Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile düzenlediği ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, "THY Venezuela halkını yalnız bırakmadı. Uçuşların daha etkin hale gelmesi için değerli dostumdan bazı taleplerim oldu. 5 anlaşma imzalandı. Ayrıca görüşmelerimizde enerji ve ticaret alanlarında atılabilecek adımları değerlendirdik " dedi.

Maduro, “Bugün imzalanan 5 anlaşma yeni vizyonumuzun göstergesi. Havacılık anlaşması sonucunda gereken desteği, özellikle Karakas - İstanbul hattı için vereceğiz ve güçlendirilmesi üzerine çalışacağız. Turizm alanında da 2017-2019 yılları arasında gerçekleştirilecek program, turizm yatırımlarını kapsayacak” ifadelerini kullandı.

Erdoğan konuşması şöyle:

İnşallah Karakas'ta ülkemizin geleneksel mimarisini yansıtan güzel bir eser inşaa edeceğiz. Maduro bu konuda destek vereceğini ifade etti.

Önemli ticari anlaşmalara imza attık. THY, Venezuela halkını yalnız bırakmadı. THY uçuşlarının daha etkin hale getirilmesi için değerli dostumdan taleplerimiz oldu. Nisan ayında bir heyet Venezuela'yı ziyaret etmiş ve iş forumu yapmıştı. Karakas'ta Yunus Emre kültür merkezi kurulması ile ilgili anlaşma yaptık. Eski Dışişleri Bakanı Rodriguez, Karakas'ta bize bir camii inşa edilmesi hakkında talepte bulunmuştu. Gerekli şartlar oluştuğunda ülkemizin mimarisini sergileyeceğiz. Değerli dostum Maduro da yardım edeceğini belirtti.

Bu sene Venezuela'ya büyükelçi göndermemizin 60. yılı. Biz Latin dostlarımızın dış müdahalelerden uzakta bağımsız yaşamasını istiyoruz. Özellikle ticari olarak kazan kazan politikasıyla devam etmek istiyoruz. Temennimiz Venezuela'da son dönemde yaşanan sorunlar diyalogla çözülmesidir. Türkiye gereken desteği vermekte hazırdır. İnşallah önümüzdeki dönemde diplomatik personel sayımızı 15'e çıkaracağız."

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Ankara Üniversitesi'ne yaptığım ziyarette Latin Amerika konusunda bilgi sahibi kişilerle görüştük. Önemli kişilerle görüştük. Bunların dışında ekiplerimizin gerçekleştirdiği görüşmeler çok güzel oldu. Güzel bir işbirliği haritası oluştu. İlişkilerimizi çeşitlendirmek ve geliştirmek için çalıştık. Yeni bir dönem oluşturulacak. 24 Aralık'ta diplomatik ilişkilerimizin 60. yılını kutlayacağız.

Son dönemde biraz geri kalmıştık. Bugün imzalanan 5 anlaşma yeni vizyonumuzun göstergesi. Havacılık anlaşması sonucunda gereken desteği, özellikle Karakas - İstanbul hattı için vereceğiz ve güçlendirilmesi üzerine çalışacağız. Turizm alanında da 2017-2019 yılları arasında gerçekleştirilecek program, turizm yatırımlarını kapsayacak.