12 Haziran seçimi sonrası CHP’de yaşanan çalkantılar sürerken Kılıçdaroğlu yönetiminin yakınlaştığı Avrupalı Sosyalistlerden birlik "mesajı" geldi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Sosyalist Grup Başkan Yardımcısı ve eski Türkiye raportörü Hannes Swoboda "CHP’de hedefe varmak için bütünlüklü çalışılmalı. Her kafadan bir ses çıkmamalı ve parti içindeki gruplaşmalar önlenmelidir" dedi. Swoboda Ergenekon davası sanıklarına yönelik ise, "Ergenekon sanıklarını aday göstermek yanlış oldu" ifadesini kullandı.

AB Haber’e göre, AP Sosyalist Grup Başkan Yardımcısı Hannes Swoboda Türkiye’nin seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde, CHP’nin laik, hoşgörülü, modern ve çok kültürlü Türkiye’nin partisi olması gerektiğini belirterek, "CHP’de hedefe varmak için bütünlüklü çalışılmalı. Her kafadan bir ses çıkmamalı ve parti içindeki gruplaşmalar önlenmelidir. CHP’de eskiye dönüş partiye zarar verir" dedi.

-"CHP’DE DEMOKRASİ DIŞI SÖYLEMLER ÖNLENMELİ"-

CHP’nin iktidara gelmek için halkın beklentilerine cevap verilmesi gerektiğini vurgulayan Swoboda, "İlerici, reform yanlısı bir çizgi izlenmelidir. Halkın günlük sorunlarına somut çözümler üretilmelidir. CHP’de demokrasi dışı söylemler mutlaka önlenmelidir. CHP’nin halka vereceği mesaj net olmalıdır" şeklinde konuştu.

-"ERGENEKON SANIKLARINI ADAY GÖSTERMEK YANLIŞTI"-

Swoboda, Başbakan Erdoğan’a şu aşamada alternatif bulmanın imkansız olduğunu ve CHP’nin seçimlerde izlediği politikanın net olmadığını kaydederek, "Şimdi siz Ergenekon davası sanıklarını milletvekili adayı yaparsanız. Seçmene karışık mesaj verirsiniz. Ergenekon sanıklarını aday göstermek yanlış oldu" ifadelerini kullandı.

-"ŞU AŞAMADA KILIÇDAROĞLU’NUN DEĞİŞMESİNE GEREK YOK"-

"CHP tam olarak Avrupalı Sosyal Demokrat partilerinin çizgisine gelmeli. Bundan taviz verilmemelidir" diyen Swoboda, "Şu aşamada Kılıçdaroğlu’nun değiştirilmesine gerek olmadığı kanısındayım. Zamana ihtiyacı var. Eskiye Baykal’a dönüş olmamalı. CHP’nin iktidarı mutlaka hedeflemesi gerekiyor. CHP Başkanı demokrasi dışı söylemlere parti içinde kesinlikle izin vermemelidir" şeklinde konuştu.

Gündeme gelecek sivil Anayasa için CHP’nin ortaya koyacağı tavrın belirleyici olacağını ve Avrupalı Sosyal Demokratların da CHP’den sivil Anayasa için beklentileri bulunduğunu belirten Swoboda şöyle devam etti:

"Anayasa konusunda CHP’nin oynayacağı rol önemlidir. Kürt sorununun siyasi çözümü, sivil Anayasa yapılmasında CHP olumlu yönde adım atmalı ve yapıcı olmalıdır. Anayasa değişikliği AB ile ilişkiler açısından da önemlidir."

-"CHP SİVİL ANAYASA KARŞITI BİR KONUMA GELMEMELİ"-

CHP’nin sivil Anayasa karşıtı bir konuma gelmemesi gerektiğine işaret eden Swoboda, "CHP reformları önleyici veya engelleyici bir siyaset izlememelidir. CHP sivil Anayasa ile ilgili öneriler getirmeli. Bu çerçevede inisiyatif almalıdır. Sivil Anayasa arıca Türkiye’nin AB sürecine çok büyük katkısı olacaktır" dedi.

Milliyet