Seçimde son düzlüğe belli bir oy bandında sıkıştığını ve oy artıramadığını tespit ederek giren AKP, HDP’nin baraj altında kalması için çabalarını artırdı. AKP, Doğu ve Güneydoğu’daki din ve kanaat önderlerinden, “HDP’yi durdurmalarını” istedi. Bölgedeki kanaat önderleri, “Biz yeğenlerimizi bile ikna edemiyoruz” karşılığını verdiler.

Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsicisi Erdem Gül'ün haberine göre, AKP yönetimi seçime sayılı günler kala tek başına iktidara gelme ve başkanlığa geçişi sağlayacak milletvekilini sağlayabilme yolunda yeni girişimler başlattı.

Edinilen bilgiye göre bu girişimler ağırlıklı olarak HDP’nin barajı aşmasının engellenmesi üzerinde yoğunlaştırıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkça HDP’yi hedef alan suçlamalarının ardından, “HDP’nin durdurulması” konulu özel bir toplantı yapıldı.

Bizzat Başbakan Davutoğlu ve AKP yönetimi adına gerçekleştirilen toplantıya Doğu ve Güneydoğu’dan din ve kanaat önderleri, tarikat liderleri katıldı. Toplantıya bölgeden katılan isimlerin önceki seçimlerde AKP’ye oy veren kesimlerin temsilcileri olmalarına dikkat edildi.

‘HDP’Yİ DURDURUN

Toplantıya Davutoğlu adına katılan AKP’liler bölgedeki temsilcilere HDP’yi şikayet etti. HDP’nin barajı aşmaması için destek talep ederek şu mesajları verdi:

“HDP aslında Güneydoğu’nun CHP’si. Hepinizin gördüğü gibi bu seçimde dine, Diyanet'e, İslam'a saldırıyorlar. HDP, içinde CHP’nin de olduğu arkasında farklı güçlerin bulunduğu bir proje. Bize karşı ortaya çıkarılmış bir proje. Marksist, ateist, Zerdüşt anlayışları temsil eden Kürtleri, farklı kesimlerin arka bahçesi haline getirmeyi amaçlayan bir proje”.

AKP’liler seçime kadar kalan kısa sürede varlarını yoklarını ortaya koyarak HDP’nin yüzde 10 barajına takılmaları için açık destek istedi.

'İKNA EDEMİYORUZ'

AKP’liler tüm bu mesajlarına karşı toplantıdan istedikleri sonucu alamadan çıktı. Önceki seçimlerde temsil ettikleri seçmenleri ve yakınlarının AKP’ye oy vermesini sağlayan temsilciler bu kez durumun farklı olduğunu, bölgede HDP’ye büyük bir kayma yaşandığını ifade ettiler. Toplantının en çarpıcı cümlesi Güneydoğlu temsilcilerden AKP’nin destek talebine karşı gelen “biz kendi yeğenlerimizi bile ikna edemiyoruz” yanıtı oldu.

Güneydoğulu temsilcilerden beklediği desteği alamayan AKP yönetiminin HDP’nin geriletilmesi yolundaki girişimlerini son güne kadar sürdürmesi bekleniyor.