HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD), Türkiye toprakları üzerinden Kobani'ye saldırdığı iddiasını Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sordu. Davutoğlu'na IŞİD'in düzenlediği saldırının PKK lideri Abdullah Öcalan'la yapılacak görüşmeyle aynı güne denk gelmesinin tesadüf olup olmadığını soran Sarıyıldız, "IŞİD'in Türkiye Cumhuriyeti topraklarından bu tür saldırılar düzenlemesi çokça sözüne edilen 'Kamu güvenliği'nin tesisi için bir tehdit oluşturmuyor mu?" diye de soru yöneltti.

ANF'NİN PAYLAŞTIĞI FOTOĞRAFLAR VE TANIKLARIN İFADELERİ

Soru önergesinde IŞİD'in Kobani'ye üç koldan yaptığı saldırıları hatırlatan Sarıyıldız, IŞİD ile Türkiye arasındaki ilişkinin hem yerel hem de uluslararası platformlarda yüksek sesle dile getirildiğini belirtti.

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün (BYEGM) IŞİD'in Türkiye üzerinden Kobani'ye saldırdığı yönündeki haberleri yalanladığını söyleyen Sarıyıldız, "Ancak görgü tanıklarının ifadelerine göre sınırdaki kilitli demir kapının, araç tarafından yıkıldığı belirtilmektedir. Öte yandan Fırat Haber Ajansı’nın (ANF) paylaştığı görüntü ve fotoğraflarda da Türkiye tarafından TMO’ya ait buğday silosuna yerleşen IŞİD çetecilerinin sınır kapısına ve kente saldırdığı açıkça görülmektedir," dedi.

"Türkiye’yi hala bir üs olarak kullanan IŞİD üyelerine gösterilen müsamaha Türkiye’deki demokratik çözüm umutlarını hançerlemektedir, " diyen Sarıyıldız, Davutoğlu'na şu soruları yöneltti:

"HERHANGİ BİR SORUŞTURMA BAŞLATILDI MI?

* Türkiye tarafından geldiği belirtilen bomba yüklü bir aracın Mürşitpınar Sınır Kapısı üzerinden Kobanê'ye geçerken infilak ettiği iddiası hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?

* Türkiye tarafından TMO’ya ait buğday silosuna yerleşen IŞİD çetelerinin sınır kapısına ve kente saldırdığı anın görüntü ve fotoğrafları hakkında herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır?

"ASKERLER NEDEN IŞİD'E MÜDAHALE ETMEDİ?"


* TMO ile Mürşitpınar Sınır Kapısı arasında sadece 25 metre mesafe olmasına rağmen sınır kapısında bulunan askerler buğday filosuna yerleşen IŞİD çetelerine neden müdahale etmemiştir?

* Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndaki kilitli demir kapısı nasıl yıkılarak yere serilmiştir?

* Milletvekillerinin dahi sınır kapısına yaklaşmasına izin vermeyen asker ve polisler nasıl olur da IŞİD çetelerinin geçişini fark etmemiştir?

* 1’i yaralı 15 IŞİD çete mensubunun Etmanekê Köyü’nde boş bir eve girdiği, hava karardıktan sonra 16 zırhlı aracın köye girdiği iddia doğru mudur? Söz konusu iddia doğru ise 15 çete mensubu zırhlı araçlar tarafından nasıl fark edilmedi? Ya da çete üyeleri başka bir alana mı taşındı?

* Devletin “güvenlik” gerekçesi ile sınır hattında boşalttığı köyler IŞİD çetelerinin geçişini kolaylaştırmak için mi yapıldı?

* Mürşitpınar Sınır Kapısını 24 saat boyunca izleyen kamera ve termal kamera görüntüleri Suruç Kaymakamı’nın bizzat masasındaki monitöründen sürekli olarak izlenmektedir. Söz konusu görüntü ve kayıtlar incelendi mi? Ayrıca sınır kapısında zırhlı araçtan yakın mesafeden çekilen görüntü kayıtları incelendi mi?

* Ortadoğu’da ezilen halklara ve inançlara karşı vahşice yöntemlere başvuran IŞİD’in Türkiye’yi bir üs olarak kullanmasına karşı bir politikanız mevcut mudur?

* IŞİD’in Kobane’ye gerçekleştirmek istediği soykırım ve işgal harekâtına karşı kendilerini savunan YPG/YPJ güçlerinin sınıra yaklaşmasına izin vermeyen askerler neden aynı yaklaşımı IŞİD çetelerine göstermemektedir?

"SALDIRININ ÖCALAN'LA GÖRÜŞMENİN YAPILACAĞI GÜNE DENK GELMESİ TESADÜF MÜ?"

* Saldırının heyetimizin uzun bir aradan sonra Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'la yapacağı güne denk gelmesi bir tesadüf müdür? Bu tür eylemlerin sürece zarar verecek, sekteye uğratacak bir boyutunun olması hükümetinizi ilgilendirmiyor mu?

"'KAMU GÜVENLİĞİ'NE TEHDİT DEĞİL Mİ?"

* IŞİD'in Türkiye Cumhuriyeti topraklarından bu tür saldırılar düzenlemesi çokça sözüne edilen "Kamu güvenliği"nin tesisi için bir tehdit oluşturmuyor mu?

* İnsanlık dışı bir yapılanmanın, Türkiye Cumhuriyeti topraklarından başka bir ülkenin topraklarına yaptığı bu saldırı egemenlik hakkının ve toprak bütünlüğünün ihlali değilse ne anlama geliyor? Kobanê'de bir vekalet savaşı mı yürütülüyor?

* KCK'nin ve Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın Kobanê'yi kırmızı çizgileri olarak ilan etmelerine rağmen halen Kobani'ye yönelik bu saldırıların çözüm sürecini geri dönülemeyecek bir şekilde çözeceği ve ülkeyi bir iç savaşın eşiğine getireceğine dair kaygılar karşısında kamuoyunu tatmin edecek somut ne gibi adımlar atmayı planlıyorsunuz?

* Rojava ve Kobanê politikanız somut olarak hangi kriterlere dayanmaktadır? Rojavada'ki kantonları kabul etmeyi düşünüyor musunuz? Rojava'da yaşayan Kürtlerin kolektif hakları konusunda somut eylem planınız nedir? (Demokrat Haber)