HDP İmralı Heyeti Üyesi İdris Baluken Med Nûçe Tv'ye telefonla katılıp çözüm süreciyle ilgili açıklamalar yaptı.“Öcalan'la yeni bir temasımız yok“ diyen Baluken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklamalarının 'geriye dönüş' olduğunu ifade etti.

"AKP süreçle ilgili kaygılar konusunda mevcut uyarılarımızı yeterince anlamadı" diyen Baluken, en son 2 hafta önce devlet ve hükümet yetkilileriyle bir görüşme yaptıklarını belirtti. O görüşmede devlet heyetlerinin bazı temaslarda bulunacağı ve HDP İmralı Heyeti‘nin daha sonra İmralı'ya gidebileceği yanıtını aldıklarını aktaran Baluken, ancak o tarihten beri devlet tarafından kendilerine herhangi bir geri dönüş olmadığını bildirdi.

"HÜKÜMET-ERDOĞAN ARASINDAKİ FARK KAPANDI, ERDOĞAN'IN SÖYLEMLERİ GEÇERLİ OLDU"

Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarını değerlendiren İdris Baluken'in açıklamaları şöyle:

"Hükümet süreci doğru okumalıdır. Kürt sorunu konusunda hükümet ile Erdoğan arasında belli bir süre ikircikli bir yaklaşım vardı. Fakat son 2-3 haftaya bakıldığında aralarındaki fark kapandı ve Tayyip Erdoğan'ın söylemleri geçerli oldu.  Dolayısıyla, eğer halkımız Tayyip Erdoğan'ın söylemleri üzerinden AKP'nin söylemlerini ve süreci okursa daha doğru sonuca ulaşır.

Halkımız, gittiğimiz birçok yerde bu söylemleri Tayyip Erdoğan'ın milliyetçi oyları almaya yönelik taktik hamle olarak değerlendiriyordu. Ancak mevcut duruma göz attığımız zaman, bunun çözüm sürecini bitirmeye yönelik bir strateji olduğu okunabilir."

"BÜTÜN HALKIMIZ BUNU BİR UYARI OLARAK ALMALI"

Baluken, "AKP'nin stratejik karar değişikliğinin ne tür sonuçlara yol açacağı" sorusuna da şu şekilde yanıt verdi:

"Halkımız masayı, çözümü reddeden Erdoğan'ın pozisyon değiştirerek sanki hiçbir şey olmamış gibi çözüm sürecinin devam edeceği beklentisi içinde olmamalıdır. Bu çok büyük bir yanılgı olur. Tayyip Erdoğan çözüm süreciyle ilgili olarak stratejik bir pozisyonu ortaya koyuyor. Seçim meydanlarında yaptığı açıklamaları bu şekilde değerlendirmek lazım. Eğer AKP seçimden güçlenerek çıkıp HDP'yi barajın altında tutarsa, halkımız kesinlikle şu anki açıklamaların pratik uygulamasıyla karşı karşıya kalacaktır. Bu pratik yansımalar da Kürtleri reddeden bir tutum olacaktır. Bu yüzden, seçim sonuçları AKP'nin politikasının önümüzdeki dönemde nasıl şekilleneceği konusunda son derece önemlidir. Bütün halkımızın da bunu bir uyarı olarak almasını istiyorum.“ (ANF)