HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, "KCK Ana Davası" kapsamında yargılanan HDP milletvekilleri hakkında mahkemenin verdiği zorla getirilme kararını değerlendirdi.

Çağlar Demirel, "Siyasetçiler olarak yapmış olduğumuz her şey düşünce ve ifade özgürlüğü temelindedir. Zorla götürülme kararı tamamen siyasi bir karardır. Biz mahkemeye gitmeyeceğiz ve bu mahkemelerdeki yargılamayı yok hükmünde sayıyoruz" dedi.

Dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen "KCK Ana Davası" kapsamında yargılanan HDP'li 8 milletvekili hakkında mahkemeye zorla getirilme kararı verildi.

'KCK ANA DAVASI HAKİM VE SAVCILARI DARBECİ OLDUKLARI İÇİN TUTUKLANDI'

2009'daki iddianamelerin tamamen polisler tarafından hazırlandığını, o süreçteki polis ve hakimlerin tümünün "FETÖ operasyonları" kapsamında tutuklandığını ifade eden Demirel, "Yargılanma sürecimizin hukuki bir dayanağı yoktur. Bu nedenle şu anda davamız yok hükmündedir ve biz bunu böyle değerlendiriyoruz. KCK Ana Davası'nın derhal düşmesi ve tutuklu bulunan arkadaşlarımızın ise derhal tahliye edilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
‘İFADE VERMEYE GİTMEYECEĞİZ’

Zorla götürme kararının siyasi olduğunu savunan Demirel’in açıklaması şöyle:

"2009 KCK operasyonlarıyla birlikte siyasi soykırım operasyonları sürdürüldü. Birçok arkadaşımız 5 yıl tutuklu kalırken ben 3'üncü yılda tahliye oldum. Bu dava devam ederken 8 milletvekili olarak dosyamız ayrıldığı için dokunulmazlıklarımız kaldırıldı ve fezlekelerimiz getirildi. 8 milletvekili olarak bizlere dönük başlatılan mahkemelere katılmadık.

Bizi yargılayanlar tutukluyken halkın iradesi olarak biz nasıl oluyor da yargılanıyor ve zorla mahkemeye götürülmek isteniyoruz. Siyasetçiler olarak yapmış olduğumuz her şey düşünce ve ifade özgürlüğü temelindedir. Zorla götürülme kararı tamamen siyasi bir karardır.

AKP hükümeti cemaatin geçmişte yaptığını şimdi kendisi devam ettiriyor. Bizim yargılanmamıza dair Adalet Bakanlığı yerel mahkemelere talimat veriyor. Hakim ve savcılar Adalet Bakanı'nın memuru gibi çalışıyor.

Tek yapacağımız siyasi savunma olacaktır. Bunun dışında biz mahkemeye gitmeyeceğiz ve bu mahkemelerdeki yargılamayı yok hükmünde sayıyoruz. Bu dosyaların tümünün düşmesi gerekiyor"

‘GÜNDEMİMİZ ÖCALAN

"Şuanda bizim için önemli olan Sayın Öcalan'ın sağlık ve güvenlik sorunudur. Devlet avukatlarıyla ve ailesiyle görüşmeyi engelleyerek hukuk dışı bir uygulama yapıyor. Bunların hepsi siyasi iktidarın kendisince verdiği bir karadır ve biz bu kararları tanımıyoruz.

Tek talebimiz bir an önce Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması, görüşmelerin sağlanması ve darbe gecesi adada ne yaşandığına dair doğrudan temasla kendisinden bu bilgiyi alıp topluma ulaştırmaktır."

(Kaynak: DİHA)