Ankara - Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın, "Kuzey Irak'ta silah bırakmaya, teslim almaya kadar giden görüşmeler var. Bu sürecin başından beri ABD de işin içinde" açıklamasını değerlendiren BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, “Söyledikleri hiçbir projeye dayanmıyor. Hiçbir altyapısı yok. Açılım nasıl ki boştu bu söylemlerin de hepsi boştur” dedi.

 

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın "Kuzey Irak'ta silah bırakmaya, teslim almaya kadar giden görüşmeler var. Bu sürecin başından beri ABD de işin içinde" şeklindeki açıklamalarını DİHA'ya değerlendirdi.

 

Kaplan, Beşir Atalay'ın daha önce yaptığı "Güvenlik konseptini planladık" açıklaması ile dün televizyonlarda yaptığı açıklamalarının aynı olduğunu belirterek, hükümetin tavrını sert bir şekilde eleştirdi. Kaplan, "KCK" adı altında operasyonların yapıldığı bir sürecin devam ettiğini belirterek, "Halkın iradesini oylarıyla seçtiklerini topluca gözaltına almak, özel yetkili mahkemelerde tutuklatmak, halka tehdit, gözdağı olduğu gibi Kürt halkına da sizi tanımıyoruz demektir. Milletvekillerini tutuklarız, belediye başkanlarını tutuklarız, sizin oyununuz iradeniz sıfırdır, siz vatandaş değilsiniz burada seçilmişlerin değil atanmışların borusu öter, AKP'nin faşizmi öter, sizi 100 yıldır hep ezdik, katlettik, bundan sonra da bu yöntemle dize getireceğiz demektir" dedi.

 

HAYAL ALEMİNDE YÜZÜYOR

Kaplan, Atalay'ın açıklaması ile halkı teslim olmaya çağırdığını belirterek, Kürt halkının 90'lı yıllarda en barbar saldırıların ve katliamların yapıldığı bir dönemde dahi teslim olmayarak onurlu bir direniş sergilediğini bundan sonra da bu direnişi sergileyeceklerini söyledi. Beşir Atalay'ın Türkiye'nin, Ortadoğu'nun ve dünyanın gerçeklerinden kopuk olduğunu belirten Kaplan, "Beşir Atalay hayal aleminde yüzüyor. Halkın iradesini esas almayan hiçbir şey çözüm olamaz. Aksine daha fazlasına çözümsüzlüktür. Daha fazla gerginlik daha fazla öfke daha fazla çatışma demektir. Biz bugüne kadar parlamentoda sürekli olarak Türkiyeli bir çözümü savunduk. Ankara'da Mecliste çözüm olsun dedik. Şeffaf olsun konuşalım müzakere edelim dedik. AKP sürekli olarak bundan kaçtı. Washington'da Brüksel’de, Bağdat'ta Tel Aviv'de Tahran'da çözüm aradı" dedi.

 

BRAKUJİ TARİHE KARIŞMIŞTIR

Kaplan, AKP hükümetinin ithal bir projenin "taşeronluğunu" üstlendiğini bunun da Beşir Atalay'ın yaptığı açıklamalardan anlaşıldığını belirterek, Atalay'ın açıklamalarının onurlu bir barışa hizmet etmediğini söyledi.

 

"Atalay'ın açıklamaları tehlikeli bir maceranın başlamak üzere olduğunu işaret ediyor" diyen Kaplan, Kürtlerin arasına çatışma sokmayı düşünen kişilerin akıldan yoksun kişiler olduğunu söyledi. Atalay, "Birakujî (Kürtler arası kardeş kavgası) artık tarihe karışmıştır. Kürtlerden Kürtlere ihanete halkımız hiçbir parçada izin vermeyecektir. Ve halkımızın isteklerine aykırı olanlar da halkın iradesi önünde duramayacaktır. Hala geç olmadan onurlu, demokratik bir çözümün ve diyalogun gerçek çözüm adresi olduğunu burada bir daha söylüyor ve uyarıyoruz. Öyle televizyonlara çıkıp her şey tamam oldu bitti gibi mesajlar vererek kamuoyunu aldatmasınlar. Söyledikleri hiçbir projeye dayanmıyor. Hiçbir altyapısı yok. Açılım nasıl ki boştu bu söylemlerin de hepsi boştur. Bir gün AKP hükümeti Kürt halkının 'terörist' bir halk olmadığını anladığı zaman belki onlar için artık geriye dönüş olmayacak kadar geç olabilir. Bu konuda da uyarıyoruz. Kopuş sürecini derinleştirmeyin, ortalığı karıştırmayın bu faşizm operasyonlarını da durdurup güvenlik konseptini bırakın. İçinde insan barış demokrasi olan onurlu bir çözüme doğru çevirin" dedi. (ANF)