Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Kemal Aktaş,  TBMM'ye, Irak'ta Kürt halkına yönelik katliamların ve Halepçe Katliamı'nın "Kürt Soykırımı" ve 16 Mart gününün de "Kürt Soykırımı'nı Anma Günü" olarak tanınmasını öngören kanun teklifi verdi.

Meclis'e sunulan kanun teklifinde, Irak’ta Saddam Hüseyin yönetimindeki Baas rejiminin Kürt halkına yönelik "Enfal Harekâtı" ile başlayan ve 16 Mart 1988'de de Halepçe kentine kimyasal gazlar atarak devam eden katliamlar hatırlatıldı. Teklifte, bu katliamların "Kürt Soykırımı” olarak tanınması ve 16 Mart tarihinin de “Kürt Soykırımı'nı Anma Günü” olarak kabul edilmesi talep edildi.

'ENFAL HAREKATI' SİSTEMLİ OLARAK GELİŞTİRİLDİ

Kanun Teklifi'nin gerekçesinde; Halep Katliamı'nın planlı olduğu belirtilirken, Baas rejiminin amacının Kürt halkını topraklarında söküp atmak ve yani bitirmek olduğuna dikkat çekildi. Bunun, Kürt halkına dönük bir soykırım olduğunun belirtildiği kanun teklifinin gerekçesinde, şunlar dile getirildi:

"Baas rejimi, Kürt halkını toprağından sürerek, asimile ederek bitirme hedefini 'Enfal Harekâtı' adı altında sistemli olarak geliştirmiştir. Enfal Harekâtı boyunca 4 bin 500 köy yakılıp yıkılarak insansızlaştırılmış, 180 bin Kürt katledilmiştir. Saddam Hüseyin yönetimindeki Baas rejimi tarafından tüm dünya devletlerinin ve halklarının gözü önünde, 16 Mart 1988 günü başlatılan ve 3 gün süren hava saldırılarında ise; özellikle Irak Kürdistan’ındaki Halepçe Kasabası ve civarı kimyasal silahlarla bombalanmış ve bu saldırıda çoğu çocuk ve kadınlardan oluşan 12 bin kişi yaşamını yitirmiştir. 14 bin765 kişi de ağır yaralanmıştır. Günümüze kadar 43 bin 753 kişinin ölümüne, 61 bin 200 kişinin de sakat kalmasına sebep olduğu tahmin edilen bu kimyasal saldırılar, dünyanın en büyük insanlık trajedilerinden biridir."

SOYKIRIMDIR

Uluslararası sözleşmelerdeki "soykırım suçu" tanımına dikkat çekilen kanun teklifi gerekçesinde, Saddam Hüseyin rejiminin özellikle “Enfal Harekâtı” kapsamında amaçladığı ve gerçekleştirdiği suçların soykırım suçu olduğuna vurgu yapıldı ve bu nedenle, yapılanların "soykırım" olarak adlandırılması gerektiği belirtildi.

NORVEÇ, İSVEÇ, İNGİLTERE 'SİSTEMATİK SOYKIRIM' DEDİ

2010 yılında Irak Yüksek Ceza Mahkemesi'nin Halepçe Katliamı'nı “Soykırım “olarak tanımladığı da hatırlatılırken yine Norveç, İsveç ve İngiltere Parlamentoları'nın da bu katliamı "sistematik bir soykırım" olarak tanımladığı kaydedildi.

TÜRKİYE DE SOYKIRIMI TANIMALI

Kanun teklifinin gerekçesinde, "Ortadoğu’da en çok Kürdün yaşadığı Türkiye’nin de 'Enfal Harekatı' kapsamında ve Halepçe’de işlenen suçları soykırım olarak tanıması anlamlı ve önemli olacaktır," denildi.

(Demokrat Haber)