HDP Mardin Milletvekili Prof. Dr. Mithat Sancar, 16 Nisan’da yapılacak anayasa değişiklik referandumu kampanyalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Hayır” çıkması halinde Türkiye’nin önemli bir şans yakalayacağını savunan Sancar, “Öncelikle Türkiye’de normalleşme yolu açılacak. Şu an Türkiye çok anormal bir ortamda, şartlarda bulunuyor. Toplumsal kutuplaşma, çatışma eksenli hareketlilik, siyasal bunalım, ekonomik kriz bütün bunlar Türkiye’de çok ciddi sorunlar yaratıyor. Normalin çok dışında bir ülke gerçekliği yaşanıyor” diyor.

‘HAYIR ÇIKARSA ERDOĞAN VE KOALİSYONUNA DUR DENECEK’

“Hayır” çıkması halinde Erdoğan ve koalisyona Türkiye halklarının “dur” diyeceğini ifade eden Sancar,  “Durduktan sonra oluşacak yeni siyasi dengelere bağlı olarak bir normalleşme süreci açılacak. Bizim açımızdan normalleşme önemli ama daha fazla gerekiyor. Bir demokratik onarıma ihtiyaç var. Derhal Kürt sorununda müzakere yolunu açabilecek adımlara ihtiyaç var. Hayır çıkarsa bunlar daha mümkün hale gelecek” diye konuştu.

‘BUNU DA AŞARIZ’

“Evet” çıkması ihtimalini de değerlendiren Sancar, bunun yolun sonu olmayacağını söyledi.

 Sancar, bu ihtimalin gerçekleşmesi halinde ne yapacaklarını şöyle açıkladı:

“Evet, her şey bitti anlamını taşımayacaktır. Tam tersine biz mücadelemizi sürdüreceğiz. Kendi ilkelerimiz, hedeflerimiz çerçevesinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Şartlar biraz daha ağır olacaktır, ama hem bizler hem halkımız çok daha ağır şartların yaşandığı dönemleri biliyoruz. Bunları aşmayı başardık bunu da biz aşarız.”

‘BU SİSTEMİ HAYATA GEÇİRMEK MÜMKÜN DEĞİL’

Türkiye açısından “Evet” çıkmasının ciddi yönetim krizi ve beraberinde sistem kaosunu getireceğini savunan Sancar, “Bu anayasa değişikliğini öyle normal bir sistemmiş gibi hayata geçirmek mümkün değil. İçinde pek çok çelişki var. Ayrıca Erdoğan’ın etrafındaki koalisyonun da öyle birbirine güvendiğini de söyleyemeyiz.”

‘AKP VE MHP’DE AYRILMALAR GÜNDEME GELECEK’

“Evet” çıkarsa AKP içerisinde tasfiye ve ayrılmaların gündeme geleceğine işaret eden Sancar, “MHP de kendi içindeki ayrışmayı durduramayacaktır. Dolayısıyla evet çıksa dahi Türkiye’de güçler dağılımı yeniden şekillenecektir. Biz burada demokrasi, barış ve özgürlük yolunda kararlılıkla yürümeye devam edeceğiz. Türkiye halklarının bu değerler etrafından geniş bir birliktelik oluşturması için elimizden geleni yapacağız” dedi.

MHP ve AKP içerisindeki huzursuzluklara dikkat çeken Sancar, “MHP içerisinde açık bir şekilde huzursuzluk yaşanıyor. AKP’de de alttan alta bir kaynama, bunun çeşitli işaretlerini görebiliyoruz. Evet çıkarsa bile bu kaynamaları durdurmak mümkün olmayacaktır. MHP Devlet Bahçeli’yle yola devam etmekte çok zorlanacaktır. Büyük bir ihtimalle de devam edemeyecektir. Ya bir kongreyle yönetim değişecektir ya da yeni bir parti kuracaktır MHP’den ayrılanlar. Her hâlükârda statüko kaybedecektir” ifadelerini kullandı.

'HAYIR YÜZDE 54 ÇIKACAK'

Referandumda “Hayır”ın yüzde 54 olacağı tahminini paylaşan Sancar, “İstedikleri kadar seçim sonuçlarını çarpıtmaya ya da seçim hilesi yapmaya yeltensinler, ‘Hayır’ı geçmeleri çok zor görünüyor. Ne olursa olsun yüzde 54 ‘Hayır’ çıkacaktır. Kürdistan’da gezdiğim 17 kentte ortalama yüzde 65’in üzerinde ‘Hayır’ çıkacağına eminim. Devletin yıktığı kentlerde Hayır kararlılığı gözle görünür derecede yüksek” diye ekledi.

(Kaynak: ANF)