Doğu Akdeniz bölgesinde özellikle Türkiye-Libya anlaşmasından sonra Ankara ile Atina arasındaki diplomatik gerginlik giderek artıyor.

Türkiye ile Libya arasındaki deniz yetki sınırlarını belirleyen anlaşma nedeniyle Yunanistan, Libya'nın Atina Büyükelçisi'ni sınır dışı edip, Türkiye'yi de BM'ye şikayet etti.

Eski Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu euronews'e verdiği röportajda son haftalarda Türkiye ile Yunanistan arasında artan tansiyonu değerlendirdi.

Doğu Akdeniz'deki enerji kaynaklarının barışçıl bir işbirliği içerisinde ülkelerin gelişmesine imkan sağlayabileceğini ifade eden Papandreu, "Türkiye-Libya yasa dışı anlaşması, bu kaynakların sorun haline gelip, bölgede çatışmalara yol açabileceğini de gösteriyor" diye konuştu.

Avrupa Birliği'nin bölgedeki sorunların uluslararası hukuk çerçevesinde ele alınmasında önemli bir rol üstlendiğini vurgulayan Papandreu, hiçbir ülkenin tek taraflı hareket etmemesi gerektiğini savundu.

'NE OLURSA OLSUN, ULUSAL ÇIKARLARIMIZ VE EGEMEN HAKLARIMIZI KORUYACAĞIZ'

Papandreu konuşmasının devamında, "Bölgede çıkabilecek herhangi bir hararetli çatışma veya olası bir silahlı çatışmadan kaçınmak istiyoruz. İşte bu yüzden birkaç yıl önce yaptığımız çalışmalarla, Türkiye ve bölgedeki diğer ülkelerin bulunduğu barışçıl bir çerçeve oluşturduk. Uluslararası hukuka dayanan bu çerçeveyi, Avrupa Devlet ve Hükûmet Başkanları Konseyi'nde 20 yıl önce Helsinki'de oluşturduk" ifadelerini kullandı.

Yunanistan'ın barışçıl çözümlerden yana olduğunu belirten Papandreu, "Fakat komşumuza (Türkiye'ye), ne olursa olsun önce ulusal çıkarlarımızı ve egemen haklarımızı savunacağımızı da açıkça ifade etmek istiyoruz. Biz bu sorunları, uluslararası hukuka dayalı, barışçıl bir yol ve işbirliği içerinde çözmekten yanayız" dedi.