HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’la ilgili savcılıklar tarafından TBMM’ye gönderilen dokunulmazlık fezlekelerin içeriği ortaya çıktı.

Demirtaş'ın, “Cumhurbaşkanı olmadan önce, Recep Tayyip Erdoğan, ne kadar aktardın sen bu terör örgütüne? Örtülü ödenekten Fethullah Gülen'e gönderdiğin, örgütüne hibe ettiğin paranın haddi hesabı yok” konuşması ile bir başka konuşmasında söylediği “Biz evlatlarımızı Saray'a kurban etmek istemiyoruz" sözleri nedeniyle fezleke hazırlandığı bildirildi. Demirtaş'la ilgili son gelen 4 fezlekeden üçünü TCK’nin ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçunu düzenleyen 299. maddesi oluşturdu.

Hülya Karabağlı'nın T24'te yer alan haberine göre, Demirtaş hakkında düzenlenen fezleke içerikleri şöyle:

Fezleke 1

Diyarbakır Başsavcılığı

Suç tarihi: 31.07.2016

Hazırlanma Tarihi: 9.03.2017

Suç: Terör Örgütü Propagandası, Suçu ve Suçluyu Övmek

Diyarbakır'da düzenlenen Darbelere Hayır Demokrasi Hemen mitingindeki konuşma üzerine hazırlanmış bir fezleke.

“Çözüm ve müzakere dediğimiz şey, en erdemli yoldur. Her cesaretli siyasetçinin denemesi gereken en erdemli yoldur. Bunun yolunu defalarca haykırdık. Defalarca doğruyu işaret ettik. Sizler Sayın Öcalan'ı İmralı'da bir esir gibi tecrit altında tutmaya devam ettikçe işte bu yol açılmıyor.”

Fezleke 2

Diyarbakır Başsavcılığı

Suç tarihi: 15.08.2016

Hazırlanma Tarihi: 23.02.2017

Suç: Cumhurbaşkanına Hakaret, Suç İşlemeye Alenen Tahrik Etme

Diyarbakır'da;

“Cumhurbaşkanı olmadan önce, Recep Tayyip Erdoğan, ne kadar aktardın sen bu terör örgütüne? Örtülü ödenekten Fethullah Gülen'e gönderdiğin, onun örgütüne hibe ettiğin paranın haddi hesabı yok. Bütçeden harcadığın paranın haddi hesabı yok. Bu ülkede birileri terör örgütüne yardım ve yataklıktan, destekten yargılanacaksa senden başlamak lazım.”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)'nin başlattığı 'İTaksi' uygulaması ile İstanbul'da taksilerde ağustos ayından itibaren görüntü kaydı alınacak ama ses kaydı yapılmayacak.

Taksilerde görüntü kaydının alınmasını zorunlu kılan Emniyet Genel Müdürlüğü genelgesinin ardından İstanbul'daki taksilere kamera kurulumu hız kazandı. İBB'nin 'İTaksi' projesi kapsamında günde ortalama 150 taksiye kamera takılırken, bugüne kadar montajı yapılan taksi sayısı 3 bini geçti. Ağustos ayı içerisinde hayata geçecek uygulamaya, güvenlik gerekçesiyle olumlu bakan da, özel hayatın gizliliğinin ihlal edebileceği gerekçesiyle karşı çıkan da var.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)'nin başlattığı 'İTaksi' uygulaması ile İstanbul'da taksilerde ağustos ayından itibaren görüntü kaydı alınmaya başlanacak. Taksilere kamera takılmasını zorunlu kılan Emniyet Genel Müdürlüğü genelgesinin ardından İstanbul'daki taksiciler de araçlarına kamera taktırıyor.

İstanbul'da trafiğe çıkan 17 bin 395 taksi var. İTaksi projesi kapsamında taksilere iç ve dış kamera, panik butonu ve 'İTaksi tablet'ten oluşan güvenlik ekipmanlarının montajı İBB tarafından ücretsiz yapılıyor. Güvenlik ekipmanlarını kurdurmak isteyen taksiciler, İETT'nin biri Anadolu yakası biri Avrupa yakasında bulunan garajlarında sıraya girdi. Günde 150 taksiye kamera sistemi kurulurken, bugüne kadar da montajı yapılan taksi sayısı 3 bini geçti.

SES KAYDI YAPILMAYACAĞI AÇIKLANDI

İBB yetkililerinden alınan bilgiye göre, taksilerde geriye dönük olarak 7 gün boyunca görüntü kaydı yapılacağı ve bu kayıtların ses içermeyeceği öğrenildi.

İTaksi uygulamasında kameralar dikiz aynasının hemen üstünde bulunuyor. Ayrıca montajı tamamlanan taksilere İBB logosu ve 'İTaksi' yazılı etiketler yapıştırılıyor. Taksi içine yerleştiren tablette güvenliğiniz için bu araçta ses kaydı olmazsızın görüntü kaydı yapılmaktadır yazısı görülebilecek.

İTaksi projesinin kullanılabilmesi için kent içerisinde belirli oranda taksilerde montajın yapılmış olması gerekmektedir. Plananan takvime göre Ağustos ayı içerisinde montajı tamamlanmış taksilerde uygulama hizmete girecek.

DESTEK VEREN DE VAR ENDİŞELİ OLAN DA

Öte yandan taksilerde görüntü kaydı yapacak uygulamayı güvenlik nedeniyle doğru bulan da var, özel hayatın ihlali olabileceği endişesi taşıyan da . Bu endişeyi taşıyanların çoğunluğu ise görüntülerin üçüncü kişilere ulaşmaması halinde uygulamaya destek veriyor.

Taksilerin kamera kaydı uygulamasını yerinde bir karar olduğunu belirtenler Mustafa Tosun, Özel hayata giriyor diye bazı eleştiriler var. Bunun tedbirini almışlardır. Üçüncü kişilere paylaşım olacaksa bu kesinlikle olmaz tabi diye konuştu. Şeyhmus Gülerce ise Doğru bir karar. Ben binerim. Özel hayatla ne alakası var ben anlayamadım. Taksici cinayetlerini biliyorsunuz. 300,500 lira için gasp ediyorlar. Panik butonu da var. Hem yolcu hem şoför açısından bence iyi bir karar ifadelerini kullandı.

Karardan memnun olmayan Dilek Sür de uygulamanın özel hayata müdahale olduğunu dile getirdi.