NAMIK DURUKAN / Milliyet

 

İçinde 50’yi aşkın kişi ve grubun yer aldığı girişim, idam edilen Şeyh Sait’in lideri olduğu Azadi (Özgürlük) örgütü ilkeleri doğrultusunda yeni bir parti kurmak için bir araya gelirken Hizbullah’la ilişkisi olduğu gerekçesiyle kapatılan Mustazaflar Derneği yöneticileri de hareketleşmek, sonrasında partileşmek için siyasi girişim başlattı. Mustazaflar Derneği Başkanı Hüseyin Yılmaz, “Siyasi bir oluşum içerisine gireceğiz, siyasete dahil olacağız. Bu partileşir mi siyasi hareket olarak mı devam eder, değişik kesimlerle görüşmelerimiz devam ediyor” dedi. Yılmaz, destek vermedikleri için Ak Parti’nin Siirt, Batman ve bölgedeki bazı belediyeleri kaybettiğini ileri sürdü.

 

Uzun bir süredir, “Hak, Adalet ve Hürriyet için Kürdistan İslami İnisiyatifi”nce sürdürülen girişim kapsamında Diyarbakır’da partileşme toplantıları yapılıyor. Önceki gün yapılan son toplantıya Türkiye’nin yanı sıra Federe Kürdistan’dan da din adamları ve kanaat önderleri katıldı. Toplantının yapıldığı salona ise Şeyh Said’in posteri asıldı.

 

Öncülüğünü Avukat Sıdkı Zilan’ın yaptığı Azadi İnisiyatifi’nde, İslami yazarlardan Yavuz Delal ve Mazlum-Der Şanlıurfa Başkanı Avukat Şehmus Ülek gibi isimlerin yer aldığı öğrenildi. Yeni parti çalışmalarını Milliyet’e değerlendiren Zilan, “Kürdistani zeminde İslami bir oluşum olarak Azadi İnsiyatifi programı oluşturduk. Bu program kabul edildi, heyet teşekkül etti, ete kemiğe büründü. 116 kişi kurucu oldu. Bizim yapılanmada her Kürdistani eğilim var. Adalet ve özgürlük talebimiz nedeniyle Azadi ismi uygun geldi” dedi.

 

AK PARTİ İLE İTTİFAK MI?
Bölgede adı Hizbullah’la anılan ve 20’yi aşkın şubesi bulunan Mustazaflar Derneği’nin Yargıtay tarafından kapatılması üzerine camia siyasi harekete yöneldi. Kapatılan Mustazaf-Der Başkanı Avukat Hüseyin Yılmaz,  derneklerinin kapatılması sonrasında siyasi hareket olarak ortaya çıkılması yönünde bir eğilim ortaya çıktığını ifade etti. Yılmaz, “Biz sadece dernek çalışması yapmayacağız, siyasete dahil olacağız. Partileşme kararı yapılacak çalıştaylardan sonra düşünülecek” diye konuştu.

 

Mustazaf Der’in Yargıtay tarafından kapatılmasında hükümetin de katkısının olduğuna inanan Yılmaz, Ak Parti’ye verdikleri desteği gözden geçirecekleri imasında bulundu. Yılmaz, Hizbullah ve Mustazafların bölgede Ak Parti’yi desteklediği yönündeki iddiaya ise “Biz siyasi hareketiz. Siyasi hareket bütün siyasi yapılarla oturup konuşur, ittifaklar kurabilir.  Ak Parti ile de olur, başka parti ile de olabilir” diye yanıt verdi.

 

GÜÇ DENGESİ DEĞİŞİR Mİ?

Yasal siyasi alana geçiş yapan Kürt orijinli İslami siyasi oluşumların partileşmeye gitmesinin Güneydoğu’daki BDP-Ak Parti eksenindeki siyasi tabloyu değiştirebileceği belirtiliyor. Şeyh Said çizgisinde siyaseti benimseyen Azadi hareketinin içinde bölgedeki radikal dini grupların önemli temsilcilerinin bulunduğu belirtiliyor.

 

Mustazaflar Hareketi’nin Van, Siirt, Batman, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Bingöl bölgesinde blok oyları var. Mustazafların partileşmesi halinde bölgede bazı yerlerde bağımsız vekiller ve belediye başkanları çıkartabileceği kaydediliyor.