Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İdlib için Meclis’te genel görüşme isteyecek. CHP Grup Başkanvekillerinin imzasını taşıyan ve Meclis’e sunulan metinde, İdlib meselesinin gündeme alınması ve Türkiye’nin bu cendereden çıkabilmesi için gerekli adımların tespiti amacıyla genel görüşme açılması talep edildi.

İdlib’de M4 ve M5 karayollarının Suriye yönetiminin eline geçtiği ve sayıları on binlerle ifade edilen silahlı unsurların ve yüzlerce sivilin Türkiye sınırına yöneldiğinin belirtildiği metinde, “Söz konusu tabloyu ağırlaştıran unsurlardan birisi de TSK’nın İdlib’de bulunan gözlem noktalarıdır. Hatırlanacağı üzere, Astana Süreci’nde çatışmasızlık bölgesi ilan edilen İdlib’de, TSK 12 gözlem noktası kurmuş; 17.09.2018 tarihinde Rusya’yla imzalanan Soçi Muhtırasıyla Türkiye, ılımlı ve radikal muhalifleri ayırmak, yaklaşık 20 km. derinliğinde bir tampon bölge kurmak, silahlı muhaliflerin ağır silahlarını toplamak ve M4-M5 karayollarının açılmasını sağlamak hususlarında üzerine düşeni yapacağını kayıt altına almıştı” denildi.

‘TSK VE SURİYE ORDUSU HER AN ÇATIŞABİLİR’

İdlib’te durumun ağırlaştığının belirtildiği metinde, şu ifadelere yer verildi:

“El Kaide uzantısı Nusra Cephesi İdlib’e büyük oranda hâkim oldu. Suriye Ordusu’nun İdlib’e yönelik operasyonları yoğunlaştı. TSK’nin İdlib’deki gözlem noktalarından bir kısmı Suriye Ordusu’nun kuşatması altına girdi. Türkiye’nin İdlib’e askeri tahkimatı devam ederken, Suriye Ordusu’nun 3 Şubat 2020 tarihinde Serakib şehri yakınlarındaki saldırısı sonucunda yedisi asker sekiz vatandaşımız şehit oldu, 13 askerimiz de yaralandı. 10 Şubat 2020 tarihinde Taftanaz beldesine yapılan saldırıda ise beş askerimiz şehit olurken 5 askerimiz de yaralandı. Bütün bu gelişmeler, İdlib’de gerilimin hızla tırmandığını, TSK ile Suriye Ordusu’nun her an sıcak çatışmaya girebileceğini göstermektedir. Ayrıca, Rusya ve İran’ın bu konudaki tutumlarının ülkemiz lehine olmayabileceği, İdlib’deki TSK unsurlarının bölgede bulunan El Kaide uzantılı terörist örgütlerin de hedefi olabileceğini göz önünde bulundurmak gerekir.”

‘BÜYÜK BİR TEHLİKE’

İdlib’te yaşananların Türkiye açısından büyük bir tehlike olduğuna işaret edilen metinde, şunlar kaydedildi:

“Hiç şüphe yoktur ki, İdlib’de yaşananlar ülkemiz için büyük bir güvenlik tehdididir. İdlib, 2011 yılından bu yana süren Suriye’deki savaşın ülkemizin önüne getirdiği en büyük faturalardan birisi olmuştur. Bölgedeki cihatçı terörist unsurların akıbeti, İdlib’den ülkemize yönelen sivillerin içinde bulundukları koşullar, İdlib’deki TSK gözlem noktalarımızda bulunan askerlerimizin can güvenlikleri ve sınır güvenliğimiz, İdlib’le ilişkili olarak bir an önce çözüm bekleyen hususların bir kısmıdır. Sahadaki gelişmelerin hızı, İdlib’deki askerlerimizin can güvenlikleri meselesinin aciliyeti ve yukarıda belirtilen diğer konularla ilgili olarak uluslararası hukuka uygun olarak acil tedbir alma zorunluluğu TBMM’nin olaya süratle dahlini gerekli kılmaktadır.”