DEPREMİN vurduğu Van'da incelemelerde bulunan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Van'da hükümetin afetzedelerin sorunlarını çözmek yerine, partilerine ve belediyelerine saldırmaya devam ettiğini ileri sürdü.


Demirtaş, "Biz bu ayrımcı zihniyeti, partimize dönük düşmanca tavrı unutmayacağız. Van halkı da bunu unutmayacak. AKP Van için gözyaşıdır. Bu gözyaşı gözünden düştükçe, Van halkı onu silmesini de bilir" dedi.

 

Deprem felaketinin yaşandığı Van'a gelen Demirtaş, belediyenin deprem koordinasyon çalışmalarını yürüttüğü Kültür Parkı’nda basın toplantısı düzenledi. Van Belediye Başkanı BDP'li Bekir Kaya ve Edremit Belediye Başkanı Abdulkerim Sayan ile birlikte basın toplantısını düzenleyen Demirtaş, sözlerine Van'daki ikinci depremde hayatını kaybeden DHA muhabirleri Cem Emir ve Sebahattin Yılmaz'ı anarak başladı. Yaşanan son deprem felaketinde iki gazetecinin de hayatını kaybetmesi nedeniyle basın mensuplarına başsağlığı dileğinde bulunan Demirtaş, deprem bölgesinde çokça dile getirilmesine rağmen yaşanan sorunların hala çok ciddi bir biçimde devam ettiğini kaydetti. Demirtaş şunları söyledi: "Afetzedelerin çok çeşitli sorunları içerisinde yer alan barınma sorunu hala öncelikli olarak devam etmesine rağmen, çözüm Vanlı depremzedelerin başka kentlere taşınmasında aranıyor. Bize göre doğru olan yaklaşım, mali boyutu ve külfeti ne olursa olsun depremzede Van halkının kentte barınma sorunları çözülmüş bir biçimde yaşamlarını sürdürmeye devam etmesidir."

 

VALİLİK VE HÜKÜMETLE KOORDİNELİ ÇALIŞMIYACAĞIZ

 

Van'daki belediyelerinin, elindeki kısıtlı olanaklarının tümünü depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak için harcadığını kaydeden Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü: "Daha düzgün bir yardım koordinasyonu sağlamak amacıyla Van’ı 7 ayrı bölgeye ayırarak, her belediye sorumluluk aldığı bu bölgelerde çalışmalar yürütülüyor. İhtiyaçların karşılanması noktasında Van Valiliği ve hükümet ile koordineli bir çalışma olmayacak. Çünkü siyasi bir tavır var. Siyasi bir tavrın olduğunun anlaşılması üzerine koordinasyonu kendi içimizde sağladık."

 

'BDP'Lİ BELEDİYEYE AYRIMCILIK YAPILIYOR'

 

Hükümetin Van’a olan ilgisi azalmasına rağmen, kentteki trajedinin geçmediğini, sorunlar ve ihtiyaçların devam ettiğini anlatan Demirtaş şöyle konuştu: "Kış geçtikten sonra da Van’ın sorunları geçmeyecek. Kısa, orta ve uzun vadeli olarak hükümetin bu konuda nasıl bir planlama yaptığını hiç kimse bilmiyor. Van’ın taşınacağını açıkladılar ama nasıl bir strateji uygulayacakları henüz tartışılmış bile değil. Van’da kalmaya bile tenezzül etmeyen bazı AKP’liler zamanının çoğunu BDP’ye saldırmakla geçiriyor. Gelsinler buradaki çadırlarda yaşasınlar da Van’ın dramını yaşayarak hissetsinler, yoksa TV ekranlarından BDP’ye saldırmak kolaydır. Van'ın BDP'li belediyesine yapılan ödenek artırılmadığı gibi kesintiye gidilmiştir. Ancak Erciş'te bu yapılmamıştır. Deprem yardımlarının birçoğu bu belediye üzerinden kullanılmaya başlanmıştır ama BDP’li belediye olduğu için bariz bir ayrımcılık yapılmaktadır. Biz bu ayrımcı zihniyeti, partimize dönük düşmanca tavrı unutmayacağız. Van halkı da bunu unutmayacak. AKP Van için gözyaşıdır. Fakat bu gözyaşı gözünden düştükçe, Van halkı onu silmesini de bilir."

 

İHD HEYETİNİ KABUL ETTİ

 

Demirtaş, İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ve İHD heyetiyle de görüştü. Demirtaş bu görüşmede yaptığı konuşmada Ak Parti'nin deprem sonrası Van’ı adeta ayrıştırdığını ileri sürerek, "Buraya geldiğiniz zaman sanırsınız ki bir seçim var. AKP seçim çalışması yapar gibi çalışıyor. Bir bayrakları ve flamaları eksik. Böyle bir felakette bu tür şeyler yapmak ayıptır. Böyle bir Vali, Van halkına zulümdür" dedi

 

Ziyaretleri nedeniyle Türkdoğan ve heyetine teşekkür eden Van Belediye Başkanı Bekir Kaya ise halkın barınma, sağlık ve birçok sıkıntısının olduğunu belirterek, "Bu süreç zor olacak ama birlikte aşacağız. Bundan sonrası çok önemli. Bu sorunların kısa sürede çözülmesi için neler yapılacak, bu önemlidir. Ama hükümetin buna ilişkin iyi bir niyetinin olmadığını düşünüyoruz. 2 yıl sonra yapılacak olan yerel seçimi nasıl kendi lehlerine çevireceklerinin hesaplarını yapıyorlar" ifadelerini kullandı.