Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Pensilvanya’daki dört yüz dönüm arazinin içindeki bu zatı ya deport edin ya da bize verin demiştim. İhanet içerisinde olduğunu sizlere söyledim ama dinletemedim. Pensilvanya’daki bu zatı artık Türkiye’ye teslim edin” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kısıklı'daki evinin önünde konuşuyor.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar:

Amerika'ya sesleniyorum: Pensilvanya'daki 400 dönümlük arazinin içindeki zatı ya deport edin ya da bize verin demiştim.

Pensilvanya'daki zatı artık Türkiye'ye teslim edin. Eğer biz stratejik ortaksak, o zaman ortağınızın bu talebini lütfen yerine getirin diyorum. Siz bizden hangi teröristi istediyseniz biz teslim ettik.

Bu girişim istedikleri gibi sonuçlanmadı, çünkü biz şuna inanmıştık: Kaderin üstünde bir kader vardır, güçlü olan haklı değil, haklı olan güçlüdür demiştik.

Erdoğan vatandaşların idam çağrısı üzerine, 'Her talebin değerlendirilmesi demokratik ülkelerde bir haktır. Bu da Meclis'te değerlendirilir, izin almaya gerek yok' dedi.

ABD’DEN ERDOĞAN’A YANIT

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile AKP hükümetinin darbe girişiminden sorumlu tuttuğu Fethullah Gülen'in iade talebine ilişkin ilk resmi açıklama, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'den geldi.

John Kerry, Lüksemburg'a yolculuğu sırasında kendisine yöneltilen bir soru üzerine, 'Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iadesine ilişkin bize herhangi bir başvuru gelmedi' dedi.

Öte yandan, ABD'nin Pennsylvania eyaletine bağlı Saylorsburg kasabasında yaşayan Fethullah Gülen, dün gece Türkiye'de yaşanan darbe girişimini kınayan bir açıklama yaptı.

Hükümetlerin güç kullanılarak değil, adil ve özgür seçimlerle değişmesi gerektiğini belirten Gülen, "Bu askeri darbe girişimini şiddetle kınıyorum. Son 50 yıldr yaşanan her askeri darbenin çilesini çekmiş biri olarak, böyle bir girişimle ilişkilendirilmek onur kırıcı. Bu iftiraları koşulsuz bir şekilde reddediyorum" dedi.