HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Edremit Belediyesi’ne atanan kayyumunun Ermeni Mezarlığı üzerine yaptırdığı tuvalet, soyunma kabini ve plaj alanında incelemelerde bulundu.

Plaja saçılmış insan kemiklerini gösteren Paylan, yapılanların Ermeni halkına karşı saygısızlık olduğunu ifade ederek, “Van’da yüzlerce Ermeni mezarlığı, kilisesi vardı. Kültürel mirasları büyük oranda yok edildi. Ama benim en çok üzüldüğüm şey mezarlıkların yok edilmesi hatta üzerine tuvalet yapılmasıdır. Van’daki kayyumdan ve hükümetten öncelikle ölülerimize saygı göstermesini istiyorum. Kınıyorum. Bu olayın takipçisi olacağım. Geçmişimizin, ölülerimizin üzerine yapılan bu saygısızlığın son bulması için elimden gelen her şeyi yapacağım” dedi.

KEMİKLERİ AĞACIN KÖKÜNE GÖMDÜ

Paylan, bulduğu kemikleri ağacın köküne gömerek, “Burada binlerce yıl medeniyetlere ev sahipliği yapan Höyük bulunuyor. Burası çok uzun yıllar Ermeni halkına ev sahipliği yaptı. Şu an ise kemikler birçok yerden dışarı çıkmış. Ermeni Mezarlığı olduğu açık. Maalesef şu an elimde insan kemikleri var, uzuv kemikleri ve omurilik kemikleri var. Bugünlerde Türkiye’de yaşayan halklara saygı yok ama her şeyden önce ölülerimize saygıları yok!” dedi.

‘NE YAŞAYANLARA NE DE ÖLÜLERİMİZE SAYGI VAR’

İktidarın ölülere dahi saygısının kalmadığın belirten Paylan, höyüğün üzerine kurulu tuvaletleri işaret ederek, “Gördüğünüz gibi höyüğün bir kısmı çerçevelenmiş ama ileride mezarlığın devamına beton yapıdan kantin, mescit ve tuvaletler yapılmış. Alt kısmına ise asfalt döşenmiş. Bu görüntü gerçekten çok üzücü bir durum olarak karşımızda duruyor. Bu yapılan saygısızlık yalnızca Ermenilere değil, ülkede yaşayan tüm halklara yapılmıştır. Ney yaşayanlara ne de ölülerimize saygı gösterilmiyor” diye konuştu.

‘BU SAYGISIZLIK SON BULMALI’

Paylan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Van’da yüzlerce Ermeni mezarlığı, kilisesi vardı. Kültürel mirasları büyük oranda yok edildi. Ama benim en çok üzüldüğüm şey mezarlıkların yok edilmesi hatta üzerine tuvalet yapılmasıdır. Van’daki kayyumdan ve hükümetten öncelikle ölülerimize saygı göstermesini istiyorum. Kınıyorum. Bu olayın takipçisi olacağım. Geçmişimizin, ölülerimizin üzerine yapılan bu saygısızlığın son bulması için elimden gelen her şeyi yapacağım.”

GORKY’NİN BİYOGRAFİSİNİN BULUNDUĞU TABELA KALDIRILMIŞ

 “Burası ünlü Ermeni Ressam Gorky’nin köyü. Ermeni Soykırımının başladığı günlerde Gorky ailesi ile birlikte Erivan’a kaçmak durumunda kalıyor. Ve bir daha da topraklarına dönemiyor. Onun anısına bir çeşme yapılmıştı. Ve çeşmede dört dilde biyografisi yazıyordu. Onun anısına bir tabela yapılmıştı. Bütün dünyanın bildiği tanıdığı bir ressamın adına yapılan tabela yurttaşların anlatımına göre kayyım bu tabelayı sökmüş”

ERMENİ ADINA NE VARSA SÖKÜP ATILMAK İSTENİYOR’

 “Ancak Ermeni adına ne varsa bu topraklarda sökülüp atılmak isteniyor. Onlar sanki bu topraklarda hiç yaşamamış gibi gösteriliyor. Ne zamanki biz Kürtlerin değerleriyle, Ermenilerin değerleriyle Türklerin değerleriyle hep beraber gurur duyarsak, burası ortak vatanımız olacak. Yoksa böyle utançlarla hatırayı ve hafızayı silen, gurur duymamız gerekirken, tabelası sökülen hep beraber karanlık bir ülkede yaşayacağız. Ama biz hep beraber bu ülkeyi aydınlatacağız. Buna inanıyoruz.”

 “Yüzyıl önce burada Ermeni halkına karşı büyük bir zulüm yaşatıldı. Yüzyıl sonra ise Kürt halkına büyük bir zulüm yaşatılıyor.”

‘TAM DA BU SEBEPLE VİCDAN VE ADALET NÖBETİ’

 “Kötülük uygulayanlar dün Talat Paşa ve Enver Paşa’ydı, bugün ise Tayyip Erdoğan ve onun getirdiği sistem. Kötülük ve vicdansızlık yapmaya devam ediyorlar. Biz vicdan dedikçe onlar zulüm diyor. Biz adalet dedikçe onlar adaletsizlik diyor. Maalesef bunlarla karşı karşıyayız ama biz bu toprakların vicdanına güveniyoruz. Er ya da geç vicdan ve adalet bu topraklara hakim olacak. Biz vicdan ve adalet nöbet eylemini tam da bu sebeple gerçekleştiriyoruz.”

NE OLMUŞTU?

Van Edremit Belediyesi kayyumu tarafından Dilkaya Höyüğü ve Ermeni mezarlığı üzerine halk plajının tuvaleti, soyunma kabini ve otoparkı yapılmıştı.

İnşat sırasında Dilkaya Mahallesi’nde bulunan ve 1’inci dereceden SİT alanı ilan edilen höyük tahrip edilmiş, mezarlıktan çıkan onlarca kemik etrafa saçılmıştı.

Tepkiler üzerine “temizlik ve ilaçlama” yapılıyor denilerek kapatılan Dilkaya köyündeki plaj yeniden açılırken, höyüğün etrafına çit çekilmiş.

Plajın açılışı, 23 Temmuz’da Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyum Vali Murat Zorluoğlu ve Edremit Belediyesi’ne atanan kayyım Atıf Çiçekli’nin katılımıyla yapılmıştı. Söz konusu plaj basına “Burası Antalya Değil Van” başlığıyla servis edilmişti.

(Kaynak: Dihaber)