Halkların Demokratik Partisi (HDP), 20 Temmuz 2015 tarihinde Urfa’nın Suruç ilçesinde 33 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın aydınlatılması için Meclis araştırması istedi.

Önergede, geçmişle yüzleşmenin tarihsel sorumluluk olduğu ifade edilerek, katliamın neden ve sonuçlarının açığa çıkarılması gerektiği belirtildi.

Önergenin gerekçesinde, katliamın üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen sorumluların ortaya çıkarılmadığı ve etkin bir soruşturmanın yürütülmediğine vurgu yapıldı.

Gerekçede, “Suruç’ta katliamın gerçekleştiği yerde sürekli kolluk görevlileri bulunmasına rağmen olay esnasında hiçbir kolluk görevlisinin orada olmadığı, güvenlik önlemlerinin alınmadığı, mobese kameralarının çalışmadığı, otogarda bulunan kameraların ise 3 gündür bozuk olduğu, kolluk görevlilerinin olayın ardından olay yerine gelip yaralılara müdahale ettiği ve ambulans geçişlerine izin vermediği hususları ise kamuoyunun malumudur. Yine hala bitmemiş olan yargılamada beş saatlik görüntü kayıtlarının dosyaya ısrarla sunulmadığı dava aşamalarına dair ifade edilenler arasındadır” ifadelerine yer verildi.

IŞİD mensuplarının MİT ile ilişkisine dair kamuoyuna yansıyan iddialara yer verilen önergede, "Yine IŞİD emiri olarak bilinen başka kimselerin de uluslararası basın organlarına verdikleri demeçlerde devletle ve MİT ile olan ilişkilerine dair yapılan atıflar son derece çarpıcıdır. Bu tür açıklama ve değerlendirmelerin ise yargı sürecinden azade tutulması yargılamaların sorumluları ortaya çıkarmayacağına dair kaygıları artırmaktadır” denildi.

HDP’nin 5 Haziran Diyarbakır mitingine dönük saldırının hatırlatıldığı önergede, “Suruç öncesinde meydana gelen gelişmeler yeterince irdelenmediği için Suruç katliamı yaşanmış; sonrasında da Ankara Tren Garı Katliamı başta olmak üzere çok sayıda IŞİD saldırısı gerçekleşmiştir. Suruç katliamının aydınlatılması, diğer büyük katliamların da ortaya çıkarılması açısından son derece önemlidir. Kuşkusuz olası saldırılar için önleyici mekanizmaların oluşturulması toplumsal barış ve geleceğe güvenin tesisi bakımından da önemli bir adım olacaktır” diye belirtildi.