HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, Şeyh Said ve arkadaşlarının mezarlarının yerini sordu.

HDP’li Uca, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergede, “Şeyh Said isyanı hakkında İstiklal Mahkemeleri tutanakları bütünüyle açık olmadığı için yaşanan isyana ilişkin ayrıntılar ve mezar yerleri ile ilgili bilgiler sınırlı kalmıştır. Şeyh Said ve arkadaşlarının mezarlarının nerede oldukları hala bilinmemektedir.Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerlerinin ailelerine ve sevenlerine verilmemesi hem bütün inançlara ve vicdani değerlere hem de uluslararası sözleşmelere aykırıdır” dedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca'nın Başbakan Binali Yıldırım tarafından cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesi:

Şeyh Said Efendi ve 47 arkadaşı 29 Haziran 1925 günü Diyarbakır Dağkapı Meydanı’nda idam edilmişlerdir. Şeyh Said isyanı hakkında İstiklal Mahkemeleri tutanakları bütünüyle açık olmadığı için yaşanan isyana ilişkin ayrıntılar ve mezar yerleri ile ilgili bilgiler sınırlı kalmıştır. Şeyh Said ve arkadaşlarının mezarlarının nerede oldukları hala bilinmemektedir.

Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerlerinin ailelerine ve sevenlerine verilmemesi hem bütün inançlara ve vicdani değerlere hem de uluslararası sözleşmelere aykırıdır. Cenevre Ek 1 Protokolünde ‘kayıp ve ölü kişiler’ kısmında söz konusu ölen kişilerin ve bu kişilerin kalıntılarına saygı gösterilmesi, bu tür kişiler için ayrılan mezarlık alanlarına saygı gösterilmesi, ölenlerin kalıntılarının ve kişisel eşyalarının yakın akrabalarının isteği üzerine iade edilmesi gerektiği belirtilmektedir.

Bu bağlamda,

1- Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerleri nerededir?

2- Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerlerinin ailelerine verilmemesinin nedeni nedir?

3- Şeyh Said ve arkadaşlarının idam kararını veren İstiklal Mahkemeleri tutanaklarının erişime kapalı olmasının nedeni nedir?

4- Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerlerinin tespit edilip naaşlarının ailelerine teslim edilmesi için Hükümetinizin yürüttüğü herhangi bir çalışma var mıdır?

5- Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı kentlerde faili meçhul cinayetlere kurban giden yüzlerce kişinin mezar yerinin olmadığı düşünüldüğünde Şeyh Said İsyanından beri süregelen mezarsızlık politikalarının gerekçesi nedir?

6- Türkiye ulusal ve uluslararası birçok çevre tarafından “mezarsızlar ülkesi” olarak bilinmektedir. Buna son vermek için Hükümetinizin yürüttüğü bir çalışma mevcut mudur?

(HABER MERKEZİ)