HDP İstanbul ve Hatay milletvekilleri Erkan Baş ve Barış Atay’ın Türkiye İşçi Partisi’ne (TİP) katılacakları iddia edildi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Atay ve Baş’ın danışmanları, BBC Türkçe’ye yaptıkları açıklamada, milletvekillerinin ayrılma haklarını saklı tutarak HDP’ye katıldıklarını, şu an için böyle bir kararları olmasa da önümüzdeki aylarda bunun gündeme gelebileceğini söylediler.

HDP’nin 24 Haziran'da sosyalist partilerle yaptığı ittifak sonucu TİP'in kurucuları arasında olan Erkan Baş, İstanbul 3. bölgeden; Barış Atay da memleketi Hatay’dan milletvekili seçildi.

Hürriyet'ten İsmail Saymaz'ın haberine göre, iki milletvekilinin seçimden sonra partilerine katılma yönünde HDP ile anlaştığı iddia edildi.

Baş ve Atay’ın yeni TBMM dönemine başlamadan HDP’den ayrılıp TİP’e katılmasının beklendiği iddia edildi.

ŞU ANDA ÖYLE BİR GÜNDEMİMİZ YOK

Barış Atay’ın danışmanı Barış Kineşci BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamada, “Barış Atay, TİP’in kurucu üyesi. Seçimden önce bu konu HDP ile görüşüldü, ayrılma hakkını saklı tutarak HDP’ye katıldı. Ama şu an itibarıyla böyle bir gündemimiz yok. Bu bugün, yarın olacak bir şey değil” dedi.

Erkan Baş’ın ismini vermek istemeyen bir danışmanı da yaptığı açıklamada, “Şu an gündemimizde öyle bir şey yok. HDP ile seçim ittifakı anlaşması ayrılma kararlarının saklı tutulması şeklindeydi. Belki 1-2 ay içinde olabilir. Ama şu aşmada öyle bir kararları yok. Bu kararı siyasi süreç belirler” dedi.

TBMM'DEKİ PARTİ SAYISI 9'A ÇIKACAK

TİP, geçen aralık ayında yeniden açılarak, siyasete girmişti. TİP’in kurucuları arasında Türkiye Komünist Partisi’nin eski genel başkanı Erkan Baş ve tiyatrocu Barış Atay da vardı.

İki milletvekilinin katılımıyla TBMM’deki parti sayısı dokuza çıkacak. Meclis'te temsil edilen diğer partiler şöyle: AK Parti, CHP, HDP, MHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, BBP.

İSTİFA İDDİASINA HDP 'Lİ VEKİLDEN AÇIKLAMA

HDP'den istifa edeceklerine ilişkin yapılan haberlere HDP Milletvekili Erkan Baş 'tan açıklama geldi.

KRT TV'de açıklamalarda bulunan Baş, şunları söyledi:

" HDP bize bir teklifte bulundu. TİP bunu kurullarında değerlendirdi ve bize böyle bir görev tebliğ edildi. Bireysel bir karar almış değiliz. ' HDP 'den ayrılıyorlar' haberleri doğru değil çünkü bunu bir ayrılık ilişkisi olarak tarif etmemek gerekir. Barış (Atay) ve ben hem TİP kuruluş çalışması içerisindeyiz hem de HDP 'nin milletvekilleriyiz. Dolayısıyla bizim açımızdan bir değişiklik yok.

Elbette biz işçi sınıfı partisinin varlığını son derece önemli bir sorumluluk olarak değerlendiriyoruz. Ve bu doğrultuda çalışmaya devam edeceğiz. Bunun dışındakiler teknik ayrıntılar zaten.

Hem TİP'in hem HDP'nin yetkili organları gerekli değerlendirmeyi yapıyorlar. Süreci birlikte değerlendiriyorlar. Bizde dostluklar pazara kadar değil mezara kadar sürer. Dolayısıyla bu ilişki de böyle bir ilişki. Bunun nasıl devam edeceğine, yasal olarak kendisini nasıl devam ettireceğine yetkili organlar yanıt verecekler. Dolayısıyla ortada yeni bir karar yok, sürpriz yok. Gündem yapılması gereken bir şey olduğu kanaatinde değilim. Dün neyse, 23 Haziran'da neyse şimdi de o. Biz TİP'in kurulması için gerekli çalışmalarımızı yapıyoruz. HDP ile de dostluk, dayanışma ve ittifak ilişkisini devam ettiriyoruz."

HDP: 'BİZE İLETİLEN BİR TALEP YOK

Evrensel'e konuşan İstanbul Milletvekilli ve Parti Sözcüsü Saruhan Oluç, Atay ve Baş'ın ayılacakları iddiasına ilişkin kendilerine iletilen bir talebin olmadığını söyledi.