Halkların Demokratik Kongresi (HDK) CHP'nin başlattığı 'Adalet Yürüyüşü'ne desteğini açıkladı. HDK yürütme kurulundan yapılan açıklamada " HDK, güzergah üzerindeki yerel meclislerini
bileşenlerini  ve tüm toplumsal kesimleri kendi uygun buldukları yol ve yöntemlerle adalet talebini açıklamaya, sokağa taşırmaya davet etmektedir" denildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasının ardından Ankara'dan İstanbul'a 'adalet Yürüyüşü' başlattı. 'Adalet Yürüyüşü'nün 5. gününde HDK'den yürüyüşe destek geldi.

HDK Yürütme Kurulu tarafından yapılan açıklamada tutuklu milletvekillerine dikkat çekildi. CHP'nin dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili tavrına da gönderme yapılan açıklamada "iyasi mekanizmaların ve hukukun bu denli deforme edildiği koşullarda hiç bir siyasi irade bunun olumsuz sonuçlarından azade olamazdı. Kılıçdaroğlu'nun Bahçeliye söylediği 'Adalet bir gün sana da lazım olacak' sözü bu anlamıyla ironiktir." denildi.

Yürüyüşün meşruluğuna dikkat çeken açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Halkların Demokratik Kongresi, talebin ve eylemin toplumsal kesimlere yayılması, büyütülmesi tarzında olması gerektiğine inanmaktadır. Bir güzergahta değil birden çok güzergahta, bir parkta değil birden çok alanda, bir kesimin değil tüm ezilen kesimlerin öz taleplerini yüksek sesle sokakta dile getirmesiyle adalet talebi doğru şekilde dillendirilmiş olur.

Elbette adalet talebi gerçek sahiplerince toplumun mağdur edilmiş tüm kesimlerince savunulduğunda; dar siyasi hedeflerden çıkartılıp toplumsal taleplere dönüştürülebildiğinde, sınırlı eylemlerden geniş toplumsal hareketlere ve öz örgütlenmelere sıçratılabildiğinde demokrasiye hizmet etmiş olacaktır.

HDK Yürütme Kurulu güzergah üzerindeki yerel meclislerini bileşenlerini  ve tüm toplumsal kesimleri kendi uygun buldukları yol ve yöntemlerle adalet talebini açıklamaya, sokağa taşırmaya davet
etmektedir.

HDK'NİN AÇIKLAMASININ TAMAMI ŞÖYLE:

Saray iktidarı 7 Haziran'la başlattığı süreci 15 Temmuz sonrası tüm muhalif kesimlerine yönelik bir karşı darbeye çevirdi. Darbeden darbe çıkarıldı. Doğrudan Saraya bağlı bir yargı mekanizması oluşturdu.
Saray yargısı eliyle her türlü eleştiri, mizah, düşünceyi ifade hakkı yasaklandı, gazeteciler ve basın hedef haline getirildi. İlerici basının kapısına kilit vuruldu.

HDP eş başkanları, milletvekilleri, Belediye eş başkanları tutuklanarak cezaevine konuldu. Binlerce HDP il, ilçe yöneticileri ve üyeleri hukuki dayanağı olmaksızın  tutuklandı. Onlarca yıl hapse mahkum edildi. İnsanlar diri diri yakıldı, evleri yıkılarak talan edildi.

Önce adalet sarayları yapıldı, sonra Saray'ın adaletine bağlandı. Saraya biat etmeyen herkes yargı eliyle ve polis marifetiyle susturulmaya çalışılıyor.

OHAL ve KHK'lar ile on binlerce insan işlerinden, haklarından mahrum edildi. Halklarımızın adalet ve eşitlik talebi hiç bu kadar yakıcı hale gelmemişti. Gelinen noktada kimsenin güveni, güvencesi kalmamıştır. Demokrasi ve adalet için mücadele olmadan geleceğimize güvenle bakamayız.

Şaibeli referandum sonuçlarıyla meşruiyetini daha da yitiren saray uluslararası mahkemelerde yargılanma tehditti ile yaşıyor ve daha fazla saldırganlaşıyor.

MİT TIR’ları davasında CHP milletvekili Enis Berberoğlu'na 25 yıl ceza verilerek tutuklanması karşısında; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “Adalet” talebi ile Ankara'dan İstanbul'a bir yürüyüş başlattı. Siyasi mekanizmaların ve hukukun bu denli deforme edildiği koşullarda hiç bir siyasi irade bunun olumsuz sonuçlarından azade olamazdı. Kılıçdaroğlu'nun Bahçeliye söylediği 'Adalet bir gün sana da lazım olacak' sözü bu anlamıyla ironiktir.

BU SÜREÇTE SOKAĞA ÇIKMAK HER KESİM BAKIMINDAN HAKTIR

Saray'ın CHP'nin sürdürdüğü yürüyüşün yasadışı olduğu gerekçesiyle güdümündeki yargı ile tehdit etmektedir. Adalet yürüyüşü meşrudur. Meşru olmayan sokağa çıkmak değil gayrimeşru olarak her türlü yetkiyi ve gücü ele geçirmiş olmaktır.

Siyasetin ve hukukun işlevsizleştirildiği bu süreçte sokağa çıkmak her kesim bakımından haktır ve meşrudur. Tüm muhaliflerin mücadelesini kendi mücadelesi kabul eden Halkların Demokratik Kongresi bu mücadeleyi de desteklemekte, bileşenlerini ve tüm demokrasi güçlerini bu eylemi büyütmeye davet etmektedir.

Demokratik ilkelere bağlılık konusunda iyi bir sınav vermemiş olsa da CHP'nin sokağa çıkması demokrasi güçleri bakımından hayırlı sonuçlara vesiledir.

Halkların Demokratik Kongresi, talebin ve eylemin toplumsal kesimlere yayılması, büyütülmesi tarzında olması gerektiğine inanmaktadır. Bir güzergahta değil birden çok güzergahta, bir parkta değil birden çok alanda, bir kesimin değil tüm ezilen kesimlerin öz taleplerini yüksek sesle sokakta dile getirmesiyle adalet talebi doğru şekilde dillendirilmiş olur. Elbette adalet talebi gerçek sahiplerince toplumun mağdur edilmiş tüm kesimlerince savunulduğunda; dar siyasi hedeflerden çıkartılıp toplumsal taleplere dönüştürülebildiğinde, sınırlı eylemlerden geniş toplumsal hareketlere ve öz örgütlenmelere
sıçratılabildiğinde demokrasiye hizmet etmiş olacaktır.

HDK Yürütme Kurulu güzergah üzerindeki yerel meclislerini bileşenlerini  ve tüm toplumsal kesimleri kendi uygun buldukları yol ve yöntemlerle adalet talebini açıklamaya, sokağa taşırmaya davet
etmektedir.

(Demokrat Haber Merkezi)