Deniz Baykal'a yakınlığıyla bilinen eski Milletvekili Canan Arıtman, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adaylığını açıkladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, verdiği sözü tutarak adayın ön seçimle belirlenmesini isteyen Arıtman, "Aziz Bey iyi bir başkan ama ben daha iyisini yaparım. Bu kente artık kadın eli değsin" dedi.

Dün CHP Karşıyaka İlçe Başkanlığı'na giderek büyükşehir adaylığı için dosya aldığını ancak henüz aday adaylığı başvurusu yapmadığını belirten Arıtman, resmi evrakları tamamladıktan sonra randevu alıp CHP İl Başkanı Ali Engin'e hafta başında resmen teslim edeceğini belirtti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun iyi bir başkan olduğunu ve kendisini takdir ettiğini söyleyen Arıtman, "Ben ondan çok daha iyisini yaparım. İzmir ve partime söz veriyorum, aday gösterilirsem İzmir'de seçimi açık arayla almanın yüzde 100 sözünü veriyorum. AK Parti'yi ikiye katlayarak alırım" şeklinde konuştu.

İzmir'in kadınların kurduğu, amazonların kurduğu bir şehir olduğunu ifade eden Arıtman, "Kadın nüfusunun erkek nüfusundan fazla olduğu kent. 8 bin yıllık tarihi olan İzmir'e, tarihinde ilk kez bir kadın eli değsin. Bu kent artık kadın tarafından yönetilmeyi hak ediyor" dedi.

CHP'de kadın adayların artacağına dair sözlerin ne kadar gerçekleşeceğini kendisinin de merakla beklediğini vurgulayan Canan Arıtman, "O sözlerin yaşama geçip geçmediği göreceğiz. Aday adayı olmak, her partilinin hakkıdır. Ben İzmirliyim, okuduğum, hayatımı kazandığım kent, ailemin yaşadığı kent. Bu kentte sivil toplum kuruluşlarında görev yaptım. İki dönem belediye meclis üyeliği yaptım, meclis başkan vekilliği yaptım. İzmir benim hayatım, bu kente son nefesine kadar hizmet edeceğim." diye konuştu. Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun kurultayda ön seçim sözü verdiğini ve bunu kendisinin de talep ettiğini belirten Arıtman, "Ön seçimle aday olmayı diliyorum." dedi. (F5haber)

IRKÇI SÖYLEMLERİYLE DİKKAT ÇEKEN BİR İSİMDİ

Geleneksel CHP çizgisindeki eski Milletvekili Canan Arıtman, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün annesi Ermeni kökenli" sözleri nedeniyle ırkçılık eleştirileriyle karşılaşmıştı.

Canan Arıtman Ermenilerden Özür Dileme kampanyasına Gül'ün de destek verdiğini ileri sürmüş yaptığı bir konuşmada "Gül, cumhurun yani Türk milletinin Cumhurbaşkanlığını yapsın, etnik kökeninin değil. Sayın Gül'ün annesinin etnik kökeninin Ermeni olduğunu, Gül'ün dayısı İzmir'deki meslektaşım Dr.Ahmet Satoğlu asistanlarına söylemiş" demişti.

Arıtman'ın bu sözlerine Gül'ün dayısı Dr. Satoğlu dava açtı. Ankara 11. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen dava, açıklamada saldırı ve hakaret bulunmadığı gerekçesi ile reddedildi. Bunun üzerine dava temyiz edildi. Yargıtay 4.Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin reddettiği kararı "T.C.Devletinin Başkanı olan Cumhurbaşkanı hakkında, etnik kökeni ile ilgili yapılan ve gerçeği kanıtlanamayan açıklama, o kişinin kişilik haklarına saldırıdır" gerekçesi ile red kararını bozdu.

Dosyayı yeniden ele alan 11. Asliye Hukuk Mahkemesi, Canan Arıtman'ın yasal faiziyle birlikte 2 bin TL tazminat ödemeye mahkum etmişti.