Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutulan Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Reuters ajansının sorularını yanıtladı.

Muhalefete seçimleri beklemeden bir 'demokrasi ittifakı' kurma çağrısını yineleyen Demirtaş, HDP'nin kapatılması girişimini 'muhalefeti bölme amaçlı bir tuzak' olarak niteledi. Demirtaş, MHP'nin de 'devleti yeniden şekillendirmek' için AK Parti'yi kullandığı ama bu konuda 'başarılı olamayacağı' yorumunu yaptı.

Reuters'ın sorularını cezaevinden yazılı olarak yanıtlayan Demirtaş, muhalefet partilerinin 'ortak demokratik değerler üzerinde anlaşarak 2023 seçimlerini beklemeden, şimdi bir ittifak kurması gerektiğini' belirtti.

Demirtaş, "Demokrasi için omuz omuza mücadele etmek isteyen bütün partiler biraraya gelmeli" dedi. Demirtaş, "Baskı, zulüm ve yıkım her geçen gün artıyor. Dolayısıyla bir seçimi beklemeden, bugünden itibaren kurulacak bir demokrasi ittifakı son derece anlamlı ve kıymetli olacaktır" ifadelerini kullandı. 

Demirtaş, HDP'yi kapatma yönündeki girişimin de Erdoğan ve Ak Parti'nin kendi kurucu ilkelerini bir kenara bıraktığına işaret ettiğini belirtti. "İktidarda kalmaktan başka bir hedef veya amaçları yok" diyen Demirtaş, "Kapatma davasının amaçlarından biri, muhalefet arasında tartışma yaratmak, muhalefeti zayıflatmak ve bölmek. Muhalefet bu tuzağa düşmemeli" ifadelerini kullandı.

Demirtaş, MHP-AK Parti ilişkilerine dair yorumunda da, MHP'nin 'giderek daha fazla baskı uyguladığını', 'AK Parti'nin kendilerine bağımlığından faydalanarak devletin kontrolünü ele geçirip yeniden şekillendirmek istediklerini' söyledi. Demirtaş, "Ama bunda hiçbir zaman başarılı olamayacaklar" dedi. 

Kendisini iyi ve güçlü hissettiğini, moralinin iyi ve vicdanının rahat olduğunu belirten Demirtaş, "Yasadışı şekilde evlerimizden gece yarısı kaçırıldık ve siyasi rehinelere dönüştürüldük. Bu nedenle gururluyuz. Bizi buraya atanlar utanç ve sıkıntı içinde. Tarihin kirli sayfalarına geçtiler" dedi.

Kaynak: Gazete Duvar