Dersimli Ermeniler ve Aleviler Dostluk Derneği (DERADOST) Başkanı Serkan Sariataş, devletin bir an önce geçmiş tarihiyle yüzleşmesi gerektiğinin altını çizdi. Sariataş, AKP hükümetine "Sen diyorsun ki ben Osmanlı'nın devamıyım, buyur yüzleş!" çağrısında bulundu.

DİHA'nın haberine göre, Ermeni Soykırımı'nın 100'üncü yılında Dersimli Ermeniler ve Aleviler Dostluk Derneği (DERADOST) Başkanı Serkan Sariataş, devletin bir an önce geçmiş tarihiyle yüzleşmesi gerektiğini söyledi.

''DEVLET, LAFI 'BİLMEYEREK ÖLDÜRDÜK' DEMEYE GETİRİYOR''

Dersim'in dört dağ içinde olduğu söylendiğini ifade eden Sariataş, "Dersimde farklı topluluklar vardır. Her dağ birinindir. Günümüze bakıldığı zaman Ermeniler coğrafyamızda yok denecek kadar aza indirgenmişler ve Ermeni olanlar da kendi benliklerini saklamışlardır. Bu nedenden dolayı bu derneği açmaya karar verdik" dedi.

Bülent Arınç'ın, "Ermenileri bilerek öldürmedik" dediğini aktaran Sariataş, devletin lafı bilmeyerek öldürmeye getirdiğini, aslında bu sözlerin soykırımın yapıldığının kabulü olarak gördüklerini belirtti.

'TÜRKİYE SOYKIRIMI KABUL ETMELİ’

Sariataş, dünya ölçeğinde devletlerin Ermeni Soykırımı'nı kabul etmediğini, Papa'nın açıklamalarının ardından birkaç ülkenin olumlu baktığını söyleyerek, "Ermeni soykırımında en büyük payı olan devletlerden Almanya'nın da kabul edeceği söyleniyor. Buna nazaran en son kabul edecek ülke Türkiye" dedi. Türkiye topraklarında yaptığı soykırımı bir an önce kabul etmesi gerektiğinin altını çizen Sariataş, bir zamanlar böyle bir katliamın yapıldığı, gereken ne varsa yapılması gerektiğini ifade etti.

BUYUR SEN YÜZLEŞ!

Yeri geldiğinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "CHP Dersim 38 katliamını gerçekleştirdi çıksın yüzleşsin" dediğini dile getiren Sariataş, "O zaman sen de çık yüzleş. Sen diyorsun ki ben Osmanlı'nın devamıyım buyur sen yüzleş!" diye ifade etti.

Dersim katliamını devletin gerçekleştirdiğini hala resmi bir özrün dahi dilenmediğini sözlerine ekleyen Sariataş, Ermenilerin ve Süryanilerin de devlet tarafından katledildiğini vurguladı.

'TÜRKİYE KATLİAMLAR ÜZERİNE KURULU BİR ÜLKE’   

Türkiye'nin çok sayıda katliam ve soykırım üzerine kurulmuş bir ülke olduğunu ifade eden Sariataş, günümüzde Ermenistan'ın nüfusunun 3 milyon olduğuna, 1915 yılında ise 1.5 milyon insanın katledildiğine ve bu yapılan katliamın insanlık dışı bir durum olduğuna değindi.

DERADOST derneğinin yaptığı araştırmalar sonrasında Ermenilerin daha çok Hozat ilçesinde yaşadıkları bilgisine ulaştıklarını söyleyen Sariataş, "Dersim'in geneline bakıldığı zaman Dersim Ermeni şehridir demek doğru olmaz, fakat Dersim Ermenilerin yaşadığı şehirdir demek daha doğru olur" dedi. Devletin bir an önce geçmiş tarihle yüzleşmesi gerektiğini bir kez daha vurgulayan Sariataş, "Devletin yüzleşerek bir şey kaybedeceğini düşünmüyorum aksine kazanır. Çıksın yüzleşsin. Uluslararası normlar var o çerçevede ne yapması gerekiyorsa yapsın" şeklinde konuştu. 

SOYKIRIM KURBANLARI DERSİM'DE ANILIYOR

24 Nisan Cuma günü, Dersim’de yapılacak olan soykırımı anma etkinliğiyle ilgili bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.