugün yaparsınız yarın gidersiniz. Bizim bazı arkadaşlarımız gönüllü olarak milletvekili olmadılar. Biz onları tasviye mi ettik? Hayır.

Ben 600 kişiyi nasıl tek başıma belirleyeyim? Arkadaşlarımla oturduk toplantılar, değerlendirmeler yaptık. 600 kişilik bu listede bana göre bir sorun yok ama başka birine göre sıkıntı olabilir. Binlerce kişi başvurdu. Tabiki içi burkulanlar olabilir. Ben bu üzüntüyü saygıyla karşılaşıyorum. Kendini arzu ettiği sırada göremeyen arkadaşlar da üzülüyor. Tamamen insanidir. Bugün adaylık için başvuran arkadaşlarımız alanlarda hem parlamento hem de İnce için çalışıyorlar.

Eren Erdem Bey ile görüştüm. Beni aradı. 1. Mit tırlarıyla ilgili partimizin basın toplantısı yaptı ve dağıttı. Bu arşivlerde var. Belgeler Tezcan'a her yerden geliyor. Bu biliniyordu zaten. Bunlar gizli saklı şeyler değil. Görüntüler 17 internet sitesinde yayınlandı. Bunların kaldırılması için Savcılığın kararı var. Bu da devlet sırrı oluyor. Böyle sır mı olur? Herkes biliyor bu devlet sırrı diyorlar. Devlet sırrını sadece hakim görür, başkası göremez.

Erdem'e yurtdışı yasağı konulması demokrasi ayıbıdır. Gözdağı verilmeye çalışıyor. Bizi yıldıramazlar.

Kaynak: NTV