Başbakan Ahmet Davutoğlu daha önce söylediği "Dış Türkler de dış Kürtler de bizim himayemizdedir" sözlerine açıklık getirdi. 

"PKK ERBİL'E SALDIRIRSA, BUNU KENDİMİZE YAPILMIŞ SAYARIZ"

Davutoğlu'na Finlandiya dönüşü soru soran gazetecilerin arasında yer alan Vatan yazarı Murat Çelik'in aktardığına göre Başbakan "PKK Erbil yönetimini tehdit etmeye kalkarsa bunu kendimize yapılmış sayarız" dedi.

İşte Davutoğlu'nun o sözleri:

"Bizim için dış Türkler, dış Kürtler diye bir ayrım yok. Hepsi bizim için akraba topluluklardır. Dış Türkler ve dış Kürtlerin, bütün akraba toplulukların bizim himayemizde olduğunu gösteren bir hamledir. PKK Erbil'deki yönetimi tehdit ederse bu tehdidi bize yapılmış bir tehdit olarak kabul ederiz. PYD Suriye'deki Özgür Suriye Ordusu ve oradaki Türkiye'ye müzahir gruplara tehdit oluşturursa bize tehdit oluşturmuş demektir. Lazkiye'den Süleymaniye'ye kadar giden kuşakta artık her şey Türkiye'nin ulusal güvenliğini ilgilendiriyor"

"MUTLAK BİR SİLAHSIZLANMA GERÇEKLEŞMEDEN ÇÖZÜM MÜMKÜN DEĞİL"

"Eğer çözüm süreci yeniden gündeme gelecek olursa bunun ön şartı 'şiddetin durması, kanın son bulması' dışında sizin için nedir?" şeklinde soruya ise Başbakan Davutoğlu'nun cevabı şöyle oldu:

"Mutlak bir silahsızlanma gerçekleşmeden bir gelişme olması mümkün değil. Bu bir ön şarttır. Bununla birlikte Irak'taki Suriye'deki varlıklarının da Türkiye'ye dönük tehdit olma niteliğinin kalkması lazım. Artık bir daha biz oralarda Türkiye'yi her an tehdit potansiyeline sahip bir şeyi doğru görmeyiz. Zaten PYD'ye bu anlamda gerekenler 2013'de söylenmişti. Bundan sonra nasıl bir tavır alacaklarını görmeden şu andan bir şey söylemek istemiyorum. 'Şu olursa böyle olur, bu olursa şöyle olur' değil, önce Türkiye içinde mutlak anlamda silahsızlanma, Türkiye'nin, Kuzey Irak bölgesel Kürt yönetiminin güvenliğini, sınırları tehdit etmeyen bir çizgi… Bunu bir görmemiz lazım?"