Diyarbakır’ın Yenişehir Belediyesi’ne kayyum atanmasının ardından Ezidilerin barındığı Fidanlık Kampı’na girişler yasaklandı.

İçeriden bir süre haber alınamayan kamp hakkında boşaltılma talimatı verildiği ve kamplarda barınan Ezidilerin bölgede AFAD’ın kontrolündeki diğer kamplara gönderileceği öğrenildi.
 
HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, boşaltılması planlanan Ezidi kamplarını Meclis gündemine taşıdı.
Uca, 2014 yılında Şengal’de IŞİD tarafından soykırıma maruz bırakılan binlerce Ezidi’nin Türkiye’ye göç etmek zorunda kaldığını anımsattı.
 
Diyarbakır, Batman, Mardin, Şırnak ve Urfa’daki kamplarda barınmaya başlayan Ezidilerin Diyarbakır’daki kamplarının kayyum tarafından boşaltılması kararının sıkıntılarını artıracağını ifade eden Uca, sorunun çözümünü istedi.
 
Meclis Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde kampın iki buçuk yıl boyunca Diyarbakır halkının ve uluslararası sivil toplum örgütlerinin desteği ile ayakta kaldığını hatırlatan Uca, Ezidi ailelerin Midyat, Nusaybin, Maraş, Antep ve Malatya kamplarına dağıtılmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.
 
Uğradıkları soykırım ile sonrasında yaşadıklarının etkisiyle Ezidilerin kaygı ve güvensizlik duygusu içinde olduğuna dikkati çeken Uca, Başbakan Binali Yıldırım’a şu soruları yöneltti:
 
*AFAD Başkanı’nın Fidanlık Kampı’nı ziyaret ederek bu kampın kapatılacağını ve burada kalan Ezidilerin AFAD’a bağlı farklı kamplara gönderileceğini söylediği iddiaları doğru mudur? Bu iddialar doğru ise bin 29 Ezidi’nin kaldığı kamp ne amaçla kapatılmak istenmektedir? Kampın ne zaman kapatılması planlanmaktadır?
 
*Fidanlık Kampı’nın AFAD’a bağlanmasının gerekçesi nedir?
 
*Fidanlık Kampı’nda kalan Ezidiler’in, AFAD’a bağlı hangi kamplara gönderilmesi planlanmaktadır? Midyat, Nusaybin, Maraş, Antep ya da Malatya kamplarına gönderileceği iddiaları doğru mudur? Bu iddialar doğru ise Ezidiler için yeni bir kamp mı inşa edilecek yoksa Ezidiler Suriyeli sığınmacılar ile aynı kampta mı kalacak?
 
Yenişehir Belediyesi’ne atanan kayyumın Ezidilerin kaldığı Fidanlık Kampı’na başkan olarak atandığı iddiaları doğru mudur? Bu iddialar doğru ise bu karar hangi gerekçe ile alınmıştır? Kampa başkan olarak atanan kayyumun görev alanı nedir?
 
*İki buçuk yıldır Fidanlık Kampı’nda maddi, manevi, fiziki ve sağlık açısından destek sunan ve Ezidi halkı ile dayanışma içerisinde olan Diyarbakır Yenişehir Belediyesi meclis üyelerinin ve Diyarbakır halkının kayyumun atanmasıyla kampa girişlerinin yasaklandığı iddiaları doğru mudur? Bu iddialar doğru ise bu kararın yasal gerekçesi nedir? Benzer şekilde, bir yıldır kampta psikososyal hizmet desteği veren ve gıda yardımı yapan Hayata Destek İnsani Yardım Derneği’nin yürüttüğü çalışmanın durdurulduğu iddiaları doğru mudur? Bu iddialar doğru ise söz konusu uygulamanın gerekçesi nedir?
 
*IŞİD’in uyguladığı soykırımdan kaçıp ülkemize gelen ve iki buçuk yıldır Yenişehir Belediyesi, Diyarbakır halkı ve ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarının psikolojik desteği ile hayatta kalan Ezidi toplumunun halkla olan ilişkilerinin kesilerek, halktan koparılarak, cezaevi koşullarına benzer koşullara tabi kılınmasının amacı nedir?