Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO İttifakı'nın kuruluşunun 70'inci yıl dönümü dolayısıyla Londra'da düzenlenecek NATO Liderler Toplantısı'na  öncesinde açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, “Her şeyden önce bu talep ilk kez önümüze gelmiyor. Daha önce de önümüze geldi ve ertelemeler yapıldı. Ne yazık ki firmalar bu filtre takımlarını gerçekleştirmedi. Bu tekliflerini getirenler sözlerinde durmadılar. Derdimiz yenilenebilir enerji konusunda, insanımızın kirli hava solumasına izin vermemek. Yapılacak olan bu termik santrallerle halkımızın zehirlenmesine izin vermeyiz. Bu yıl sonuna kadar kendileri ne gibi adımlar atarlar bilemem ama böyle bir şeyi kabul edemem” dedi.

Erdoğan, NATO'nun terör örgütlerinden kaynaklı asimetrik tehditler karşısında proaktif davranması gerekiyor. NATO'nun kendini yenilemesi kaçınılmazdır. Dayanışma ve beraberlik NATO ittifakının ayakta tutan sütunlardır. NATO'nun caydırıcılığını azaltacak ittifakın gücüne zarar verecek popülist beyanlardan uzak durulmalıdır. Alternatif aramak yerine birliği daha güçlü kılacak çalışmalar içerisinde olmalarını bekliyoruz. Terör örgütlerine karşı ilkeli ve kararlı duruş sağlanmasını temin edecek bir değişimi tüm üye ülkelerle gerçekleştirmek mecburiyetindeyiz” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, "Adil Öksüz'ün yerini biliyoruz" sözlerini değerlendiren Erdoğan, ‘FETÖ'ye mensup isimlerin adresleriyle birlikte kaçtıkları ülkelerden istendiklerini ancak yönetimler tarafından bu kişilerin korunduğunu söyledi.

Erdoğan, "Maalesef bu FETÖ'cü teröristleri bize bugüne kadar teslim etmediler. Şu anda bununla ilgili böyle bir durum yok. Burada İçişleri Bakanlığımız yapılacak bir operasyonla karga tulumba alır gelir mi, o ayrı bir konu, onu da zaman içerisinde görürüz" dedi.

NATO zirvesi öncesinde Ankara'da konuşan Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Londra'da NATO'nun birliğine vurgu yapılması bizim için temel öncelik. Çin ve Rusya ile ilişkilerin de gündeme gelmesi bekleniyor. Türkiye kendi öncelikleri çerçevesinde NATO ile işbirliği halinde çok yönlü bir dış politika yürütmektedir. İttifakın yenilenme ihtiyacında olduğu açıktır. 2000'lerin bakış açısıyla bugünü kavrayamayız. NATO'nun terör örgütlerinden kaynaklı asimetrik tehditler karşısında proaktif davranması gerekiyor. NATO'nun kendini yenilemesi kaçınılmazdır.

Dayanışma ve beraberlik NATO ittifakının ayakta tutan sütunlardır. NATO'nun caydırıcılığını azaltacak ittifakın gücüne zarar verecek popülist beyanlardan uzak durulmalıdır. Alternatif aramak yerine birliği daha güçlü kılacak çalışmalar içerisinde olmalarını bekliyoruz. Terör örgütlerine karşı ilkeli ve kararlı duruş sağlanmasını temin edecek bir değişimi tüm üye ülkelerle gerçekleştirmek mecburiyetindeyiz.

NATO'nun da sınırı olan güney sınırlarımızda müttefiklerimizi de etkileyen hadiseler yaşanıyor. Düzensiz göç hareketleri istikrarı tehdit ediyor. Müttefiklerimizin bizimle sergileyecekleri samimi bir dayanışma ittifakımızı zayıflatmaz güçlendirir. Londra'da müttefiklerimizden ilkeli bir tavır göstermelerini isteyeceğiz.

Bazı çevreler art niyetli şekilde ülkemizin NATO üyeliğini gölgelemeye çalışsa da bizim duruşumuz bellidir. Yaptığımız katkılar Türkiye'nin NATO'daki konumunun vazgeçilmez olduğunu gösteriyor. Londra'da bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla da görüşeceğiz. Birleşik Krallık daveti üzerine Almanya ve Fransa ile dörtlü toplantı yapacağız. Bölgesel konuları ele alacağız."

Ülkemizle ilgili kötü niyetli tartışmaları nazarı dikkate almadık, almıyoruz. Londra'da bazı devlet başkanlarıyla görüşmelerimiz olacak. Ayrıca bugün Birleşik Krallığın daveti üzerine Fransa ve Almanya liderleriyle dörtlü bir toplantı yapacak, bölgesel konuları ele alacağız. Liderleri Barış Pınarı Harekatı'nda son durumu ve Suriyelilerin bölgelerine geri dönüşleriyle ilgili projelerimizi anlatacağız. Libya'daki gelişmeler de zirve toplantısının gündeminde yer alacak. Bu ülkede bir an evvel ateşkes sağlanması konusunda atılabilecek adımları konuşacağız. İngiltere ve Avrupa!da yaşayan insanlarımızla kucaklaşacağız.

Özellikle ünlü mimar Marx'ın üstlendiği Mütevelli heyetinde Cambridge Camisi'nin de açılışını yapacağız."

 SANTRALLERDEKİ KARARINIZI DEĞİŞTİRMEDE NE ETKİLİ OLDU?

Bu erteleme tabii ilk defa önümüze gelmiyor. Daha önce de bu talep geldi. Bu ertelemeler yapıldı. Ne yazı ki yüklenici firmalar maalesef buralardaki filtre çalışmalarını gerçekleştirmediler. Şimdi bir talepte daha bulunuyorlar. Bizim bir şeyde kararlılığımız var.

Paris Sözleşmesi ile bir süreci yaşıyoruz. Orada iklim değişikliğiyle ilgili birçok teklif geldi. Ancak bu kişiler sözlerinde durmadılar. Biz de imza atmadık. Amerika da bunu imzalamış değil. Derdimiz yenilenebilir enerji konusunda bir defa havanın kirletilmesine fırsat vermeyen bu tür kuruluşları ilahiniyane çalıştıramayız.

Yapılacak olan neydi bu termik santrallerde daha başında bu fitrelerin yapılması kararı var. Ama siz bu karara uymazsanız, siz çok daha fazla para kazanacaksınız diye biz halkımızın soluduğu havanın kirlenmesine müsaade edemeyiz. Böyle bir şeyi kabul etmem mümkün değildi. Bir tarafta halkım bir tarafta sermaye vardı.

Tabii o dönemde de yine aynı şeyler gündemimizde oldu. Kendileriyle görüşmelerimiz oldu. Bu bacalara modern anlamda filtreleri yerleştirmezseniz bu işin süresi anında kısıtlanır. Verilen sözler tabii ki biz de insanımızı düşünüyoruz vesaire. Ne yazık ki verdikleri sözü tutmadılar. Kendileriyle görüşünce hâlâ partükül değerleri şöyle düşürüldü böyle düşürüldü. Ben halkıma bakıyorum. İş bitmiştir. Burada kararın vericisi halkımdır.

Bunun yolu da büyük ihtimalle yeniden ihaledir. Ya da bu bölgeye süratle oraya doğalgazı getirebiliriz. Doğalgazla da enerji ihtiyacımızı giderebiliriz. İstihdam konusunda sıkıntılar yaşanabilir. Bu sıkıntıyı da inşallah farklı yollarla ortadan kaldırırız.

İÇİŞLERİ BAKANI SOYLU'NUN ADİL ÖKSÜZ AÇIKLAMASI

"Bakanımızın buradaki ifadesi aslında bu haddini bilmez, kendini bilmez malum kişi, bu ülkeden kaçmıştır ama sürekli olarak ne yazık ki gittiği ülkelerin yönetimleri tarafından koruma altında. Bakıyorsunuz, çok farklı ülkelere gidiyorlar. Belçika'ya oradan Almanya'ya. Şu anda ona benzer yüzlerce, binlerce FETÖ'cü terörist buralarda yaşıyor. Biz bunların hepsini istedik, istedik ama adreslerini vererek istedik.

Buna rağmen buraların yönetimleri maalesef bu FETÖ'cü teröristleri bize bugüne kadar teslim etmediler. Şu anda bununla ilgili böyle bir durum yok. Burada İçişleri Bakanlığımız yapılacak bir operasyonla karga tulumba alır gelir mi, o ayrı bir konu, onu da zaman içerisinde görürüz."

F-35 konusu

"Dörtlü zirve ile alakalı güvenli bölge burada ağırlıklı olarak gündemimizde yer alması önem arz ediyor. Bu konuda da bizim bir Telabyad, Resulayn 120 kilometre ve 32 derinlik, burası var. Burayı birinci dereceyle kendileriyle görüşeceğiz. İlgi ve alakalarını anlamak istiyoruz. Burada Almanya, Fransa nasıl yaklaşır bilmiyorum. Kendilerinden bunları dinleyeceğiz.

Biz yaptığımız plan çalışmalarını yeniden sunacağız. Ha ilgileri alakaları varsa da bunu dünya ile paylaşacağız. Yoksa da paylaşacağız. Diğer ülkelerle de bunu paylaşma yoluna gideceğiz. Burada özellikle de şu anda Fransa'yı Doğu Akdeniz olayı, bizim Libya ile yaptığımız çalışma ciddi anlamda rahatsız ediyor olabilir. Bu konuda kendilerinin bunu gündeme getirmeleri halinde de attığımız adımın Libya ve Türkiye'nin egemenlik hakkıdır, bu egemenlik hakkı biz sizinle tartışmayız. Bunu kendilerine çok açık bir şekilde söyleyeceğiz.

Egemenlik haklarımızla doğan hakkımızı da sizinle tekrar masaya yatırmayız. Sayın Trump'la gündeme gelirse, daha önceleri görüşmelerimiz belli. Tekrar gündemde müzakere eder konuşuruz. Temenni ederim ki neticesi hayırlı olsun."