"Kütüphane Söyleşileri" kapsamında gençlerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanal İstanbul ile ilgili bir soruyu da yanıtladı.

"42-43 km. uzunluğu olan kanal burası, bu kanalda Karadeniz’i Marmara’ya bağlıyoruz" diyen Erdoğan, şunları söyledi:

"Bununla birlikte de tabi Karadeniz’de ve Marmara tarafında gelen gemilerin oralarda bekleme beklememe bu süreçler hepsi bizim kudretimizde. Tabi bunun Montrö ile yakından ve uzaktan alakası da yok. Montrö, İstanbul Boğazı ile alakalı sözleşmeydi. Dolayısıyla burada kendi bağımsızlığımızı kendi egemenliğimizi tamamen tesis ettiğimiz bir eser kazandırıyoruz. Şimdi Montrö ile yakından uzaktan alakası olmayan Kanal İstanbul ne yapacaktır? Çok daha huzurlu rahat olacaktır. Kanal İstanbulumuzu, İstanbulumuza kazandırdığımızda İstanbul çok çok büyük bir zenginliğe kavuşmuş olacak ve İstanbul Boğazı da çevrecilik açısından ciddi manada rahatlayacaktır."

Kendisi için "diktatör" ifadesini kullanan İtalya Başbakanı Mario Draghi'ye ilk kez cevap veren Erdoğan, "İtalya Başbakanı'nın yapmış olduğu açıklama tam bir densizliktir, tam bir terbiyesizliktir" dedi.

Erdoğan, 103 emekli amiralin 'Montrö' bildirisine ilişkin gelen soruya "Askerin emeklisi veya emekli olmayanı olmaz. Asker askerdir. Ben de şu anda cumhurbaşkanı olarak bu ordunun başkomutanıyım. Siz 104 emekli olarak böyle bir açıklamayı nasıl yapıyorsunuz?" şeklinde yanıt verdi.

103 emekli amiralin Montrö bildirisiyle ilgili soruya yanıt veren Erdoğan şöyle konuştu:

"Bu sizin özgürlüğünüzle alakalı bir konu değil ki. Zaten içinizde alışkanlık haline bu işi getirmiş olanlar var. Çok bu işi seviyorsanız kalkarsınız siyasete soyunursunuz. Ama kalkıp da 104 tane koordine olan, aynı düşünce kalıbı içerisinde böyle bir metnin ortaya konulmasını başkomutan olarak, cumhurbaşkanı olarak, ülkemin birlik, beraberliği, huzuru noktasında bunu teminle sorumlu olan bir insan olarak tabii ki kabul etmemiz mümkün değil. Bundan sonraki süreç zaten tamamen yargıya ait olan bir süreçtir."