HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti ve Saadet Partisi’nin seçim ittifakı ile gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

4’lü ittifakı değerlendiren Kerestecioğlu, HDP’nin sağ ittifaklara karşı solu temsil ettiğini söyledi.

Karamollaoğlu ile Akşener hakkındaki iddiaları anımsatan Kerestecioğlu,  “Ortada sosyal demokrat bir parti var fakat bu parti günlerdir topu İyi Parti’ye atarak,“İyi Parti HDP’yi istemiyor” diyerek bir süreç yaşattı. Ama bugün gördük ki HDP dışında bir ittifak kurmak istiyorlarmış. Eğer bir parti sosyal demokratsa ittifak yapılacak parti solda olan partidir. Siz 90’lerin İçişleri Bakanıyla, Sivas’ta yaşananların şaibesi üzerinde olanlarla ittifak yapıyorsanız sağ bir ittifaktasınız” dedi.

Türkiye  halklarına seslenen Kerestecioğlu, “Türkiye’de bütün kesimlere sesleniyorum, HDP’ye AKP’ye, MHP’ye, CHP’ye oy vermiş tüm yurttaşlara, AKP’deki mutsuz dindar, demokrasiden yana insanlara sesleniyorum. Biz hep birlikte kardeşlik içinde yaşayabiliriz. Aklımız var, yüreğimiz var bunu becerebiliriz” ifadelerini kullandı.

Kerestecioğlu, şöyle konuştu:

1 MAYIS

Tüm işçilerin, 1 Mayıs Emek ve Özgürlük Bayramını bir kez daha kutluyorum. Dün Türkiye’de emeğiyle yaşayan herkes, ülkenin dört bir yanında 1 Mayıs’ı coşkuyla kutladı. 24 Haziran sonrasının provası yapıldı aslında Türkiye’de. Nasıl bir hayatı yaşayabiliriz, nasıl birlikte halay çekebiliriz, nasıl dost yüzlerle bakabiliriz’i prova ettiler. Ben de Dersim’deydim. Farklılıkların nasıl güzel olduğunu deneyimlemiş oldum.

Herkes kendi mücadelesiyle alandaydı. İşçiler iş cinayetlerine, sömürüye ve taşeronlaşmaya karşı, çevreciler ekolojik kıyıma karşı, kadınlar erkek egemenliğine karşı 1 Mayıs alanlarındaydı. 1 Mayıs’ın haberini yapmak için alanlara gelen gazeteciler, kortejlere katıldılar.

‘TAKSİM TÜM DEMOKRATİK GÖSTERİLERİN YAPILDIĞI ALAN OLACAK’

Bu topraklarda Osmanlı’dan itibaren 1 Mayıs kutlanmaya başladı. Ama tüm iktidarların Taksim fobisi aşılamadı. Umarız bir gün korkusuz iktidarlar da göreceğiz. Taksim tüm demokratik gösterilerin yapıldığı alan olacak.

‘SEÇİMDEN SONRA KAŞIKLA VERDİKLERİNİ KEPÇEYLE GERİ ALACAKLAR’

Hükümet aslında bu yılın emekçiler için ne kadar zor bir yıl olduğunu biliyor. İşte bu telaş nedeniyle son anda AKP’den ümidi kesmiş seçmenlerin gönlünü almak için ufak paketler getirdiler. Kaşığın ucuyla verdikleri bir paket getirdiler. Esnaf borç içinde, işçiler kredi kartı olmadan ayın sonuna göremiyor… Dolar fırlamış, işini kapatan yurt dışına kaçıyor, Başbakanın, Cumhurbaşkanının yedi mahalle akrabası paralarını vergi cennetlerine kaçırıyor. Bütün kamu mallarını sattılar, seçimden sonraya satacak fabrika, bina, arazi kalmadı. Onlar da biliyor ki bu böyle gitmeyecek, bu diktatöryel rejimin yarattığı güvensizlik ve işçi düşmanlığı çok ciddi bir krize götürüyor ülkeyi… Biliyorlar ki seçimden sonra kaşıkla verdiklerini kepçeyle geri alacaklar.

‘SEÇİME 50 GÜN KALA EMEKLİLER AKILLARINA GELDİ’

Sürekli aynı şey yaşanıyor. Hükümet son anda vergi affı, imar affı getiriyor. Birden bire o güne kadar hatırlanmayanlar akla geliyor. Seçime 50 gün kalana kadar emekliler, işçiler kimsenin aklına gelmiyor, birden iyilik meleği oluyorlar.

‘1000 LİRALARI ALIN AMA OYUNUZU VERMEYİN’

İnsanların hak ettiğini sunmak yerine bir inayet, bir yardım, bir kandırmaca olarak insanlara sunuluyor. Ben kimsenin buna tamah edeceğini sanmıyorum. Alın 1000 liraları, çok daha fazlasını hak ediyorsunuz. Ama oyunuzu vermeyin.

Öğrencilere af getirdim diyor, ancak "terörle iltisaklı" olanlar kapsam dışı tutulmuş. Terörle iltisaklı olmayan kaldı mı? 1 Mayıs’ta, Newroz’da alanlara çıkan, Afrin işgaline hayır diyen Boğaziçi’deki üniversite öğrencileri gibi politik, barışı savunan bütün öğrenciler terörist gibi algılanıp bu aftan yararlanamayacak.

‘BU VAATLER, BU PAKETLER GİDİŞİN GÖSTERGESİ’

Gençler bedelli askerlik kanunu bekliyor, Erdoğan çıkıp şimdi askerlerimize ayıp olur, seçimden sonra getireceğiz diyor. Vicdani red bir insan hakkıdır arkadaşlar. Biz yıllardır “dileyen gencimiz kısa süreli kamu hizmetinde bulunsun, zorunlu askerliği kaldırın” diyoruz. Fakat onlar için savaş da, gençlerin sıkıntıları da mühim değil. Yalnız seçimi garantilemek önemli, kendileri zengin olacak mı, o önemli.

Bu vaatler, bu paketler gidişin göstergesi! Yuvarlana yuvarlana aşağı doğru gidiyorlar.

‘HEP BİRLİKTE KARDEŞLİK İÇİNDE YAŞAYABİLİRİZ’

24 Haziran’da tarihi bir seçim yaşayacağız. Tabi ki ne her şeyin sonu ne her şeyin başlangıcı ama ülkede demokrasi geleneğine önemli bir yapı taşı koyacak bir seçim. Herkesin oyunu kullanması ve sonra da oyuna sahip çıkması gerekiyor. Çünkü biliyorsunuz krediler var, yasal düzenlemeler var. Ama bir halk karar vermişse o zaman gereğini yapar, onu da 24 Haziran’da yapacak. Bu nedenle, Türkiye’de bütün kesimlere sesleniyorum, HDP’ye AKP’ye, MHP’ye, CHP’ye oy vermiş tüm yurttaşlara, AKP’deki mutsuz dindar, demokrasiden yana insanlara sesleniyorum. Biz hep birlikte kardeşlik içinde yaşayabiliriz. Aklımız var, yüreğimiz var bunu becerebiliriz.

‘GÜL’E HELİKOPTERLE MUHTIRA GÖNDERDİLER’

Ülkeyi ekonomik kriz yüzünden 1 yıl daha yönetemeyeceklerini bildiklerinden erken seçim kararı aldılar. Çok zordalar, çok sıkıntıdalar. Bu nedenle, bugün bir ülkenin eski Cumhurbaşkanı’nın Sayın Abdullah Gül’ün, muhtemel bir adayın konutuna helikopterle Genelkurmay Başkanı indiriyorlar. Buna karşı bir açıklama gelmedi kimseden. Askeri vesayetle mücadele edeceğim diye iktidara gelenler, bugün kendi tarafında diye Genelkurmay Başkanını adayları ikna etmesi için gönderiyor. Bu olayla ilgili haberleri yayından kaldırıyorlar, fakat diğer yandan Bülent Turan, hiç sıkıntı hissetmeden Genelkurmay Başkanıyla görüştü diye aday olmuyorsa hiç olmasın, diyor.  Yaşanan olayı itiraf ediyor. 27 Nisan e-muhtırasını eleştirenler, e- muhtıradan hallice bir muhtırayı helikopterle gönderiyorlar.

‘BELKİ ABDULLAH GÜL 2048’DE ADAY OLUR ‘

Eğer bir ziyaret olmuşsa ki olmuş görünüyor, bunun üzerine Gül, “Evet ben aday olmayacaktım ama bu ziyaretten sonra adayım” deseydi, tankların üzerine çıkmış siyasetçi olurdu. Ama sanırım rafa kalktı. Gençlerin dediği gibi fazla üzerine gitmeyelim, belki 2048’de aday olur. Ya da bir Gül aday olacaksa belki Hayrunisa Gül aday olur.

Öyle bir ikiyüzlülük içindeler ki başörtülü dostlarımızı, arkadaşlarımızı düşündüklerini söyleyip gencecik başörtülü bir kadının, gencecik bir İngilizce öğretmeninin cezaevinde ölümüne neden oldular. Halime Gülsu, Gülen Cemaati soruşturması kapsamında gözaltına alınıp tutuklanmıştı. Sistemik bir hastalığı olan Halime Gülsu’nun ilaçları ısrarlarına ve ailesinin çabalarına rağmen verilmedi ve Halime yaşamını kaybetti. Bu ölümlerin ve yalanlarınızın vebali iktidarın boynunda...

Kabataş’ta üzeri çıplak 70 erkek başörtülü kadına saldırdı diye yalan söylediniz, yalanınız ortaya çıktı, hiçbir şey olmadı, 15 Temmuz kahramanı dediğiniz kadının fotoğrafının o gün çekilmediği ortaya çıktı, yine utanmadınız. Başörtülü bacılarım yalanlarını söylerken başörtülü genç bir kadın cezaevinde yaşamını kaybetti. Gerçek olan buydu.

‘BAŞ HARFLERİ S VE D OLABİLİR’

Bütün bu yaşanan acıların son bulmasından başka bir dileğimiz yok. Yalanlarla yönetilen bir ülkeyi değil; kolektif akılla, dostlukla, dayanışmayla yönetilen bir ülkeyi hak ediyoruz. 24 Haziran bu değişimin tarihi olacak. Demokrasi tarihimize yapı taşı koyulacaktır. Bu ülkeyi tüm yurttaşların görüşüne, düşüncesine, inancına saygı göstererek halkla birlikte yönetecek bir kişi cumhurbaşkanı olacak. Baş harfleri S ve D olabilir. Erdoğan yenilmez değil. Sadece bu algı yaratılmaya çalışılıyor. Sanki yenilmez gibi. Ama değil. Şimdi özgürlük zamanı, şimdi HDP zamanı. Herkesin bir araya gelme zamanı.

Soru: Muhalefet partilerinin ittifak kararını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Biz yüzümüzü bu cenaha döndüğümüzde sağdan sağdan gelen ittifaklar görüyoruz. Ortada sosyal demokrat bir parti var fakat bu parti günlerdir topu İyi Parti’ye atarak,“İyi Parti HDP’yi istemiyor” diyerek bir süreç yaşattı. Ama bugün gördük ki HDP dışında bir ittifak kurmak istiyorlarmış. Bu ittifak kimi transfer ederse etsin, isterse Che Guevera’ya, onun kardeşine mesaj yollasınlar onun sağ bir ittifak olmasını engelleyemez. CHP’nin sol seçmenine de yasaktır. Eğer bir parti sosyal demokratsa ittifak yapılacak parti solda olan partidir. Siz 90’lerin İçişleri Bakanıyla, Sivas’ta yaşananların şaibesi üzerinde olanlarla ittifak yapıyorsanız sağ bir ittifaktasınız.

‘İKİ SAĞ İTTİFAK YARIŞACAK’

Kadın ittifakı, emek ittifakı dururken cumhur ittifakını kim takar demiştik. Şimdi iki sağ ittifak yarışacak. Onlar oraya HDP buraya. Oylar HDP’ye.

Soru: Sırrı Sakık’ın kardeşinin AKP’den aday olmasını nasıl değerlendirirsiniz?

Herkes özgürdür. Seçimlerin şahsiliği vardır. Kendisi orada olmak isteyebilir, Sırrı Sakık da bizimle olmak isteyebilir. Bu insanların politik tercihleridir. Bizi düzeyli bir şeklide eleştirmek de herkesin hakkı. Eleştiriler bizi zenginleştirir

Soru: HDP’nin baraj sorunu olacak mı? Bu ikinci tur seçimlerini etkiler mi?

Bütün sol oylar HDP’ye gelecek. Asla böyle bir şey olmayacak. Aksine Türkiye’de sol olan tek parti HDP, bütün sol oylar HDP’ye gelecek. Baraj sorununu bir kenara bırakın, biz iki barajı atlayacağız.

Soru:  İkinci turda Abdüllatif Şener’in adı geçiyor. Sizin ikinci tura kalırsa Şener'e desteğiniz olur mu?

Bunu o zaman değerlendireceğiz. Biz ikinci tura kendi adayımızla çıkmayı hedefleyeceğiz. Cuma günü de adayımızı açıklayacağız.

Soru: Demirtaş’ın adaylığı konusunda hukuki bir sorun var mı?

Hayır, hiçbir sorun yok.

Demokrat Haber/Ankara