CHP İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu, "Geçmişte yaşanan acı ve travmaları hatırlatan isimleri taşıyan yerlerin tespit edilerek kaldırılması" için bir kanun teklifi verdi. Tanrıkulu’nun kanun teklifi, bu yerlerin belirlenmesi için özel bir komisyon kurulmasını öneriyor.

12 EYLÜL DARBECİLERİNİN İSİMLERİ HALEN SOKAK VE CADDELERDE

radikal.com'un haberine göre, Sezgin Tanrıkulu, kanun teklifinin gerekçesinde, geçmişte yaşanan hak ihlalleri ve kayıpların toplumsal hafızada bir yara açtığını söyleyerek, Türkiye ’de pek çok toplumsal travmanın, hiçbir iyileştirme girişimi yapılmadın üzerine sünger çekildiğini, bunun da travmaların derinleşmesine yol açtığını vurguladı. Bunun en tipik örneklerinden birinin, bu acıların faili olan kişilerin isimlerinin çeşitli kurumlara veya yerlere verilerek “ölümsüzleştirilmesi” olduğunu vurgulayan Tanrıkulu, buna örnek olarak da 12 Eylül darbesinin faillerinin isimlerinin halen sokak ve caddelerde, okullarda, parklarda veya muhtelif yerlerde varlığını sürdürmesini gösterdi.

SUÇLULARI TEŞVİK EDİCİ, TRAVMAYA UĞRAYANI DA SÜPHELENDİRİCİ

“Toplum nazarında mahkûm edilmiş pek çok ad parklarda, bulvarlarda, apartmanlarda, tesislerde, işletmelerde veya askerî kışlalarda ‘yaşatılmaya’ devam edilmektedir” diyen Tanrıkulu, bunun, ‘müstakbel suçlular açısından teşvik edici’, ‘travmaya uğramış kesimler açısından da şüphe uyandırıcı’ olduğunu belirtti.

Tanrıkulu, “Yakın veya uzak geçmişte, acı ve travmalara sebebiyet vermiş olanların resmî veya sivil, hayatın her alanında silinmesi için bir tespit komisyonunun kurulmasını gerekli görmekteyiz” diyerek devam etti.

MEYDAN, BULVAR, SOKAK, YOL,... İSİMLERİ DEĞİŞTİRİLSİN

Tanrıkulu’nun kanun teklifinde, “Geçmişte yaşanan acı ve travmaları hatırlatan isimleri taşıyan; meydan, bulvar, cadde, yol, sokak, park ve benzeri alanların, kamu kurum ve kuruluşlarına ait işletme, tesis, bina ve benzeri tüm yapıların ve kışlaların tespit edilmesi ve bu isimlerin değiştirilmesi amacıyla çalışmalar yürütmek üzere TBMM’de bir ‘Tespit Komisyonu’ kurulması öneriliyor.

Bir yıl görev yapacak bu komisyon söz konusu yer adlarını tespit ettikten sonra önerilerini içeren raporu Meclis Başkanlığına sunacak. TBMM de raporu ‘ad belirlemeye ve değiştirmeye yetkili kamu kurum ve kuruluşlarına’ gönderecek.