Suriye'deki iç muhalefet gruplarıyla, Şam yönetim heyeti bir yıl aradan sonra Moskova'da aynı masaya oturdu. Çözüm çıkmayan toplantı, ikinci bir oturum için ertelendi.

Moskova'daki toplantıya Kürt grupları da katılıldı. Kürt grupların katılımını gazeteci Fehim Işık değerlendirdi.

30 kadar delege ve bağımsız politikacıların da katıldığı Moskova toplantılarının Kürt ayağını Evrensel gazetesi yazarı, politikacı Fehim Işık, "Ali Topuz ile Dünya Hali"nde yorumladı.

Fehim Işık , "Toplantıda Kürtler artık Suriye'nin eski Suriye olamayacağını ve Suriye'deki tüm halkların, azınlıkların temsil edilebileceği demokratik bir rejim kurulmasından yana olduklarını söylediler" dedi ve  Kürtlerin önerdiği modelin öneminin altını çizerek  devam etti: "Orada yaşayan halklarla birlikte ortak yönetim modeli oluşturan Kürtler şu anda kendi modellerinin dışında Suriye'de hiçbir modelin olmadığını söylüyorlar. Fakat bölgede Kürtlerin ve bölge halklarının yanı sıra ABD, Avrupa, Rusya gibi uzak aktörler de var. Bunların tümünün uzlaşabileceği bir tablonun mümkün olması çok kolay değil."

"SURİYE'DEKİ SORUN KISA SÜREDE ÇÖZÜLMEZ"

Işık'ın aktardığına göre Kürtler toplantıya katıldıkları halde, bu toplantıdan ciddi sonuçlar çıkacağına inanmıyorlar. Toplantı içerisinde çok sert  tartışmalar yaşandığını belirten Işık, Kürtlerin Suriye'deki sorunun kısa sürede çözülemeyeceğini düşündüklerini söyledi.

IŞİD'in Ortadoğu'daki pozisyonunun güçlenmesinin yalnızca Suriye ve Irak için değil, Batı için de tehlike teşkil ettiğini belirten Işık, Kürtlerin bundan sonraki mücadelelerinin IŞİD'i  etkisizleştirmeye yönelik  olacağının altını çizdi. IŞİD'e darbeler vuran Kürt güçlerinin, Kürtlerin rüştünü ispat etmesinde etkili bir olgu olduğunu ifade etti.

Işık, sözlerine şöyle devam etti: "Eskiden sorun sadece Esad'ın gitmesi üzerine kurgulanmıştı. Ama şimdiden sonra Esad'ın tamamen gitmesi üzerinden değil de Esad'ın da artık Suriye rejiminde bir aktör olmasıyla, onunla birlikte çözüm üretmeye yönelik yaklaşımlar geliştirilebilir. Bu,Cenevre 2'de bir şekilde kendini göstermişti. Ama şimdiden sonra biraz daha açık bir şekilde kendisini gösterecek ve bu girişimin tüm gücünü Esad'ın gitmesi üzerine kuranları da zor durumda bırakır."

Kaynak: Sputnik Türkiye