Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, İdlib’deki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Erdoğan İblib’de Suriye ordusu ve TSK arasında devam eden çatışmalar için ‘savaş diyebilirim’ dedi.

Erdoğan, “18.00’de sayın Putin’le bir görüşmemiz olacak, tavrımızı bu görüşmenin neticesi belirleyecek” dedi.

Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

‘PUTİN’LE GÖRÜŞMEM OLACAK’

İdlib’de çok kararlı bir ateşkesin yapılması için davet yaptılar. Bu davet karşısında beklenen cevap vardır diyemem. Dörtlü zirve için 5 Mart’ta İstanbul’u teklif ettiler. Teklifle ilgili henüz Putin onlara arzu edilen cevabı vermedi. Saat 18.00 gibi Putin ile telefon görüşmem olacak. Temenni ederim ki bu görüşmeyle de hayırlı bir adım atmış oluruz.

‘ÇEKİLMEK SÖZ KONUSU DEĞİL’

Şu an itibarıyla İdlib’deki tüm gelişmeleri ele alacağız. İdlib’de yoğun bir ben buna savaş diyebilirim şu anda orada devam ediyor. Son rakamlar, 150 civarında rejim mensubu etkisiz hale getirildi.

12 tank 3 zırhlı araç 14 obüs ve 2 doçkalı pikap bunlar imha edildi. Rejim İdlib halkına zulmü durdurmadığı sürece bize oradan çekilmek söz konusu değil. Ateşkesi ancak bu şekilde yapabiliriz. Güvenli bölgede yeni adım attık briket barakalar yapalım 25-30 metrekare dedik. Bu çalışmalarımız devam ediyor.

‘HAFTER MEŞRU DEĞİL’

(Libya) Hafter meşru birisi değil. Hafter, bizim için bir muhatap değil. Hafter orada bir maaşlı lejyoner, meşru birisi değil, illegal, gayrimeşru. Orada meşru olan lider Sarrac’dır. Biz hep Sarrac ile görüştük. Batı Sarrac’ı davet ettiği yere Hafter’i de davet etti. Biz Suriye halkının daveti üzerine oradaysak Libya’da da 500 yıla dayalı kardeşliğimiz var onların daveti üzerine askeri eğitim güvenlik anlaşmamızı yaptık onun üzerine de oraya gittik.

‘S-400 DE PATRIOT DA KULLANABİLİRİZ’

Bizim S-400 gündemdeyken o zaman Sayın Trump’a gelin bize Patriot’lar verin onu da alalım dedik. S-400 de Patriot da kullanabiliriz ama bize olumlu cevap vermediler veremediler.