17 Şubat 2018’den bu yana tutuklu bulunan TTB Toplum ve Hekim Dergisi Editörü ve HDK Eş Sözcüsü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’nun Perşembe günü Ankara Adliyesi’nde görülecek davası öncesi CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ve HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık basın toplantısı düzenledi.

TTB Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıya birçok insan hakları ve meslek örgütleri de destek verdi.

CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu ve HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Hamzaoğlu’nun 5 aydır tutuklu bir şekilde özgürlüğünden alıkonulmasının Anayasa ve insan haklarına aykırı olduğunu bildirdi.

SUÇ İLE BARIŞ ARASINDA BAĞLANTI KURULAMAZ

Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Hamzaoğlu’nun Dilovası raporunu hazırladığını hatırlatarak, “Hamzaoğlu, hasiyetli davranan mesleğinin gereklerini yerine getiren bir meslektaş olarak karşımıza çıktı” dedi. 

Hamzaoğlu’nun Anayasa’ya aykırı bir şekilde özgürlüğünden alıkonulduğunu belirten Kaboğlu, Anayasada barış söyleminin “Yurtta barış dünyada barış” ibaresi ile başlangıç kısmında güvence altına alındığına dikkat çekti.

Suç ile barış talebi arasında bir bağlantı kurmanın mümkün olamayacağını vurgulayan Kaboğlu, “Diyelim ki bağlantı kuruldu. Fakat bir suçun bir cezası vardır. 11 farklı cezası bulunamaz.  Bildiriye rıza gösterenlerin 11 farklı işleme tabii tutulmaları esasen bu bir bildirinin suç konusu oluşturmadığını gösteren açık kanıttır” diye konuştu.

Hamzaoğlu’nun 5 aydır özgürlüğünden alıkonulmasının Anayasa ve insan haklarına aykırı olduğuna dikkat çeken Kaboğlu, “Hamzaoğlu’nun 6 aydır tutuklu kalmasının nedeninin açıklamamasının suçsuzluğunu gösterdiğini ifade etti.

Kaboğlu şunları söyledi: “Bu nedenle duruşmasının ardından serbest bırakılmasının temenni ediyorum. . Burada adil yargılanma hakkını gereklerinin ısrarla hatırlatmamamız gerekir.

Hamzaoğlu’nun serbest bırakılacağına dair verilecek karar sadece Hamzaoğlu’nun özgürlüğünü kazanmasını sağlamayacak aynı zamanda o karara imza atan yargıçlar Türkiye’nin olağanlaşmasına hukuk sürecine girmesine katkıda bulunacaklardır”

BU ÜLKE VİCDANINI KAYBETTİ

HDP İstanbul milletvekili Ahmet Şık, Türkiye’deki yargı sistemi hakkında iyimser taleplerde bulunamayacağını ifade etti. Şık, hukuk çizgisinde mücadelenin önemine dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Liyakatin değil biatin, hakikatin değil yalanın hüküm sürdüğü rejimlerde her ne yaşanıyorsa şuan Türkiye’de yaşanan odur. Onur hoca ve arkadaşlarının başlarına gelenler sadece bu rejimin bir örneğidir. Bu duruşmadan hukuk çıkmayacağını düşünen birisi olarak elbette tahliye olabilir. O zaman altıncı ayına girmiş tutuklulukla ilgili bir açıklama yapılması gerekiyor. Bu talimatlara imza atan yargı mensupları hiç mi aynaya bakmıyor. Çocuğuna iyi insan olmayı nasıl öğütlüyorlar? Sadece kendileri gibi insanlarla mı sosyalleşiyorlar? Bu ülke vicdanını da kaybetti. Ben yargı mensuplarını sadece haysiyetli olmaya çağırıyorum.”

Kaynak: Evrensel