Başbakan Davutoğlu, katıldığı bir televizyon programında gündeme dair açıklamalarda bulunuyor.

Başbakan Davutoğlu, seçim barajı tartışmalarına ilişkin "Kendine güvenen bir parti olarak barajın arkasına da saklanmadık barajdan da korkmadık" dedi ve ekledi: "Parlamenter sistemde temsil ile istikrarı dengede tutmalıyız... Ben önümüzdeki dönemde böyle bir değişiklik beklemiyorum, Türkiye'de seçimler mevcut sistemlerle yapılır, biz istikrarımızı bozacak şeylere izin vermeyiz."

Davutoğlu'nun seçim barajı ile ilgili açıklamaları şöyle:

'SEÇİMLER MEVCUT SİSTEMLERLE YAPILIR' VURGUSU

"Anayasa Mahkemesi Başkanı konusunda atfen çıkan haberler oldu, ertesi gün açıklama yapıldı ve bu konu açıklığa kavuştu. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi üzerinden tartışma yapmak istemem.

Ak Parti, yeni kurulduğunda yani 2001 yılında 14 ay sonra iktidar olacağını düşünerek kurulmadı, erken seçime gidileceği bile belli değildi ama o zaman baraj vardı. Kendine güveniyordu o zaman sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde.

Hiç bir zaman biz barajdan korkmadık, o zaman muhalefetteyken barajı bahane gibi göstermeden halka ulaşmaya çalıştık sonra da barajın arkasına saklanmadık. Aldığımız oy oranları baraja bakılarak alınmış oy oranları değil. Yüzde 50'yi yakalamış Türk siyasetinde kaç parti var?

AK PArti olarak bu konuda her hangi bir kaygımız yok, geçen sene bu sebeple 3 teklifte bulundu sayın Cumhurbaşkanımız. 'Ya gelin barajı tamamen kaldıralım, ya da 3 ile 5 arasında tutalım, bunlara hazır değilseniz mevcut sistemde kalsın' denildi.

Parlamenter sistemde temsil ile istikrarı dengede tutmalıyız, 1995'te Anayasa Mahkemesi'nin aldığı karar var, bu ölçüyü vurgulayan. Bu konular değerlendirilecek konular, birden Anayasa Mahkemesi'nin reddettiği o konuşmanın etrafında bir algı yönetilmeye çalışıldı. 30 Mart seçimleri öncesine baktığımızda bunlar Türkiye'deki istikrarla ilgili soru işareti uyandırmakla ilgili hareketler de olabilir. Bu noktada bir sıkıntı yok, zamanlama itibariyle gerçekten bir çok tartışmalara sebep verecek durum söz konusu. Gerek 1995 kararı, gerekse AİHM kararları baraj konusunda seçimlere gölge getirmez.

Ben önümüzdeki dönemde böyle bir değişiklik beklemiyorum, Türkiye'de seçimler mevcut sistemlerle yapılır, biz istikrarımızı bozacak şeylere izin vermeyiz. Bundan heveslenenler olursa hevesleri kursaklarında kalır."

"'PARALEL YAPI' BİR CEMAAT DEĞİLDİR"

Başbakan Davutoğlu, "paralel yapı" ile ilgili de açıklamalarda bulundu ve "'Paralel yapı 'cemaat' değil" diye konuştu. Davutoğlu'nun konuya ilişkin açıklamaları şöyle:

"Bir kere bazı kavramların ne kadar yozlaştırıldığı, ne kadar anlam kayması olduğu bu Cemaat kavramında son zamanlarda yaşananlardan dolayı nasıl değiştiğini gördük. Cemaat gönül beraberliğidir, şu cemaat olur, bu cemaat olur eğer bu muhabbet gönül birliğine dayanıyorsa yasaklarla kaldırılacka şeyler değil bunlar. Cemaatler kanunla, yasayla bir araya gelmezki bunlarla tekrar kaldırılsın. Herhangi bir cemaate devletin tavır alması demek sosyolojiye tavır alması demektir.

Ama Paralel Yapı bir cemaat mi derseniz? Cemaat değil. Hiç bir gerçek cemaat yapısı AK Parti iktidarlarında kendini zor durumda gördü mü?

28 Şubat'ın bunaltıcı tavrından bu ülkeyi kim çıkardı? Burada oyun başka bir oyun, 28 Şubat'ta herkes maske taktı, herkes birşeyler söyledi. Bu maskeleri kaldıran AK Parti iktidarlarıdır, 'Oğlunuz Kuran'ı Kerim kursuna gidiyor mu?' diye soruyorlardı herkese. O vasıfla zorlukla karşılaşmayanlar şimdi neden karşılaşıyor? Çünkü, cemaat diye gösterip kendini farklı faaliyetlerde bulunanlardı. Ankara'da bürokrasiyi örgütleyerek millet adına otorite kullanmaya kalktılar. O zaman, 'Sen cemaat değilsin artık' deriz. Bunlara cemaat adı vermek, cemaat adına ihanettir. Paralel Yapı diyoruz bunlara çünkü cemaat vasfını kaybetti bunlar.

Birisi eğer bu devleti örgütlenmek suretiyle ele geçirmek isterse, bu 60'lı yıllardaki cunta faaliyeti şeklinde olsun, başka şekilde olsun bir şekilde devletin içinde Paralel bir örgütlenmeyle devlet iradesine hipotek koymaktır. Şimdi buna cemaat faaliyeti denir mi? Cemaat vasfını yitirmemiş olsalardı geçmişte ne iseler aynı şekilde yürürlerdi. Siz kendi yakınlarınızı devletin belli kademelerine getirmek için sınavlara müdahele edeceksiniz sonrada ben hayır işi gönül işi yapıyorum diyeceksiniz. Buradan kesinlikle hayırlı bir niyetle destek veren vatandaşlarımızı tenzih ederiz, onlar Türkçe'yi yayan, bayrağı temsil eden faaliyete destek veriyoruz dediler. Ama öyle bir kriminal yapı oluştu ki, Cumhurbaşkanımızın odasına böcek yerleştireceksiniz, benim ofisimden gizli toplantıları deşifre edeceksiniz sonra da 'Biz yapmadık' diyeceksiniz. Fakat neden sahip çıktınız? O tapeleri yayarak ne yapmaya çalıştınız. İyi niyetlilere soruyorum, bu şimdi cemaat faaliyetimidir? Bu yapı, böyle yakalanınca bu sefer diğer cemaatleri de kendi kategorileri içinde göstermek için aslında hakarette bulunuyorlar. Hayır onlar sizin gibi değil, başka hiç bi cemaat böyle bir eylem içine girmedi. Emniyet içinde örgütlenerek, yargı içinde örgütlenerek 'Bir tek benim elemanlarım buraya girer' demedi. İnsanların namahremlerine girmedi, kime yapılırsa yapılsın bu bizim için suçtur. Bu yapılar, cemaatler neden bunu üstüne alınsın ki?

MGK'da hiç bir cemaat konuşulmamıştır, hiç bir cemaate karşı da tedbir görüşülmemiştir. Hiç bir cemaat, hiç bir sivil toplum örgütü baskı altına alınmayacaktır ama kim olursa olsun halktan meşruiyetini almadan devlet üzerinde ipotek koymaya kalkarsa karşı konulacaktır. Muhalefet yapacak olan buyursun çıksın er meydanına. 'Siyasetten uzağım' diyecekseniz uzak durun o halde. Ben akademisyen kimliğimdeyken siyasetten uzaktım mesela. Cemaatin o pak, güzel ismini kimsenin yozlaştırmaması lazım. Cemaatlerimizin de hiç bir şekilde tedirgin olmaması lazım, tekrar söylüyorum hiç bir sivil toplum faaliyeti, demokratik bir toplumda tehdit altında değildir. Ta ki sivil toplumun sınırlarını aşarak kamu tekelini kullanmaya kalkmasın."