Zaman Gazetesi'nden istifaya zorlanan ve sonrasında Akşam Gazetesi'nde yazmaya başlayan,  'akil insanlar' heyetinde de yer alan Etyen Mahçupyan, Başbakanlık Başdanışmanlığı görevine getirildi.

Hükümete yakın Sabah gazetesine göre, Mahçupyan'a Başbakanlık Başdanışmanlığı teklifi bizzat Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan geldi. Mahçupyan'ın, Davutoğlu'nun teklifini 'memnuniyetle' kabul ettiği ve atamasının yapıldığı belirtildi. Mahçupyan ile Davutoğlu’nun tanışıklıklarının akademisyenlik dönemine dayandığı da belirtiliyor.

Mahçupyan'ın Başbakanlık'taki 'ilgi alanları' arasında şunlar olduğu söyleniyor: 'Çözüm süreci', 'Ermeni meselesi' ve 'hükümete mesafeli kesimlere yönelik çalışma yürütmek'.

Mahçupyan ile Davutoğlu arasında yakın bir çalışma sistemi geliştirileceği belirtilirken, hükümete yakın Sabah gazetesi Mahçupyan’ın Ermeni kimliği nedeniyle bu göreve geldiğini ima etti. Sabah haberinde, ”Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen yıl 24 Nisan 1915’in yıldönümünde yayımladığı mesajın ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu da Türkiye ile Ermenistan arasındaki ‘normalleşme sürecini’ geliştirecek önemli bir adım attı’‘ ifadesini kullandı.