HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ne PKK’nin kendilerini ne de kendilerinin PKK’yi temsil ettiğini belirterek, “Bu, PKK’nin eylemlerini bizim üzerimize yıkmak için hükümetin propagandası” diye konuştu.

Hürriyet’ten Ali Varlı’nın derlediği habere göre, seçim çalışmaları için bulunduğu Almanya’da Süddeutsche Zeitung gazetesine konuşan Demirtaş, “HDP, PKK’nın yasal kolu mu” sorusunu, “Hayır değiliz. Biz PKK’yi temsil etmiyoruz, PKK da bizi. Bu, hükümetin propagandası, PKK’nın eylemlerini bizim üzerimize yıkmak için. Biz PKK’yi AKP’nin yaptığı gibi sınıflandırmıyoruz. Seçmenlerimiz de PKK’yi AKP gibi görmüyor” diye yanıtladı.

PKK’nın yaptığı saldırılarla HDP’ye zarar verip vermediğine yönelik soruya, “Ne HDP’yi desteklemek ne de ona zarar vermek PKK’nın hedefi değil. PKK’nın kendi ajandası var” yanıtını veren Demirtaş, HDP’nin anayasa çerçevesinde hareket eden siyasi bir parti olduğunu kaydetti.

Demirtaş,  “PKK’yle rakip değiliz. Ortaklığımız da yok. Ama ona düşmanlık da beslemiyoruz. PKK; İran, Suriye ve Irak’ta da örgütlü. Hedef kitlesi farklı.” diye konuştu.

‘HDP’nin silahları bırakma çağrısını PKK’nin niçin karşılıksız bıraktığı’ sorusu üzerine silahların bırakılmasına yönelik yaptıkları çağrının PKK tarafından dikkate alındığını ifade eden Demirtaş, “PKK, yaptığı son açıklamada silahları bırakmaya hazır olduğunu duyurdu. Ama bunun karşılıklı olması gerektiğini söyledi. Devlet saldırılarını sonlandırırsa, müzakereleri izleyen bir gözlemci atanırsa ve Öcalan görüşmelere dahil olursa, PKK barış görüşmelerine yeniden katılmaya hazır” diye konuştu.