Hakkari ve Şırnak il olmaktan çıkarılıyor. Ancak halk bu karara karşı çıkıyor.

Yüksekova’nın il olması için Hakkâri’nin il olmaktan çıkarılması mı gerekiyor? Kararına ardındaki esas gerekçe ne?

Cumhuriyet gazetesinden Pınar Öğünç, bu soruyu köşesinde taşıdı, gittiği Hakkari’de yerel halka sordu.

Öğünç’ün sorusuna Hakkari’de yeni valilik binasının müteahhidi Abdurrahman Er, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşme üzerinden yanıt verdi.

Erdoğan’la bu yıl iftarda görüştüğünü anlatan Er, Erdoğan’dan Hakkari’nin il olarak kalması talep etmiş ancak Erdoğan’ın cevabı sert ve olumsuz olmuş:

“’Sayın Cumhurbaşkanı, Hakkâri gibi bir sürü il var. 7 bin yıllık kadim kente yapmayın’ diye rica ettik, ‘Yok ya, ne tarihi kenti’ diye sinirlendi. ‘Ramazanın hürmetine bir daha düşünün, dedim. ‘Bana ikide bir aynı şeyi söylemeyin’ dedi. Kararını vermiş, önceki gelişlerinde çok sinirlenmiş.”

Pınar Öğünç, köşesinde Hakkari’deki yaygın kanının, Erdoğan’ın kente dair kişisel öfkesinin alınan bu kararda etkili olduğunu vurguluyor:

“Erdoğan’ın şimdiye dek şehre yaptığı dört ziyaretten birinde çöpler tepki olarak toplanmamış. Bir defasında AKP mitingine pek itibar edilmezken, bir hafta sonraki Kılıçdaroğlu mitinginde meydan doluymuş.

“En mühimi de domates. Nasıl diyeceksiniz? Bir ziyaretinde Erdoğan’a domates fırlatılmış. Mazlum-Der yöneticisi, Ticaret Odası eski başkanlarından Cemal Erip, Cumhurbaşkanının bunu unutamadığını söylüyor: “İki domatesin acısını bütün Hakkâri çekiyor. Unutamadığını kendi söyleminden de biliyoruz. Yakın zamanda külliyede yaptığı bir toplantıda, bir gence nereli olduğunu soruyor. Hakkârili olduğunu duyunca, ‘Size salça fabrikası kuracağız’ diyor birden. Domates atılmasını biz de tasvip etmiyoruz ama bir lider böyle şeylerle muhatap olabiliyor. Kimlere yumurtalar, ayakkabılar atıldı...” O yıllarda AKP’nin bir ilçe teşkilatında yönetici olan, baştaki ruhunu kaybettiği gerekçesiyle 2011’de partiden ayrılan Eyüp Zibek, Erdoğan’ın öfkesine yakından tanık, ‘O zamandan belliydi takacağı’ diyor.

“Erdoğan, bu yıl mayısta Kocaeli Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada da şehri anmıştı. Hakkâri’ye de üniversite götürdüklerini ama ‘oradakilerin kadir kıymet bilmediğini’ söylemişti.”