HDP heyeti, helikoprerle köylülerin tarandığı iddia edilen Lice’nin Bağlan köyünde gözlemlerde bulundu. HDP heyeti, köyde savaş suçu işlendiğini ifade etti. Bir köylünün araç üzerindeyken bir diğerinin de tarlasını sulamaktan dönerken tarandığı bilgisini veren HDP’li Ziya Pir, bir köylünün ise yaralı halde gözaltında tutulduğunu bildirdi.

Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Bağlan köyünde ilan edilen sokağa çıkma yasağı öncesi helikopter ile köylülerin tarandığı, bu nedenle 2’si ağır 3 sivilin yaralandığı bildirilmişti.

Diyarbakır Valiliği tarafından bugün yapılan açıklamada, Hakkari’de bir kişinin yaşamını yitirdiği İHA’lı saldırının ardından yapılana benzer şekilde, ateş altına alınanlar için “işbirlikçi” denildi.

Açıklamada, “Bağlan köyünde operasyon icra edildiği” ve “biri ölü bir ağır yaralı olmak üzere iki teröristin etkisiz hale getirildiği, biri ayağından yaralı olmak üzere de iki terörist işbirlikçisinin sağ olarak yakalandığı” ifade edildi.

HDP HEYETİNDEN VALİYE TEPKİ

Köydeki gelişmeler üzerine bölgeye hareket eden Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Ziya Pir, Feleknas Uca ile Sibel Yiğitalp ve partinin yöneticilerinin de bulunduğu bir heyet, köye giderek incelemelerde bulundu.

HDP’li Pir, dün akşam Lice’nin Bağlan köyünde yaşanan olayın ardından harekete geçtiklerini, Valilik’ten hala konuya ilişkin bir yanıt alamadıklarını ifade ederken, “Diyarbakır kentinde ölümler oluyor, sivil ölümler oluyor ama ilin valisi ilin seçilmiş vekillerine bilgi vermekten aciz durumda” dedi.

Hakkari’de insansız hava aracı ile öldürülen Mehmet Temel’in ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklamalarını hatırlatan Pir, “’Bu tür hatalar olabilir’ şeklinde yapılan açıklamadan sonra sivil katliamlar için açık çek verilmiştir. Biz bunu duyduktan sonra ‘eyvah’ dedik. ‘Önümüzdeki günlerde yine katliamlar olacak’ dedik, 24 saat geçmeden haberler gelmeye başladı” diye konuştu.

Pir, gözlemlerini şöyle aktardı:

"Biz köye gittiğimizde kimse sokaklarda yoktu. Bizi gördükten sonra insanlar sokağa çıkmaya başladılar. Biz yaralıların aileleriyle, köylülerle görüşmeler yaptık. Dün akşam saat 8’den itibaren köyün iki noktasına helikopterlerle indirme yapılmış. O köye normalde daha önce de yasak ilan edildiğinde halk aranarak bildirilirmiş. Ama dün akşam yasak ilan edildikten sonra köylülere haber verilmemiş. Dolayısıyla köylüler hala tarlalarında ve sokaklarındalar.

İndirme yapıldığı an itibarıyla yıllardır köyde yaşayan, 13 çocuk babası 60 yaşındaki Celal Yıldırım ve o sırada traktör kullanan 3 çocuk babası emlakçı Bedran Yıldırım aracın üzerindeyken taranmış. Baba Celal kafasından ağır yaralı ve şu an yoğun bakımda. Oğlu ise sivil bir yurttaş. Tedavisi yapılması gerekirken şu an karakolda. 300 metrelik uzaklıktaki diğer noktada ise Münir Serin tarlasını sulamadan dönerken arkadan taranıyor. Bu yaralılar sokaklarda bekletiliyor. Köylüler müdahale etmek istiyor ama askerler izin vermiyor."

Daha sonra teker teker bütün evlerin aranarak genel bilgi taraması (GBT) yapıldığını söyleyen HDP’li vekil, şöyle devam etti:

"GBT yapılırken, aramalar yapılırken çocuk, kadın, anne, erkek dinlemeden hepsi yüzüstü yere yatırılıyor ve Kürt olmalarından dolayı hakaret ve küfürlere maruz kalıyorlar. Kamuoyunun duyarlılığının ardından yaralılar saatler sonra hastaneye sevk ediliyor. Köylülerin ifade ettiğine göre askerler bir ceset getiriyor. Şu anda bildiğimiz yaralılar Celal, Bedran ve Münir isimli yurttaşlar. Getirilen cesedin kimliği hakkında bize bir bilgi ulaşmış değil."

SÜLEYMAN SOYLU'YA TEPKİ

“Adeta Süleyman Soylu’nun talimatıyla Kürt köylerinde askeri tatbikatlar uygulanıyor. Bu ‘canlı tatbikat’ dediğimiz olayda sivillere mermi sıkılmaktadır, bunun adı savaş suçudur” diye devam eden HDP’li Pir, konuşmasını şöyle sonlandırdı:

"Bu savaş suçunun önünü 2014 senesinde Recep Tayyip Erdoğan ‘Çocuksa çocuk, kadınsa kadın, ne gerekiyorsa yapın’ diyerek açmıştı. Süleyman Soylu’nun açıklaması da ‘Kürtler sahipsizdir, onları istediğiniz şekilde öldürebilirsiniz’ anlamındaydı. Böyle bir İçişleri Bakanı normalde o koltukta bir dakika oturamaz. Başka ülkelerde olsa Savunma Bakanı bir dakika oturamaz, çoktan istifa ederlerdi. Ne Kürtler bu ülkede bitebilir ne de HDP bitebilir."