BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Bingöl'ün Solhan ilçesinde 8 uzman çavuşun cinsel taciz ve tecavüzüne uğrayan E.A. dosyasındaki son durumu Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e sordu.

Solhan’a bağlı Hazarşah köyü nüfusuna kayıtlı E. A. adındaki kız çocuğunun sekiz uzman çavuş tarafından cinsel taciz ve tecavüze maruz bırakılmasının tüm Türkiye kamuoyunda büyük tepkilere yol açtığına dikkat çeken Baluken, “Bingöl, Diyarbakır, Siirt, Van, İstanbul ve diğer birçok ilimizde gelişen duyarlılık ile beraber demokratik tepki eylemleri gerçekleştirilmesine rağmen ilgili kamu kurumları adaletin yerini bulmasına yönelik yetersiz ve eksik çalışmalar ortaya koymaktadır” dedi.

Bu yetersizliklerin ve eksikliklerin kamuoyundaki tepkinin artmasına ve adalete yönelik var olan güvensizliğin derinleşmesine yol açtığını da vurgulayan Baluken, soru önergesinde şunları sordu:

-Sekiz uzman çavuş tarafından cinsel taciz ve tecavüze maruz bırakılan E. A. hakkındaki dava ne aşamadadır? Soruşturmaya ilişkin adli tıp raporları ve diğer deliller tamamlanmış mıdır? Bu rapor ve deliller neticesinde, söz konusu davanın iddianame hazırlıkları ne aşamadadır?

-E.A'ya yönelik cinsel taciz ve tecavüz suçu işleyen sekiz uzman çavuştan biri kamuoyu tepkisi neticesinde tutuklanmıştır. Tutuklanan uzman çavuş dışındaki yedi uzman çavuşun aynı suçu işlemelerine rağmen serbest kalmasının gerekçesi nedir? Diğer yedi uzman çavuşun tutuklu yargılanmalarına yönelik E. A.'nın avukatlarının başvurusunun ret edilme gerekçesi nedir?

-Cinsel taciz ve tecavüze adı karışan sekiz uzman çavuş görevden alınmış mıdır? Uzman çavuşlar görevden alınmamışsa, soruşturmanın salahiyeti açısından görevden alınmamalarının gerekçesi nedir? Söz konusu soruşturmanın sağlıklı bir şekilde ilerlemesi adına sekiz uzman çavuşu görevden almayı düşünüyor musunuz?

-Cinsel taciz ve tecavüz olayına karışan sekiz uzman çavuş hakkında askeri yargı veya askeri makamlar tarafından açılmış adli veya idari bir soruşturma olmuş mudur? Böyle bir soruşturma başlatılmışsa ne aşamadadır?

-Tüm Türkiye kamuoyu tarafından büyük tepki ile karşılanan cinsel taciz ve tecavüz olayına ilişkin soruşturmanın bu denli uzaması hakkında ne düşünüyorsunuz? Bakanlık ve hükümet olarak söz konusu insanlık dışı suçu kınamayı düşünüyor musunuz?

-Lice'de karakol yapımına karşı demokratik tepkisini ortaya koyduğu için askerler tarafından yapılan saldırıda yaşamını yitiren 18 yaşındaki Medeni Yıldırım olayında ve Bingöl’de uzman çavuşlar tarafından cinsel taciz ve tecavüze uğrayan 16 yaşındaki E.A. olayında etkili soruşturma yürütülmemesi, adaletin yerine gelmesi için hükümetin yeterli adımları atmaması içerisinde bulunduğumuz barış sürecinin ruhuna aykırı değil midir? Toplumsal barış ve uzlaşı adına başlatılan çözüm sürecinde hükümetin bu eksik ve yetersiz yaklaşımları halkımızda sürece yönelik ciddi kaygıların uyanmasına neden olmaktadır. Söz konusu kaygıların giderilmesi ve çözüm sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi adına Kürt halkına yönelik insanlık dışı uygulamaların önüne geçilmesi ve adaletin tecelli ettirilmesi konularında çalışmalar yapmayı düşünüyor musunuz?