HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, seçim çalışmaları kapsamında Aydın'ın Didim İlçesi'ndeydi.

Didim HDP Seçim Bürosu’nun açılışını gerçekleştiren Buldan, ardından Didim Cemevi’ni de ziyaret etti.

Cemevi’nde bir konuşma yapan Buldan, AKP ve Erdoğan'ı eleştirdi. Buldan, "Cemevlerine statü verecekmiş, 16 yıldır neredeydiniz?" diye sordu.

Buldan'ın konuşmasından satır başları şöyle: 

Baskın seçimi zorbalıkla önümüze koydular. Baskın seçim karar AKP’nin bu ülkeyi yönetemediğinin göstergesidir. AKP, bu ülkeyi artık yönetemediği için baskın seçim kararı almıştır. 

16 yıldır bu ülkeyi yönettiler ancak sonunda bu ülkeyi bir uçurumun kenarına getirdiler. Seçim tarihi ile yeniden ülkeyi yönetmek üzere karşımıza çıkan AKP şunu görmelidir: Biz 16 yıldır AKP hükümetinin her türlü zulmünü, hukuksuzluğunu, haksızlığını ve her inanca, her mezhebe, her kimliğe nasıl yaklaştığını gördük. Bizler bu coğrafyada yaşanan Dersim, Çorum, Maraş, Gazi katliamlarını unutursak kalbimiz kurusun. Biz nasıl Roboski katliamını nasıl unutmadıysak unutturmadıysak, Dersim’i de, Çorum’u da, Sivas’ı da, Maraş’ı da unutturmayacağız, unutmayacağız. 

GEREKİRSE BİZ SÜNNİLER KENDİ HAKLARINDAN FERAGAT EDEBİLİRİZ

Bu ülkede yaşayan tüm inançlar kendi kimlikleriyle yaşayabilmek için uzun süredir mücadele ediyor. Ancak Alevi toplumunun inancını tehdit olarak gördüler. Alevi toplumunun cemevlerini ibadethane olarak kullanmasına izin vermediler. Bu ülkede yaşayan Alevi’nin hakları kabul edilmiyorsa biz Sünniler gerekirse kendi haklarımızdan feragat ederiz. Yeter ki Alevi halkı kendi inancını yaşayabilsin. 

Bu ülkeyi yönetenler Alevi toplumunun haklarını gasp ettiler, görmezden geldiler. TBMM’ye girdiğimiz günden bugüne kadar her bir milletvekili arkadaşım özellikle Alevi toplumunun bütün taleplerini TBMM’de dile getirdiler. Fakat AKP Hükümeti çoğunluğa sahip olduğu için her zaman Alevi toplumunun, Kürt halkının taleplerini reddeden bir noktada durdu. 

16 YILDIR NEREDEYDİNİZ?

Şimdi çıkmış Erdoğan, seçim manifestosunda cemevlerine hukuki statü vereceğini söylüyor. 16 yıldır neredeydiniz? 16 yıldır bu toplumu yok saydınız, seçim startı gelince Alevilerden oy almak için böyle bir konuyu gündeme getirdiniz. Bunu Alevi  toplumu da Türkiye halkları da biliyor. 

Alevi toplumunun haklarını tanıyacaksın, Kürt halkının taleplerini tanıyacaksınız, kadınların taleplerini tanıyacaksın. Bunu siz yapmayacaksınız, AKP gittikten sonra bizler yapacak. Bunu Alevi toplumu yapacak, Kürtler yapacak, kadınlar yapacak. Yeter ki birbirimize inanalım, güvenelim. 

Eğer biz 24 Haziran fırsatını kaçırırsak bundan sonraki süreç bu yaşananların kat kat üzerinde olur. Bunun için hepimizin üzerine düşen görev, eşitlik mücadelesinde aynı yolda yürümektir. 

HDP olarak gösterdiğimiz adayları tüm Türkiye kamuoyuna deklare ettik. Alevi, Süryani, Ermeni, feminist, engelli, genç adaylarımız var. İzmir’de Afrikalı adayımız var. Bu renk, bu zenginlik tüm Türkiye’ye bakış açımızdır, kararlılığımızdır. 

Sadece 27 günümüz var. Her kapıya gidelim, her yüreğe dokunalım. Can olalım, yoldaş olalım. Allah da yardımcınız olsun, Hızır da yardımcınız olsun.