İçişleri Bakanı Muammer Güler Taksim'de başlayan ve tüm Türkiye 'yi saran Gezi Parkı olaylarının bir bölümünü kavrayamadıklarını söyledi. Cumhuriyet tarihinde ilk kez bu tadar büyük bir şiddet olayıyla karşılaşıldığını ve 'polise şiddet uygulandığını' söyleyen Güler, Bayburt hariç yurt genelinde 5 bin protesto olayının gerçekleştiğini ifade etti.

Bakan Güler, Meclis'te muhalefet milletvekillerinin sorularını cevapladı. Bakan Güler, Gezi olaylarından öğrenci evlerine, Adana Valisi hakkındaki eleştirilere kadar cevap verdi.

Gezi Parkı olayların bilançosunu açıklayan Güler, yurt genelinde 80 ilde toplam 5 bin 532 protesto gösterisi düzenlendiğini söyledi. Gösteri yapılmayan tek ilin Bayburt olduğunu belirten Güler, eylemlerde 697 güvenlik görevlisi ile çok sayıda göstericinin yaralandığı olaylarda 198 kişinin tutuklandığını ifade etti.

Olaylarla ilgili kolluk güçleri hakkında adli ve idari soruşturmaların sürdüğünü belirten Güler, polisin orantısız güç kullanımıyla ilgili şöyle konuştu:

"Gezi olaylarında kavrayamadığımız yerler var mı evet var, kavrayamadık. Cumhuriyet tarihinde ilk defa bu kadar toplu şiddet olayı polise karşı uygulandı. Hatta olayların arkasında uluslararası güçler ve çözüm sürecinin baltalanmasına kadar varan bir arayış olduğunu belirtmek isterim."

"KİMSENİN EVİNE GİRİLEMEZ"

Öğrenci evleri tartışmasına da değinen Güler, Manisa, Afyonkarahisar ve Denizli'de polisin tartışma oluşturan uygulamalarına da açıklama getirdi. Güler, "Ne zaman kimin evine gidilmiş kim kiminle kalıyor denilmiştir böyle bir şey yok. Asla kişilerin özel hayatlarına girmek gibi bir niyetimiz yok, böyle bir uygulamanın da kanunsuz olduğunu söylüyorum böyle bir talimatımız da olamaz." şeklinde konuştu.

ADANA VALİSİ HAKKINDA İNCELEME DEVAM EDİYOR

Açıklamalarıyla gündeme gelen Adana Valisi Hüseyin Avni Coş'un için 'haklı olsa bile' yanlış yaptığını vurgulayan Güler, "10 Kasım törenlerinde törenin saygınlığına gölge düşürüymüş valiye ve Başbakan'a hakaret edilmiş, bu nedenle 9 kişi hakkında işlem yapılmıştır. Tüm bunlara rağmen valinin vatandaşla bu tür diyaloga girmesi yanlıştır. Valimiz hakkında inceleme devam etmektedir." ifadelerini kullandı.