CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi, belediye başkanlığı için son başvuru tarihini açıkladı.

CNNTürk'te Hakan Çelik'in programına konuk olan Akif Hamzaçebi yerel seçimlere ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hamzaçebi'nin açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Belediye Başkanlığı'nda adaylık başvurusu için son gün 19 Ekim. Parti içi muhalefet yapmak adaylığa engel değil. 

Türkiye'nin durumu bizim için bir fırsat.

Erdoğan 2002 seçimlerine hazırlanıyor. O zamanlar daha sıfırlar duruyor o dönem 6 kişilik aile; anne baba simitin fiyatıyla çarpıyor. 'Bir aile her öğün simit yerse asgari ücret yetmiyor diyor'. Aynı örneği alıyorum şimdi. 6 kişilik aile üç öğün simit yerse bin 755 liradır.  Asgari ücret bin 603 lira. 

Büyük yatırım olarak ne varsa onlardan vazgeçecektir. Ana problem şudur. 2009 yılında hükümet bir karar alıyor. Döviz geliri olmayan şirketlere de döviz üzerinden borçlanmasına izin veriyorlar. O tarihte 68,70 milyon civarında. Bugün 217 milyor dolardır. Sonuçta bu ülkenin borcudur. Türkiye'de sistemi baskı altına alan en büyük borç budur.

Eğitime, üretime önem vermeyeceksiniz. Dışardan borç alacaksınız. 122 milyar dolarlık borç altına giriyorsunuz; vatandaşın sırtından ödeyeceksiniz.

Hükümet yabancı sermaya için güven sağlamalı. İnsanlar mutlu değilse. Bir simitle çayın fiyatı asgari üsreti geçiyorsa sorun var demektir. 

Yeni programa demokrasi ve hukuk eklenmeli.

AB ile ilişkilerin yoluna girmesi için bakanlar olumlu açıklamalar yaparken; Bunlar olumlu adımlar. Erdoğan bütün olumlu değerlendirmeleri yok edecek bir açıklamada bulundu: AB üyeğini referanduma götürürüm.