AKP'nin itirazıyla Muş'ta tüm oyların yeniden sayılması kararını değerlendiren HDP Muş Milletvekili seçilen Gülistan Kılıç Koçyiğit, İl Seçim Kurulu Müdürü'nün tehdit edildiğini iddia etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 24 Haziran seçimlerinde Muş’un 4 vekilinden 3’ünü aldı. Ancak AKP itiraz etti.

AKP’lilerin itirazı İl Seçim Kurulu tarafından kabul edildi. İtirazı değerlendiren İl Seçim Kurulu tüm ilçelerdeki oyların yeniden sayılmasına karar verdi. Geçtiğimiz günlerde sadece geçersiz oylar sayılırken, AKP'nin son itirazı ile birlikte ilçelerde kullanılan tüm oylar yeniden sayılacak.

Verilen karar doğrultusunda Bulanık ve Malazgirt ilçelerinin sayımının bugün, Varto ile Hasköy ilçelerinin sayımının yarın, Korkut ilçesinin sayımının ise Pazar günü yapılmasına karar verildi.

'BİRÇOK MİLLETVEKİLİ MUŞ'TA'

HDP’den Muş Milletvekili seçilen Gülistan Kılıç Koçyiğit, süreci yakından takip ettiklerini belirtti. Yaşanan hukuksuzluğa karşı HDP'den milletvekili seçilen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Selçuk Mızraklı, Meral Danış Beştaş ve Ayşe Acar Başaran'ın kente geleceğini söyleyen Koçyiğit, bugün yaşananlara ilişkin basın açıklaması yapacaklarını belirtti.

İl M-Seçim Kurulunun aldığı kararın hukuksuz olduğunu belirten Koçyiğit, "Biz de buna karşı itirazlarımızı yapacağız. Eğer kabul edilmezse YSK'ya itirazda bulunacağız. Bütün ilçelerde sayım başladı. Bazı ilçelerde sayıma ara verildi ama akşama doğru tekrar başlayacak. Sayımlar pazar günü saat 17.00'ye kadar sürecek" dedi.

'BİZİM TEK BİR İTİRAZIMIZ BİLE KABUL EDİLMEDİ'

Koçyiğit, kentte günlerdir yaşanan hukuksuzluğu şöyle anlattı:

"İlçelerdeki sadece geçersiz oylar değil, bütün oylar yeni baştan sayılacak. Oyların yeniden sayılmasının anlamı AKP'nin yenilgiyi hazmedememesidir. Bu itirazları AKP'nin, zorla vekilimizi gasp etme hamlesi olarak değerlendiriyoruz. YSK verileri çok açık. Hiçbir hukuki gerekçe ve hiçbir maddi dayanak olmadığı halde İl Seçim Kurulu AKP'nin itirazlarını kabul ediyor. Ama bizim hiçbir itiraz dilekçemizi, maddi dayanak ve somut delil olmasına rağmen kabul etmedi."

'İL SEÇİM KURULUNU TEHDİT EDİYORLAR'

İl Seçim Kurulunun siyasi baskı altında olduğunu düşündüklerini belirten Koçyiğit, "Bu çok açık ve net. İl Seçim Kurulu başkanını yanımızda sürekli tehdit ediyorlar. Ankara'dan sürekli il seçim kurulu başkanına telefon açtırıyorlar. Yani il seçim kurulu birçok noktada siyasi baskı altına alınmış durumda. AKP burada zorla bir vekili elimizden almaya çalışıyor. Bu oy sayımının tekrar tekrar yapılmasının gerekçesi budur. Biz de buna karşı ilçe seçim kurullarında bekleyişimizi sürdürüyoruz. sürekli adliyelerdeyiz. Bu durumun takipçisiyiz. Bu hukuksuzluğu engellemek için adliyelerde nöbetlerimiz sürüyor, bir yandan da itirazlarımızı yapıyoruz. Ama şuana kadar yaptığımız itirazların tek bir tanesi bile kabul edilmedi" dedi.