Erdoğan CHP'li vekil Eren Erdem'in Rus televizyonuna yaptığı açıklamalara ilişkin, "Türkiye, cumhuriyet tarihinin belki de en kritik sınamalarından birinden geçerken kendi içlerinde bulundukları geminin dibini delmeye çalışanlara elbette tavır koyacağız." dedi.

Sokağa çıkma yasaklarına değinen Erdoğan,” Teröristlerin yanında yer alanlara, onların diliyle konuşanlara elbette hadlerini bildireceğiz."  İfadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda 17. kez muhtarlarla bir araya geldi.

Erdoğan’ın konuşması özetle şu şekilde:

‘MİLLETİMİZ BAŞKANLIK SİSTEMİNE İNANSIN’

“Milletimiz başkanlık sistemini daha çok tartışsın, buna inansın istiyoruz. Dünyanın en gelişmiş ülkeleri madem ki bugün başkanlık sistemiyle yönetiliyor, demek ki burada bir özellik var.

Öyleyse biz bundan niye korkuyoruz, niye çekiniyoruz, niye kaçıyoruz Dert başka. Bu konuda karar merci önce TBMM, ardından milletimiz olacaktır.

Ama artık milletimizin de açık ve güçlü bir talebi haline gelmiş olan bu konuya meclisimizin, mecliste temsil edilen siyasi partilerimizin daha fazla duyarsız kalamayacağı kanaatindeyim.

 Siz muhtarlarımızdan da bu meseleyi hem milletimiz hem de tüm partilerden siyasetçiler nezdinde gündeme getirmenizi, düşüncelerinizi kendileriyle paylaşmanızı bekliyorum.

Meclis’teki partilerin daha fazla kayıtsız kalamayacağını düşünüyorum. Bu dönemde yeni anayasa konusunda somut ilerleme olacağına inanıyorum.”

‘KARA KUTU AÇIKLDI’

 “Rus yetkililer bunu şova dönüştürdü. Kara kutu açıldı, bilgilerin okunamadığı ifade edildi. Konuyla ilgili bizim en küçük bir tereddütümüz yok. Rusya’da kara kutu içindekileri deşifre edemedi ama bu olay Türkiye’de pek çok şeyi deşifre etti. Erdoğan haklı çıkacağına Putin haklı çıksın mantığıyla ortaya çıktılar.”

‘O MİLLETVEKİLİ KİM’

“Türkiye’nin karşısında ülkenin yanında yer alan isme genel başkanı da sahip çıkıyor. Milletvekilini yedirmem diyor. O milletvekili kim, Türkiye ile İran karşı karşıya gelirse, İran’ın safında yer alırım diyen hain.

 Bana göre ona sahip çıkan genel başkan aynı yolun yolcusudur. Bu millet iftiraları birer birer yedirecek.

Türkiye böyle bir siyaset tarzını, profilini asla hak etmiyor. Ben bu görüntüden, bu üsluptan onlar adına utanıyorum. Grup toplantısında yaptığı konuşma yenilir yutulur bir konuşma değildir. Siz bir ülkenin seçilmiş cumhurbaşkanına bu şekilde hakaret edemezsiniz.

İçinde bulundukları geminin dibini delmeye çalışanlara elbette tavır koyacağız. Devletin değil, teröristlerin yanında yer alanlara hadlerini bildireceğiz. Abdetimizden şüphemiz olmadığı için namazımızdan da şüphemiz yoktur.”

‘HADLERİNİ BİLDİRİCEĞİZ’

“Türkiye, cumhuriyet tarihinin belki de en kritik sınamalarından birinden geçerken kendi içlerinde bulundukları geminin dibini delmeye çalışanlara elbette tavır koyacağız.

Ülkemizin belli yerlerinde süren birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize, istiklalimize ve istikbalimize yönelik saldırılar konusunda devletinin ve milletinin değil, teröristlerin yanında yer alanlara, onların diliyle konuşanlara elbette hadlerini bildireceğiz.

İstikrar ve güven ortamını tehlikeye atmaya dönük her çabanın karşısında ülkemizin ve milletimizin hakkını, hukukunu, çıkarlarını elbette savunacağız. Asıl bunları yapmazsak namus ve şeref sorgulamasını hak etmiş oluruz. Bizim abdestimizden şüphemiz olmadığı için namazımızdan da hiçbir tereddüdümüz, şüphemiz yoktur.”

‘VATANDAŞLARIMIZIN ZARARLARINI KARŞILAYACAĞIZ’

“Doğu ve güneydoğu’daki bazı yerlerdeki güvenlik sorununu yakından takip ediyoruz. Yaşananlar sadece bir güvenlik sorunundan ibaret değil. Camilerimizi, okullarımızı, hastaneleri nasıl yaktıklarını görüyorsunuz. Bölge halkı terör örgütüne alet olmayı reddetmiştir.

Vatandaşlarımızın zararlarını elbette karşılayacağız. Ama şehitlerimizi geri getiremeyiz. Ama bu vatan bize kolay kalmadı.

Artık ne bu örgütün ne de ipini onun eline teslim eden siyasi partilerin, sivil toplum görünümlü kuruluşların milletimiz ve devletimiz nezdinde hükmü kalmamıştır.

Terör örgütü mensuplarının ilçe ve mahalle merkezlerinden temizlenmesinin ardından bölge insanı ile birlikte, el ele vererek yaraları saracak yeni bir dönemi hep birlikte inşa edeceğiz. Muhatabımız milletimizin, bölge insanın bizatihi kendisidir.

Bölücü terör örgütüyle mücadele sonuna kadar taviz vermeden devam edecek. Bu vatan topraklarında kimse operasyon yapamaz. Bu topraklar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarıdır. Sadece Türkiye Cumhuriyeti devleti var.”