CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner, Birleşik Haziran Hareketi’nin düzenlediği ‘Yeni bir başlangıç için Hayır’ panelinde anayasa değişiklik referandumunu değerlendirdi.

Cihaner, “Birçok bürokratik ismi Cumhurbaşkanı’nın belirleyecek olması, partili bir Cumhurbaşkanının olması bile rejim değişikliğinin göstergesidir. Aslında sadece bugün değil 30 yıl sonrasını düşünün. O zaman kimin elinde olacak ve neyle karşılaşacağız? Bu konuyu böyle bir soyutlukla düşünürsek doğru kararı verebiliriz” dedi.

Birleşik Haziran Hareketi Kocaeli Meclisi tarafından düzenlenen “Yeni bir başlangıç için Hayır” paneli İzmit Tanyıldız Düğün Salonu’nda gerçekleştirildi. Panele CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Bülent Forta konuşmacı olarak katıldı.

Panelde ilk konuşan CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner, 16 Nisan günü basit bir tercih yapacaklarını belirterek sözlerine başladı.

Referanduma ciddi bir şekilde yaklaşılması gerektiğini vurgulayan Cihaner, "16 Nisan’da çok basitleştirilmiş bir tercih yapacağız. Eveti savunan geniş bir cephe var. Aslında çok sağlam bir siyasi zeminde oturmuyor ancak geniş bir kesim bulunuyor. Bir yandan da hayırı savunan insanlara karşı birçok engel üretiliyor. Bu referandumda ülkenin rejimini, sistemini ne dersek diyelim onu oyluyoruz. Bu yüzden gerçekten ciddi bir şekilde olayı kavramalıyız. Referandumlarda genel olarak seçime katılım oranı az oluyor. Bu referandumda buna dikkat ederek hayırı nasıl arttırırız, bir kişi daha nasıl kazanırız bunun çalışmasını yapmalıyız" ifadelerini kullandı.

'EVET ÇIKARSA KİŞİ DEVLETİNE DÖNÜŞECEĞİZ'

Evet çıkarsa, parti devletinden öte, kişi devletine dönüşüleceğini savunan Cihaner, "Referandumdan evet çıkarsa artık parti devletine hatta kişi devletine dönüşeceğiz. Aslında sadece bugün değil 30 yıl sonrasını düşünün. O zaman kimin elinde olacak ve neyle karşılaşacağız? Bu konuyu böyle bir soyutlukla düşünürsek doğru kararı verebiliriz. Parlamento devre dışı bırakıldığında bütçe yapma hakkı parlamentonun elinden alınacak. Böylece kamu kaynaklarının ne şekilde kullanılacağını parlamento değil tek bir kişi belirleyecek. Bunun yanında ayrıca parlamentonun denetim hakkı da elinden alınmış olacak. Sözlü soru, gensoru ve güvenoyu kullanılamaz hale gelecek. En çok savundukları şey bir de mevcut sistemde Cumhurbaşkanı yargılanamıyor, yeni sistemde yargılanacak. Buda tam bir aldatmaca” diye konuştu.

(Kaynak: Evrensel)