CHP Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, Başbakan Erdoğan’a Suriye sınırında yaşanan son gelişmeler üzerinden yüklenerek, “Bizimki sınırdaki gelişmelere sağır sultan, demokratik haklarını kullananlara karşı da palalı sultan” diye konuştu.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında genel merkezde topladı. Toplantı devam ederken basına açıklamalarda bulunan CHP Sözcüsü Koç, Suriye konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve hükümete yüklendi. Hükümetin Suriye politikasının çöktüğünü ifade eden Koç, “Bunun baş nedeni, çap tartışmalarına konu olan Dışişleri Bakanının ‘stratejik derinlik’ diye gelişmeye çalıştığı bir safsata çukurudur” dedi. Koç, Suriye politikasının yanlışlığı konusundaki uyarıların sadece CHP tarafından değil, “yandaşlığı yalakalık düzeyine taşıyan” bir iki kişi dışındaki, dünya görüşü çok farklı olan ama objektif bakabilen önemli televizyon yorumcuları ve köşe yazarları tarafından da dile getirildiğini vurguladı.

Başbakan Erdoğan’ın Şam’a giderek Cuma namazını Emevi Camisi’nde kılacağı şeklindeki sözlerini anımsatan Koç, “Kıldın mı namazı, kılabildin mi? Bundan sonra Dolmabahçe’deki Bezmialem Camii’ne bile gidecek yüzün yok senin” diye konuştu.

“SELAMÜN ALEYKÜM SAYIN ARINÇ”

AK Parti iktidarının Türkiye’yi Suriye’nin yaşadığı iç karışıklıkta bilinçli bir şekilde taraf haline getirdiğini belirten Koç, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Suriye’nin toprak bütünlüğünü, birliğini tehlikeye atacak girişimlerin karşısında oldukları yönündeki açıklamalarını da eleştirdi. Koç, “Selamün aleyküm Sayın Arınç. Suriye’nin birliğinden bütünlüğünden bahsediyor. Sayenizde kaldı mı Sayın Arınç? Sizin düzeyinizdeki bir politikacıya, bunca şeyin altına imza atarak, bu sürecin ortaya çıkmasına sebep olan politikaların uygulayıcıları olarak bunları söylemek yakışıyor mu” ifadelerini kullandı. Koç, Suriye’de yaşanan kaosun temel nedeninin Ak Parti ve Erdoğan’ın politikaları olduğunu savundu.

“TİYATRO KUMPANYASI GİBİSİNİZ”

Koç, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Suriye’de bir 'de facto' uygulamasını kabul etmeyecekleri ve sınırda güvenlik önlemlerinin artırılacağı yönündeki açıklamalarına ilişkin ise “Güvenlik önlemi mi var Sayın Davutoğlu? Ört ki ölem. Kevgire döndürdün sınırı, yolgeçen hanı oldu. Siz anlayışı kıt mı zannediyorsunuz Türk milletinin? Yaşadıklarını ertesi gün unutan bir toplum olarak mı görüyorsunuz Türk milletini? Bu kadar aymazlık, bu kadar basiretsizlik, öngörüsüzlük… Sizin eseriniz bu. Ondan sonra doldurun Başbakan’ı salın iftar mesaisine yıksın eylesin perdeyi viran. Hükümet etmeye çalışıyorsunuz fakat bir tiyatro kumpanyası gibisiniz” diye konuştu.

“SURİYE’NİN İKTİDAR FOTOĞRAFI”

Koç, “Suriye’de Türkiye’yi iç savaşın tarafı haline getireceksiniz. 700-800 km'lik sınırda her gün mermiler düşecek, bombalar patlayacak, sınır güvenliği diye hiçbir şey olmayacak. Ölenler olacak, yaralananlar olacak. Sen iftar mesaisinde kafayı tencere-tavaya takacaksın, tencere-tava seslerinden rahatsız olacaksın. Suriye’de sınırında patlayan bombalardan, mermilerden rahatsız olmayacaksın. Bu nasıl yanlış” ifadelerini kullandı.

Koç, basın toplantısında “Hiddetli bir Başbakan ve arkasında ağlamaklı gözüken Dışişleri Bakanı” sözleriyle anlattığı, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun yer aldığı bir de fotoğraf gösterdi. Koç, “Kendinden geçmiş sağa sola hakaret etmeyi alışkanlık haline getiren, Ramazan’ın en kutsal günlerinde, iftar sofralarında dahi bu milleti parçalarına bölmeye inatla devam eden… Arkada ağlayan bir başka yüz. İşte Suriye’nin iktidar fotoğrafı bu. Yani bizimki sınırdaki gelişmelere sağır sultan, demokratik haklarını kullanarak karşı da palalı sultan. Böyle bir görüntü içinde” diye konuştu.

“ELİ KANLI BİR DİKTATÖR, ELİ KANLI BİR PADİŞAH BOZUNTUSU”

Başbakan Erdoğan’ın iftar soflarında birilerini hedef alarak, hakaret etmekle suçlayan Koç, ancak bunun Başbakan’a gündem oluşturma fırsatı vermediğini belirtti. “Öyle bir gücü kalmadı, Başbakan artık etkisiz eleman” diyen Koç, Başbakan’ın ulusal ve uluslararası mizah dergilerine konu olduğunu ifade etti. Başbakan’ın “eli kanlı bir diktatör, eli kanlı bir padişah bozuntusu” olarak hicvedildiğini söyleyen Koç, bir mizah dergisinin kapağını göstererek, “Sen artık mizah dergilerinin kapağındaki Başbakansın. Sen artık gırgır geçilen Başbakansın. Sen artık makaraya alınan, ciddiyetini kendi kendine kaybetmiş, otoritesini kaybetmiş, yönetebilirlik imajını zedelemiş, siyaseten de gidici, topal ördek pozisyonunda olan bir Başbakansın” diye konuştu.

“ÇEVİK KUVVETE DESTANI MI ANLATACAKSIN”

Koç, Başbakan’ın çevik kuvvet polisleriyle yapacağı iftara ilişkin de “Herhalde nasıl destan yazdırdığını anlatacak çevik kuvvete. Ortada 5 tane ölü var, 11 tane insanın gözü çıkmış durumda. Bir sürü yaralı var. Bir sürü insan saçma sapan emniyet raporlarıyla suçlanarak yargıcın önünde. Gözaltılar, cadı avı, sosyal medya takipleri, baskı, tahakküm… Bu destani nasıl yazdırttığını mı anlatacaksın? Kanunsuz emirler verdin. O kanunsuz emirleri uygulayanlar da suç işlediler. Bunun hesabını hepsi bu millete verecek, senin vereceğin gibi” diye konuştu.

“ESNAFI KEMİREN SENSİN”


Koç, Başbakan Erdoğan’ın Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’nun (TESK) iftarında yaptığı konuşmada Gezi Parkı eylemcileri için ‘kemirgen’ benzetmesine de sert tepki gösterdi. Koç, “Esnafı kemiren sensin, senin politikaların. En baş kemirgen senin uygulandığın politikalar. Çıkarabildin mi AVM yasasını? Esnafı yok eden sensin” dedi.

Koç, TESK’i işaret ederek, “Hakları AKP tarafından gasp edilirken bağıranların bu gün o ziyafet sofrasını nasıl kurduklarına bakmak lazım. Hepinize yazıklar olsun. Temsil ettiğini kitle adına hepinizi CHP teşhir ediyor” ifadelerini kullandı.  (gazeteport)