Sebahat Tuncel İçin Kadın Dayanışması üyeleri, HDP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel’e 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen hapis cezasının Yargıtay 9.Ceza Dairesi tarafından onanmasını Mis Sokak’ta yaptıkları oturma eylemiyle protesto etti.

Polis ablukası altında “Sebahat’ı değil hırsızları yargıla” sloganı atan yüzlerce kadın, Sebahat Tuncel'in kadınların meclisteki iradesi ve sesi olduğunu belirterek,  Tuncel hakkında verilen kararı tanımadıklarını belirttiler.

Mis Sokak’ın başında “Sebahat Tuncel yanındayız, kararınızı tanımıyoruz” pankartı arkasında oturma eylemi yapan yüzlerce kadın, “Ne AKP ne Cemaat inadına Sebahat”, “Bijî tekoşina jinan”, “Kararınız yok hükmündedir”, “Kadınız birlikte güçlüyüz” dövizlerini taşıdı.

Eylemde Sebahat Tuncel İçin Kadın Dayanışması adına açıklamayı Kürtçe Seher Çetin, Türkçe Selime Büyükgöze okudu.

‘BU KARARI TANIMIYORUZ’

Yargıtay 9.Ceza Dairesi tarafından verilen onaylama kararının meclis genel kurulunda gündemine alınması ile hak ve özgürlük mücadelesi veren Sebahat Tuncel’in bir kez daha iktidar eliyle özgürlüğünden alıkonulmak istediğine dikkat çeken Çetin ile Büyükgöze, kadınların oylarıyla ve kadınların adayı olarak seçilen Sebahat Tuncel hakkında yargı organlarının verdiği bu kararı tanımadıklarını belirtti.

Hukuksuzluğun apaçık yaşandığı, hükümet eliyle, yargı süreçlerine müdahalelerin ayan beyan ortaya serildiği şu günlerde Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin verdiği bu kararın kendilerini şaşırtmadığını ifade eden Çetin ile Büyükgöze, “Bir yüksek yargı organının kararlarının bazı siyasi öznelerin onayından geçtiği, sadece hükümet mensubu kişilerin aleyhinde olması nedeni ile hukuki süreçlerinin engellenmesi için bir gecede yasal düzenlemelerin yapılabildiği, hakim ve savcıların hükümet kanalıyla görevlerinden alındığı bir hukuk siteminde, kadın ve Kürt vekilimiz Sebahat Tuncel hakkında alınan bu kararın bağımsız ve hukuki olduğunu kim hangi gerekçe ile savunabilir?” diye sordu.

Yargı tarafından daima siyasi tehdit altında bırakılan kadınlar olarak bu karara pek de şaşırmadıklarını tekrarlayan Çetin ile Büyükgöze, “Yüksek yargı mercii” olarak tabir edilen Yargıtay’ın, kadın cinayetleri, tecavüz davaları, Kürt halkının mücadelesi ile ilgili iktidarın siyasetini üreterek verdiği kararlardan çok iyi bildiklerini hatırlattı. Çetin ile Büyükgöze, “Bir halkın demokratik hak mücadelesini ‘terör’ olarak tanımlayan, kadın cinayetlerinde haksız tahrik, kadınlara ve kız çocuklarına karşı tecavüz suçu davalarında ‘rıza’ arayan, ‘yüksek’ yargınızın milliyetçi, kadın düşmanı, homofobik kararları yok hükmündedir” dedi.

‘TUNCEL MECLİS’TEKİ İRADEMİZ VE SESİMİZDİR’

Sebahat Tuncel’in kadınların vekilli olduğunu hatırlatan Çetin ile Büyükgöze, sözlerini şöyle sürdürdü: “Politik mücadelesi nedeni ile tutuklu bir kadın iken, kadınların, iradesi ile sesi olmuştur. Bizlerle birlikte, yan yana polis şiddetine karşı durmuş; erkek egemen heteroseksist sistemle mücadele etmiş, kadınların temel hak ve özgürlükleri ve hakların mücadeleleri için vekil olarak bizlerin iradesini meclisin gündemine taşımıştır. Sebahat Tuncel bu kararı veren Yargıtay dahil olmak üzere iktidarın tüm organlarına karşı bizlerle tek ses, tek yürek olmuştur. Devletin, hukuku siyasi tehdit aracı haline getirerek, demokratik haklarımıza, oyumuza, irademize, temsiliyetimize müdahale etmenize izin vermiyoruz. Sebahat Tuncel kadın mücadelesinde yol arkadaşımız, meclisteki sesimizdir.”

Eyleme, Barış İçin Kadın Girişimi, BDP Kadın Meclisi, Demokratik Özgür Kadın Hareketi, Eğitim-Sen’li kadınlar, EHP’li kadınlar, EMEK Partili kadınlar, Gökkuşağı Kadın Derneği, Halkevci kadınlar, HDP-HDK İstanbul Kadın Meclisi, İMECE Kadın Sendikası, KADEM, KESK’li kadınlar, Hêvi LGBTİ İnisiyatifi, Özgür Genç Kadınlar, Sosyalist Feminist Kolektif, Sosyalist Kadın Meclisleri, SYKP’li Kadınlar ve YSGP‘li Kadınlar fraksiyonları katıldı. (ANF)